Foto: Nils Petter Nilsson
 Foto: Nils Petter Nilsson

Edselius: "Då får vi göra något annat..."

Publicerad

Andreas Alm kallade den "Sveriges sämsta hemmaplan" när han pratade om gräsmattan på Friends arena efter derbyt mot Djurgården.

Mängder av experter har kopplats in under nationalarenans livstid, men ingen och ingen har kunnat rädda underlaget.

Nu gör driftbolaget ännu en kraftansträngning för att lösa ett problem som efter ett och ett halvt år fortfarande ställer till det på nationalarenan.

– Det är en komplicerad ekvation och det gäller att hitta den rätta formeln för att få det att fungera. Det är det vi jobbar med nu, säger vd Thomas Perslund till SportExpressen.se.

Inför AIK:s match mot Falkenberg i allsvenskan föll regnet över Stockholm. Det föll hårt och plötsligt. Det föll inte länge, men det räckte för att gräsmattan på Sveriges nationalarena skulle bli ospelbar. Matchen fick skjutas upp en dag. I går, nästan tre veckor senare, spelades säsongens sista allsvenska Stockholmsderby. Efter 1–1 mot Djurgården var Andreas Alm inte nådig mot underlaget.

– Det roliga är att vi har ett dåligt gräs när vi möter Gefle och sedan i dag har vi helt annat typ av gräs. Nu har fläktarna varit på så nu är det hårt. Mot Gefle rullade bollen. Då är det dåligt och man kan halka lite. I dag var de hårdare så det studsar i stället. Vi har Sveriges sämsta hemmaplan vad gäller gräs mot Gefle, men vi har också sämsta i dag, men på olika sätt, sa han.

Förståelse för Alm

Thomas Perslund, vd på Friends arena, förstår AIK-tränarens frustration.

– I går var mattan tyvärr inte bra. Det kan jag hålla med Andreas om. Det är bara att beklaga. Jag tycker att det är synd, vi kämpade med den in i det sista och försökte få den så bra som möjligt, men vi var absolut inte nöjda, säger han.

Diskussionen kring underlaget har pågått ända sedan Friends arena togs i bruk. Landslagsspelare har kritiserat gräsmattan och när FC Astana var på plats för att möta AIK i Europa League-kvalet sa det kazakiska lagets bulgariske tränare Stanimir Stoilov att:

– Sverige måste kunna bättre än så.

Måste prata igen

SportExpressen.se har varit i kontakt med experter som menar att så som förutsättningarna ser ut på nationalarenan i dag är det inte möjligt att få till en bra matta.

– Vi måste så klart, en gång till, sätta oss ner med arenan och bara höra: "Vad kan man göra?" Jag har också hört att vissa nya arenor så har det tagit ett par år innan man har kommit underfund med det här, säger AIK:s vd Thomas Edselius.

– Eller så är det så att man inte får ordning på det här och då får vi göra något annat. Vi måste först prata igenom det ordentligt med dem. Det var under all kritik i går och det kunde alla se, fortsätter han.

Fyra problem att lösa

Enligt Thomas Perslund finns det fortfarande förhoppningar om att man ska hitta en väg vidare, men helt klart är att det inte bara är ett problem som måste lösas. Det är minst fyra. Det är brist på sol, vind, vatten och värme.

– Någon form av åtgärd måste man göra. Om det är att lägga in ventilation, eller någon annan form dränering eller en annan typ av värmesystem på planen... vi vet att vi måste göra någonting och söker ännu efter den bästa lösningen. Därför gäller det att inte ta ett för snabbt beslut, säger Perslund.

Pratar vi om en ombyggnation här?

– Ombyggnation skulle jag inte säga, det handlar om plantäckningen och hur den är konstruerad.

– Det man kan konstatera är att någon form av åtgärd behövs. Det gäller att använda rätt åtgärd och därför så använder vi flera experter på marknaden i dag. Både de som är kopplade till Uefa och Fifa, men också de som levererar gräs i dag. Vi har konsulter och leverantörer som är med i den här diskussionen.

AIK bestämmer

I avtalet som AIK har med arenan står det att underlaget ska vara naturgräs. Endast AIK kan bestämma om underlaget ska bytas ut.

– Är det så att man aldrig kommer få ordning på det här. Då måste man göra något annat. Vad vet jag? Om det är konstgräs som är enda lösningen så måste vi först utreda om det är så. Nu vet inte jag om det är så ännu, säger Thomas Edselius.

Ska underlaget bytas ut så är det dessutom en process inom AIK som måste till.

– När vi presenterade arenavalen för våra supportrar, jag tror det var 2010, så var det väldigt viktigt att spela på naturgräs. Det var redan då en medlemsfråga. Om vi ska göra något annat så ska vi ha ett medlemsmöte om det, säger Edselius och lägger till:

– Så här kan vi ju inte ha det och det tror jag att alla är överens om. Det går inte. Det blir inte fotboll.

Lättare med konstgräs

Thomas Perslund ser fördelarna med konstgräs

– Konstgräs är ett sätt att hantera en sådan här situation. Men i dagsläget har vi ett avtal som styr att vi ska ha naturgräs och det är det vi arbetar efter.

Så om AIK sa okej till konstgräs?

– Då skulle vi förmodligen lägga konstgräs på Friends arena.

– I dag har vi ett avtal som säger att vi har naturgräs. Det är självklart att vi ser hur bra det fungerar på Tele 2 arena, ur ett ekonomiskt perspektiv hade det underlättat men tanke på de stora utmaningar naturgräs i en multiarena medför på våra breddgrader.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag