Djurgårdens Marcus Danielson stänger dörren till landslaget

Tv: Robin Olsen får frågan om allsvensk återkomst.
Marcus Danielson nöjer sig med spel i Djurgården.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Det blir därmed ingen comeback i landslaget.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Tråkigt besked för Janne Andersson.
Foto: NTB CODE 20575 / REUTERS BILDBYRÅN

Marcus Danielson valde efter uttåget i VM-playoffet att tacka för sig i landslaget – detta efter inte ens tre år där.

Trots att eviga flängandet och karantänssittandet i Kina nu är ett minne blott står mittbacken fast vid sitt beslut. 

– Om jag vill komma tillbaka är det jag som ringer Janne, men det är inte aktuellt så han kommer låta mig vara, säger 33-åringen. 

12 oktober 2019 gjorde Marcus Danielson debut i svenska landslaget – och dessutom från start. EM-kvalmötet borta mot Malta blev en match att minnas för late bloomern som två år tidigare varit nära att åka ur allsvenskan med Sundsvall.

Danielson slog tidigt i EM-kvalmatchen till med ett mål på hörna och efter den succéstarten var mittbacken bofast i Janne Anderssons lag.

Han startade samtliga matcher i EM 2021 och detsamma i vårens avgörande VM-playoff mot Polen. Men därefter sa han tack och adjö till landslaget.

Ett skäl var att det tog för mycket kraft att flänga fram och tillbaka till Kina som tvingade honom till lång karantän.

Nyligen återvände Danielson till Djurgården men trots detta står han fast vid sitt beslut. Något mer spel i Blågult blir det inte.

– Det är inget som kommer att ändras. Jag har landat i att jag inte alltid behöver ta beslut som maximerar min fotbollskarriär, utan det finns annat i livet som jag prioriterar högre. 

Så det här med Kina var inte avgörande för ditt avhopp från landslaget?

– Det var så klart en del, men jag känner mig väldigt nöjd med att spela i Djurgården och lägga mitt fokus där. Så ja, landslaget är ett avslutat kapitel. 

Förbundskapten Janne Andersson, som under senare tid haft en mittbackskris i landslaget där också Pontus Jansson stängt dörren, har inte försökt övertala Danielson till en comeback.

– Nej, inte alls. Om jag vill komma tillbaka är det jag som ringer Janne, men det är inte aktuellt så han kommer låta mig vara.

Danielson om Buya: ”Önskar honom all lycka – förutom mot oss”

Det är inte bara Marcus Danielson från Djurgårdens guldlag 2019 som återvänt till allsvenskan i sommar. Men medan Danielson kritade på för sitt Dif valde Mohamed Buya Turay guldrivalen Malmö FF. Det är dock inget som Danielson lägger någon större vikt vid.

– Jag har inte funderat över det så mycket. Jag önskar honom all lycka i Malmö förutom i matcherna mot oss. 

I samband med att anfallaren blev klar för MFF bad han Djurgårdens supportrar att sluta skicka hat till honom. 

– Om det är någonting som jag vill säga till supportrarna så är det att jag vet att de älskade mig när jag var i klubben. Jag är inte arg, men meddelanden har kommit till mig att jag är judas, en orm och en pedofil... Det är inte normalt. Jag har gjort så mycket för klubben, men jag hatar inte för det, konstaterade Buya Turay 22 juli.  

Marcus Danielson känner med sin tidigare lagkamrat.

– Jag har inte läst vad som skrivits för jag försöker hålla mig undan sociala medier så gott det går, men hat och sånt är aldrig okej – oavsett vilka som skriver. 

Ni har också haft kontakt?

– Ja, vi mötte varandra i Kina så vi snackade där och har också fortsatt att hålla kontakten. Det är kul att han är tillbaka i svensk fotboll.

Ni har båda valt nummer 33 i allsvenska återkomsten. En slump?

– Vadå, har Buya också 33? frågar Danielson och skrattar. 

Tv: Danielsons sista presskonferens med landslaget