Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter kritiken – Dif gör som Chelsea

Kim Bergstrand har bett om ursäkt för sin referens till tyskt ledarskap under 1930- och 1940-talet.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Djurgården fick ett ”skarpt brev” efter Kim Bergstrands uttalande om Nazityskland.

Nu har klubben svarat och antar IHRA-definitionen av antisemitism.

– Jag tror de är första idrottsklubben i Sverige som gör det, säger Jessica Lewin, kommunikationsansvarig på Judiska Centralrådet.

Det var i en intervju med Aftonbladet Djurgårdens tränare refererade till tyskt ledarskap under 1930- och 1940-talet som något man ”kan dra lärdom av”.

– Man kan säga vad man vill om några hemska människor som levde i Tyskland på 30- och 40-talet, men de fick folk att göra saker i ett sammanhang. Metoder och sådant kan man diskutera, men det finns säkert saker som de också gjorde som man kan ta lärdom av. Eller hur man inte ska göra. Men jag tror att man överallt kan leta ledarskap, sade Kim Bergstrand.

Uttalande stötte på kraftig kritik. European Jewish Congress tog kontakt direkt med klubben.

– Vi fick ett rätt skarpt men konstruktivt och välformulerat brev, säger Djurgårdens hållbarhetsansvarige Filip Lundberg.

”De ska börja jobba mer aktivt och mer utbildande”

Bergstrand har efter intervjun bett om ursäkt för sitt val av referens. Nu har även Djurgårdens vd Henrik Berggren och Filip Lundberg besvarat brevet de fick. 

– Det var viktigt i vårt svar att gå igenom vad vi gör som klubb, det här är inget som vi står för. Det var en väldigt olycklig situation som Kim själv har varit väldigt olycklig över. Det handlade om att be om ursäkt och lägga sig platt i den delen. Men också försvara Djurgården som klubb och synliggöra det vi gör. Vi lägger ner ett oerhört mycket arbete och är tydliga vad vi står får.

Det framgår även i brevet att klubben antar IHRA-definitionen av antisemitism.

– Vi välkomnar det här beslutet från Djurgården och uppskattar deras ursäkt. Jag tror det här är första idrottsklubben i Sverige som har antagit den här definitionen och vi ser verkligen positivt på om fler skulle göra det, säger Jessica Lewin, kommunikationsansvarig på Judiska Centralrådet.

Gör som Chelsea

Tidigare har bland annat den engelska storklubben Chelsea antagit IHRA-definitionen.  Det är den internationella alliansen till minne av förintelsen som har tagit fram definitionen.

– Det Djurgården har åtagit sig i samband med sitt brev är att de ska börja jobba mer aktivt och mer utbildande för att motverka antisemitism, säger Lewin.

– Det var ett enkelt beslut att anta den. Dels får vi ett bättre utbildningsmaterial och vi förstärker vårt arbete förebyggande, säger Filip Lundberg.

IHRA-definitionen

Den 26 maj 2016 antog de 31 medlemsstaterna i IHRA (Den internationella alliansen till minne av förintelsen) en arbetsdefinition av antisemitism som inte är rättsligt bindande:


”Antisemitism är en viss uppfattning av judar som kan uttryckas som hat mot judar. Retoriska och fysiska yttringar av antisemitism riktas mot judiska eller icke-judiska personer och/eller deras egendom samt mot de judiska samfundens institutioner och utrymmen för religiöst bruk.”

Källa: www.holocaustremembrance.com/ 

Tv-tips: ”Scudetton börjar glida dem ur händerna”

Signerat Strömberg: ”Scudetton börjar glida dem ur händerna”