Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Driver intern utredning om Bahouis övergång

Robert Falck.Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Björn Wesström.Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES
Nabil Bahoui.Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nabil Bahouis övergång till Al-Ahli 2015 är under utredning. AIK har startat en internutredning samtidigt som övergången utreds av polisen och SvFF.

Från AIK är det fortsatt tyst kring fallet - och klubben vill heller inte gå ut med vilka övergångar man utreder.

– Vi kommenterar ingenting innan utredningen är klar, säger ordföranden Robert Falck.

60 kilo amfetamin, vapen och utrustning för amfetamintillverkning och en faktura för Nabil Bahouis flytt till den saudiska klubben Al-Ahli 2015. I ett stort tillslag mot något som beskrivs som en ”narkotikafabrik” under förra året gjorde polisen ett oväntat fynd.

Det kunde Dagens Nyheter avslöja i söndags.

Tidningen skriver att fakturan avsåg ”framtagande av förhandlingsstrategi och villkor” för Nabil Bahouis övergång och var ställd till ett schweiziskt bolag – Palm Eleven AG som drivs av fotbollsagenten Marcel Lichtsteiner och skickades från ett estniskt bolag med säte i Tallinn: BlueBlueSky OÜ. Enligt DN drivs det estniska bolaget av två svenskar med ”långt kriminellt förflutet”. 

Samtidigt medgav AIK att man haft ett avtal med det schweiziska bolaget Palm Eleven och både klubben och Svenska fotbollförbundet lät meddela att man hade för avsikt att utreda övergången. Dessutom meddelade AIK att klubben kommer att utreda alla större spelarövergångar senaste decenniet.

Hänvisar frågor till Wesström

När SportExpressen når AIK:s ordförande Robert Falck, som inte satt i styrelsen vid tiden för Bahouis övergång till Al-Ahli, vill han inte svara på några frågor.

Han hänvisar till klubbdirektören Björn Wesström, som avböjt att kommentera det hela, och den pågående internutredningen.

– Det finns ingenting att säga just nu annat än att vi har en juridisk utredning som tittar på det och därefter kan jag kommentera situationen. Jag hänvisar i första hand till Björn Wesström som kan kommentera situationen. I övrigt kan jag inte säga något just nu än att en juridisk utredning pågår helt enkelt, säger ordföranden Robert Falck.

Vad tittar ni efter i utredningen?

– Du får samma svar hela tiden nu. En juridisk utredning pågår och därefter kommenterar Björn Wesström situationen.

Ni ska utreda alla större spelaffärer senaste decenniet. Vilka affärer tittar ni på?

– Det är det den juridiska utredningen tittar på. Du får samma svar hela tiden. Jag har inga kommentarer nu. Den juridiska utredningen ska läggas fram för styrelsen därefter kommenterar Björn situationen. Jag kan inte säga vilka övergångar vi utreder. Vi tittar igenom det här via en utredning sedan kommer Björn att lämna kommenterar.

Vilka har hand om internutredningen?

– Den frågan får Björn kommentera. Det är en advokat som har hand om det, vi vill inte gå ut med namn i dagsläget.

På frågan om styrelsen fortfarande har förtroende för Björn Wesström svarar Falck:

– Ja.

Har förtroendet påverkats för Björn efter det som framkommit hittills?

– Nej.

SvFF har begärt in uppgifter

Christine Stridsberg, förbundsjurist, ansvarar för hantering av fallet hos Svenska fotbollförbundet. Hon berättar att SvFF begärt uppgifter från AIK kring fallet.

– Det vi kan säga nu och bekräfta är att vi skickar ett föreläggande till AIK där vi begär vissa uppgifter från dem i ett första läge. Sedan får vi utvärdera de svar vi får från det och se vilka eventuella frågor och utredningsåtgärder vi kan vidta med anledning av det. Det är så mycket vi kan kommunicera nu, säger Stridsberg.

Vilka uppgifter är det ni begär in?

– Det gäller konkret det som DN:s artikel handlar om, den övergången 2015 och den spelaren som berörs. Vi tar utgångspunkt i det specifika fallet.