Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Djurgårdens kritik mot domen: ”Förvånande”

Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Höstens derby mellan Hammarby och Djurgården drabbades av flera läktarskandaler. 

Nu har en man dömts för vållande till kroppsskada och stängts av från fotbollsevenemang under ett halvår.

Det senare ställer sig Djurgården kritiska till. 

– Det förtjänas ett längre tillträdelseförbud, säger klubbens säkerhetsansvarige Mats Jonsson.

Derbymatchen, som spelades den 2 september på Tele 2 arena, fick försenad avsparkstid efter att en bengal kastats in på planen. 

Kort efter matchstart träffades fotografen Nils Petter Nilsson i huvudet av en stol som kastats in från läktaren. 

– Jag fick ett jack som är cirka fem centimeter. jag har inte sytt, men ska göra det, förklarade Nilsson, som kunde fortsätta jobba med ett stort bandage runt huvudet. 

Nu har en man dömts för stolkastningen. Södertörns tingsrätt slår fast att mannen gjort sig skyldig till vållande till kroppsskada och döms betala ett skadestånd på 7 905 kronor till Nils Petter Nilsson, samt dagsböter på 6300 kronor. 

Mannen i fråga förnekar brott. Han ”har erkänt att han kastat en stolsrygg mot fotbollsplanen vid tillfället, men bestritt att det varit den stolsryggen som träffat målsäganden i huvudet”, står det att läsa i domen. 

Enligt Fotbollskanalen har mannen beskrivits som en ”risksupporter” av polisen, och ska ha rört sig i kretsar runt huliganfirman Djurgårdens Fina Grabbar. 

 

FÅ BÄST KOLL: Följ Djurgården Fotboll – direkt i Messenger 

Djurgården kritiserar domen efter läktarskandalen

Samtidigt står det klart att mannen får ett sex månader långt tillträdelseförbud från fotbollsevenemang, ett straff som ursprungligen skulle ligga på ett år. 

– Vi ansåg en längre avstängning, maxstraffet. Det gör att det blir ännu mer förvånande att de tolv månaderna som det beslutades om är förkortade till sex, säger Djurgårdens säkerhetsansvarige Mats Jonsson. 

Mannen, som tidigare haft tillträdelseförbud, får återigen lov att gå på fotboll från och med den 23 april. 

– Att kasta stolsdelar på personer, oavsett vilket funktion man har, är värt mer än att vara borta från fotbollen i sex månader. Det förtjänas ett längre tillträdelseförbud i de delarna. Men vi har ingenting annat än att förhålla oss till det, säger Jonsson.