HOTBREV. En civilklädd polisman kallades till MFF:s kontor efter att ett hotbrev mottagits i fredags förra veckan.
HOTBREV. En civilklädd polisman kallades till MFF:s kontor efter att ett hotbrev mottagits i fredags förra veckan.

Dödshot skakar MFF-ledningen

Publicerad

MALMÖ. Malmö FF:s tre ledande personer lever under dödshot.

Via hotbrev uppmanas ordföranden Håkan Jeppsson, sportchefen Per Ågren och vd:n Per Nilsson alla att lämna sina tjänster - senast i morgon.

Situationen är pressad och väcker ilska inom klubben.

- Det är tyvärr samhällets baksida som börjar komma fram, säger styrelsemedlemmen Erling Pålsson.

Malmö FF har till och från under åren haft problem med huliganer. Den hittills värsta incidenten har varit när en ­supporter sprang in på planen i derbyt mot Helsingborgs IF under våren 2011.

Men de senaste veckorna har situationen förvärrats betydligt.

Det började med att fansen konfronterade bland andra vd:n Per Nilsson efter 1-1-matchen hemma mot Örebro för två veckor sedan. Sen dess har hoten eskalerat.

Natten till i går sattes flera banderoller upp utanför kontoren på arenan. Budskapen: "Styrelsen hjärta Ågren, kärlekssagan är slut!" och "Packa era väskor. Ni ska bort!".

I lördags inkom ett hotbrev till klubbledningens kontor.

Nu står det klart att breven var riktade till Per Nilsson, Per Ågren och Håkan Jeppsson. Breven ska innehålla rena dödshot mot trion.

Enligt uppgifter har de till och med i morgon fredag på sig att lämna sina uppdrag för Malmö FF.

Vill inte kommentera

Varken Nilsson, Ågren eller Jeppsson vill kommentera uppgifterna. Men Per Nilsson medger att de märkt av fansens missnöje.

- Jag läser också, så det har jag förstått. Jag har förstått att det bildats en Facebook-grupp som är större än "Avgå, Per Nilsson". Jag hade 350 i den och nu finns det en som är större och har slagit mig, säger Nilsson och syftar på gruppen ­"Operation: Ågren åt Helvete."

Hur upplever du situationen?

- Inga kommentarer. Oavsett om jag säger att det inte berör mig eller att jag är väldigt skakad, så ger det indikationer. Därför vill jag inte kommentera.

Per Ågren svarar likadant på frågorna om hoten:

- Inga kommentarer.

Malmöpolisen har tidigare bekräftat att det startats en utredning kring MFF.

- Det stämmer, det har påbörjats en förundersökning gällande olaga hot, sa Mats Attin, inre befäl vid Malmöpolisen, i fredags.

Enligt uppgift får MFF-ledningen nu även polisskydd.

Lars-Håkan Lindholm vid Malmöpolisens informationsenhet vill dock inte uttala sig om det.

- Vi varken dementerar, bekräftar eller uttalar oss om hot, hotbilder eller vilka eventuella skyddsåtgärder som vidtas i enskilda fall.

"Fruktansvärt tråkigt"

Hotbreven är hämtade till teknisk undersökning, men det finns inga uppgifter om något resultat.

Stämningen i MFF är pressad och hoten har väckt ilska inne i klubben.

- Hela situationen är fruktansvärt tråkig, säger styrelsemedlemmen Erling Pålsson.

Varför tror du att det har ­blivit så här?

- Varför håller de på med bengaler? Varför rusar de in på planen och slår en målvakt? Det är tyvärr samhällets baksida som börjar komma fram. Det är inga supportrar som gör det här. För det är inga riktiga supportrar som skulle göra sånt här.

Enligt Erling Pålsson måste styrelsen hålla fast vid sin linje och inte vika sig för kraven.

- Det viktigaste är att vi inte faller undan. För ett, tu, tre så är det ju de som tycker sig kunna styra föreningen genom hot. Och det kan ju även bli så att de hittar på saker mot våra egendomar av olika slag, bilar eller hus - eller annat som skulle kunna terroriseras, säger Pålsson.

- Släpper man efter där så tycker de väl att de ska ha en styrelseplats också.

Johan Dolck Wall
Johan Dolck Wall
Mattias Larsson
Mattias Larsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag