Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Domen: AIK förlorar mot polisen i rätten

Polisen reducerade publikkapaciteten till AIK:s match mot Gif Sundsvall i höstas. Foto: BILDBYRÅN
Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN

AIK förlorar mot polisen i förvaltningsrätten.

Klubben överklagade beslutet om om kraftigt reducerad ståplats mot Gif Sundsvall.

Förvaltningsrättens dom antyder att ytterligare ståplatsreduceringar kan vänta framöver.

– AIK Fotboll har tagit del av domslutet och vi är i dag mycket besvikna över att Förvaltningsrätten avslår klubbens överklagan, säger klubbens tillförordnade vd Håkan Strandlund.

Polisens krafttag mot de allsvenska klubbarna har under 2019 intensifierats.

I syfte att komma till rätta med ordningsstörningar under allsvenska matcher har polisen skärpt sin tillämpning av villkorstrappan och tvingat flera lag till reducerad ståplats vid matcher.

I AIK:s fall har det handlat om reduceringar från 5500 åskådare, som man bedömer kunna ta in på ståplats, till 4500 personer under säsongen. I hemmamatcherna mot IFK Göteborg och Örebro har man fått ytterligare reduceringar.

I säsongens sista hemmamatch mot Gif Sundsvall fick AIK sin ståplats reducerad till endast 2500 personer, trots att man hade sålt ungefär 3000 biljetter, den kraftigaste neddragningen under hela 2019.

Reaktionerna blev kraftiga.

”AIK Fotboll skulle enligt verkställt beslut behöva återbetala 500 biljettköpare vilket motsvarar en summa om 75 000 SEK. I tillägg är AIK Fotboll starkt kritiska till att 500 av våra supportrar hindras att gå på fotboll till den sektionen man köpt biljett utan att det föreligger någon individuell bestraffning (d v s tillträdesförbud eller dylikt)”, skrev klubben på sin hemsida.

”Sorgligt agerande! Fokusera på de riktiga samhällsproblemen”, skrev målvakten Oscar Linnér på Instagram.

AIK förlorar mot polisen i förvaltningsrätten

AIK lät meddela att man tänkte ta juridisk hjälp och överklaga polisens beslut till domstol. 

Nu har dom fallit. Under onsdagen låter Förvaltningsrätten meddela att man går på polisens linje och ger dem rätt i beslutet att reducera ståplatsen till 2500 personer med motiveringen att ”villkoret om ståplatsreducering uppfyller kraven på tydlighet och proportionalitet i den mening som avses”.

Förvaltningsrätten konstaterar att det finns ett ”tillräckligt samband” mellan ”villkoret och det syfte som ska uppnås” – med andra ord att polisens beslut om ståplatsreducering är korrekt i syfte att komma till bukt med ordningsstörningarna. Vidare hänvisar rätten till matchen mellan AIK och Örebro den 5 oktober, då ordningsstörningar i form av banderoller och bengaler förkom trots ståplatsreducering, och fortsätter:

”Med utgångspunkt i de beviskrav som gäller i allmänna förvaltningsdomstolar bör det i det här fallet vara tillräckligt att Polismyndigheten gör sannolikt att villkoret kommer att förbättra möjligheten att ingripa mot brott och ordningsstörningar. Förvaltningsrätten anser vidare att villkoret är rimligt med utgångspunkt i de omfattande ordningsstörningar som förekommit vid matchen den 5 oktober 2019 och de risker som är förknippade med användandet av pyroteknik i publiken”, skriver man i domen.

Ytterligare ståplatsreduceringar kan vänta

Förvaltningsrätten antyder också mot den bakgrunden att ytterligare ståplatsreduceringar kan vänta.

”Det framstår också som rimligt att genomföra ytterligare ståplatsreduceringar i syfte att komma till rätta med ordningsstörningar utan att det medför alltför stora ingripanden i AIK:s möjligheter att anordna offentliga tillställningar”, skriver man.

AIK är inte nöjda med beslutet.

– AIK Fotboll har tagit del av domslutet och vi är idag mycket besvikna över att Förvaltningsrätten avslår klubbens överklagan, säger AIK Fotbolls tillförordnande VD Håkan Strandlund enligt klubbens hemsida.

Klubben låter meddela att man kommer gå igenom domen och agera ”i enlighet med den handlingsplan som tidigare kommunicerats gällande tillämpningen av villkorstrappan”. AIK har tre veckor på sig att överklaga Förvaltningsrättens dom.

– Vi står fast vid vår uppfattning att den nuvarande tillämpningen av villkorstrappan inte är rätt väg framåt när det gäller arrangemang av allsvenska fotbollsmatcher inför större publik, säger Håkan Strandlund.