Foto: Jonas Ekströmer/Tt / TT NYHETSBYRÅNFoto: Jonas Ekströmer/Tt / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: Jonas Ekströmer/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Patrik C Ã Sterberg / STELLA PICTURESFoto: Patrik C Ã Sterberg / STELLA PICTURES
 Foto: Patrik C Ã Sterberg / STELLA PICTURES
Foto: Pelle T Nilsson / STELLA PICTURES PELLE T NILSSON/Foto: Pelle T Nilsson / STELLA PICTURES PELLE T NILSSON/
 Foto: Pelle T Nilsson / STELLA PICTURES PELLE T NILSSON/
Foto: Jonas Ekströmer/Tt / TT NYHETSBYRÅNFoto: Jonas Ekströmer/Tt / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: Jonas Ekströmer/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Hammarby slog AIK efter straffläggning

Publicerad

Hammarby vann kvartsfinal-derbyt på Friends arena efter straffsparksdrama.

Arnór Smárason gav Hammarby ledningen i slutet av den första halvleken - sedan kvitterade AIK genom Jos Hooiveld en bit in i den andra.

Fler mål blev det inte innan ordinarie matchtid var slut, och inte heller på tilläggstid.

På grund av pyroteknik blev matchstarten mellan AIK och Hammarby uppskjuten till klockan 19. Och den första halvleken inleddes i lågt tempo och såg länge ut att bli mållös. Båda lagen hade ett antal lägen att ta ledningen men ingenting som resulterade i mål - förrän i slutsekunderna.

Drömmål gav ledningen

Arnór Smárason slog in 1-0 på volley efter ett inlägg från Fredrik Torsteinbö. Ett mål som gav Hammarby ledningen precis innan den första halvleken tog slut.

– Det är viktigt, 1-0 är välförtjänt men det är en halvlek kvar, sa han själv om målet i SVT:s sändning.

– Det är ett magiskt mål, säger SVT:s expert Daniel Nannskog.

Dessförinnan hade AIK:s nyförvärv Amin Affane den bästa chansen på en retur, men skottet gick utanför.

Kvitterade på frisparksvariant

I den andra halvleken inledde Smárason med att bränna ett drömläge när han sköt utanför. I stället var det AIK som gjorde matchens nästa mål i den 61:a minuten. På Ahmed Yasins frispark kunde Jos Hooiveld nicka in 1-1.

Det blev inga fler mål innan klockan slog 90 minuter och matchen gick till förlängning. Men inte ens efter 30 förlängningsminuter kunde något av lagen avgöra matchen - och den gick till straffar.

Slog ut båda stadsrivalerna

Carlgren inledde med att rädda den första straffen, sedan satte Ahmed Yasin sin. En drömstart för AIK i straffsparksläggningen. Men efter två omgångar stod det oavgjort sedan Smárason satt sin straff och Kristinsson räddat Jos Hooivelds.

I den fjärde straffomgången slog Eero Markkanen bollen högt över mål, och Kristinsson satte Hammarbys femte och sista straff - vilket gav dem vinsten och semifinalplatsen. Hammarby har nu slagit ut både Djurgården och AIK ur cupen.

– Det är alltid kul att göra mål i en straffsparksläggning, och det var extra kul att få göra det sista målet i dag, säger Kristinsson i SVT:s sändning efter vinsten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag