Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Djurgårdens seger – mot polismyndigheten

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Kammarrätten underkänner polismyndighetens villkor om pyroteknik.

Detta efter att Djurgårdens IF överklagat ett villkor som utfärdades i samband med lagets match mot Hammarby i Svenska cupen under våren 2019.

Villkoret gäller införsel av pyroteknik.

– Vi är väldigt nöjda med utslaget. Vi tycker att vi har haft rätt hela vägen, säger Djurgårdens evenemangsansvarige Mats Jonsson.

Domen kommer efter att Djurgården i mars överklagade ett av polisens arrangörsvillkor gällande vem som ansvarar för att det inte förs in pyroteknik på arenan. 

Inför sin match mot Hammarby i Svenska cupen överklagade klubben ett villkor som säger att ”anordnaren ansvarar för att pyrotekniska varor inte kan föras in på arenan/idrottsanläggningen”.

I ett första skede avslog Förvaltningsrätten överklagan och menade att villkorsskrivningen var tillräckligt tydlig, proportionerlig och stod i enighet med svensk lagstiftning. 

Djurgården överklagade på nytt och fick nu rätt i Kammarrätten. Under onsdagsmorgonen meddelades domen.

”Kammarrätten har i sin prövning kommit fram till att samma krav på tydlighet som ställs på tillsynsmyndigheters förelägganden och förbud även bör gälla för villkor som meddelas av polismyndigheten  med stöd av 2 kap. 16 § ordningslagen. Enligt kammarrätten uppfyller det aktuella villkoret inte kravet på tydlighet. Kammarrätten har därför beslutat att villkoret ska upphävas.”, skriver Kammarrätten i ett pressmeddelande.

I domen står bland annat att läsa:

Även om det är tydligt vilket resultat som eftersträvas så framgår det inte av villkoret eller av Polismyndighetens beslut i övrigt vilka konkreta åtgärder som Djurgården förväntas vidta för att uppnå det önskade resultatet. Det går inte heller att utläsa vad som skulle kunna anses utgöra en överträdelse av villkoret.

”Vägledande och prejudicerande”

Djurgårdens evenemangsansvarige Mats Jonsson är nöjd med utfallet och menar att det kan få ringar på vattnet.

– Det är ett principiellt viktigt och vägledande beslut som Kammarrätten har meddelat. Det innebär att effektvillkor, villkor som ska uppnå effekter, inte är i överensstämmelse med svensk lagstiftning, säger han.

Man har i den juridiska processen fått assistans av Svenska fotbollförbundets juristavdelning.

– Vi har haft stor hjälp och uppbackning av Svenska fotbollförbundet. Den här frågan spänner över hela svensk fotboll. Det är inget konstigt i sig. Kammarrättens beslut får effekter över hela landet, det är vägledande och prejudicerande. Det innebär att vi äntligen får stopp på skrivningar i villkor som är otydliga och bara används som hotelser mot oss som arrangörer, säger Jonsson.

Vilken innebörd tror du att detta får för ert ansvar när det gäller införsel av pyroteknik?

– Ur ett ordningslagsperspektiv kan det ha effekter. Det handlar i så fall om att det ska villkoras åtgärder i stället för att uppnå effekter. Vi har väldigt svårt att uppnå effekten att man inte får vara drogpåverkad, berusad eller tar med pyroteknik. Det här handlar mer om att polismyndigheten måste konkretisera sig så att det är tydligt för mig som arrangör vad som förväntas.

Vilka effekter domen får för den så kallade ”villkorstrappan”, som varit källa till en stor konflikt i svensk fotboll under 2019, vill Jonsson dock inte slå fast.

– Villkorstrappan handlar mer om att villkora om åtgärder snarare än att uppnå effekter. Det är definitivt viktigt ur den aspekten att vi ska enas om att vi ska fundera över hur vi ska agera och vilka åtgärder vi ska vidta för att komma till rätta med en känd problembild. Svårare än så är det inte. Svensk fotboll har en snarlik uppfattning om det, säger han.