Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hammarby slog AIK efter straffläggning

Foto: Jonas Ekströmer/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Patrik C Ã Sterberg / STELLA PICTURES
Foto: Pelle T Nilsson / STELLA PICTURES PELLE T NILSSON/
Foto: Jonas Ekströmer/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Hammarby vann kvartsfinal-derbyt på Friends arena efter straffsparksdrama.

Arnór Smárason gav Hammarby ledningen i slutet av den första halvleken - sedan kvitterade AIK genom Jos Hooiveld en bit in i den andra.

Fler mål blev det inte innan ordinarie matchtid var slut, och inte heller på tilläggstid.

På grund av pyroteknik blev matchstarten mellan AIK och Hammarby uppskjuten till klockan 19. Och den första halvleken inleddes i lågt tempo och såg länge ut att bli mållös. Båda lagen hade ett antal lägen att ta ledningen men ingenting som resulterade i mål - förrän i slutsekunderna.

Drömmål gav ledningen

Arnór Smárason slog in 1-0 på volley efter ett inlägg från Fredrik Torsteinbö. Ett mål som gav Hammarby ledningen precis innan den första halvleken tog slut.

– Det är viktigt, 1-0 är välförtjänt men det är en halvlek kvar, sa han själv om målet i SVT:s sändning.

– Det är ett magiskt mål, säger SVT:s expert Daniel Nannskog.

Dessförinnan hade AIK:s nyförvärv Amin Affane den bästa chansen på en retur, men skottet gick utanför.

Kvitterade på frisparksvariant

I den andra halvleken inledde Smárason med att bränna ett drömläge när han sköt utanför. I stället var det AIK som gjorde matchens nästa mål i den 61:a minuten. På Ahmed Yasins frispark kunde Jos Hooiveld nicka in 1-1.

Det blev inga fler mål innan klockan slog 90 minuter och matchen gick till förlängning. Men inte ens efter 30 förlängningsminuter kunde något av lagen avgöra matchen - och den gick till straffar.

Slog ut båda stadsrivalerna

Carlgren inledde med att rädda den första straffen, sedan satte Ahmed Yasin sin. En drömstart för AIK i straffsparksläggningen. Men efter två omgångar stod det oavgjort sedan Smárason satt sin straff och Kristinsson räddat Jos Hooivelds.

I den fjärde straffomgången slog Eero Markkanen bollen högt över mål, och Kristinsson satte Hammarbys femte och sista straff - vilket gav dem vinsten och semifinalplatsen. Hammarby har nu slagit ut både Djurgården och AIK ur cupen.

– Det är alltid kul att göra mål i en straffsparksläggning, och det var extra kul att få göra det sista målet i dag, säger Kristinsson i SVT:s sändning efter vinsten.

Matchfakta, svenska cupen:

AIK–Hammarby 3–5 e str, 1–1 (0–1) e förl och full tid
0–1 Arnor Smarason (45), 1–1 Jos Hooiveld (61).
Publik: 23 860.