Djurgårdens Gustav Wikheim hjälte mot Hammarby – efter fyra minuter på planen

Gustav Wikheim avgjorde derbyt.
Foto: EMMA WALLSKOG / BILDBYRÅN
Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN

Inbytta i matchminut 65. Derbyhjältar i matchminut 68.

Emmanuel Banda (assist) och Gustav Wikheim (mål) fixade tre poäng till Djurgårdens IF mot Hammarby IF.

– Jag är väldigt glad för hans skull att han fick betalt. Att han får visa vad han kan. Han har haft en tuff vår, säger Djurgårdstränaren Thomas Lagerlöf om Wikheim.

En Malmö FF-förlust mot Gif Sundsvall. Ett AIK-nederlag mot Mjällby AIF. Det hade gett både Djurgårdens IF och Hammarby IF chansen att plocka mark i det allsvenska toppskiktet.

När de båda lagen vandrade ut på ett kokande Tele2 arena för söndagens Stockholmsderby undrade vi vilka som skulle ta den?

Svaret: Djurgårdens IF. Tack vare en inhopparduo.

Men det ska också sägas att det kunde ha blivit många fler mål på Tele2 arena långt innan 1–0-målet i minut 68. 

För Djurgårdens IF skapade mycket i inledningen av den första halvleken.

Joel Asoro dribblade sig till ett eget avslutsläge i matchminut 17. Skottet gick dock alldeles för rakt på Davor Blažević. Hampus Finndell följde upp med en vänstervolley kort därefter. Blažević räddade den också.

Fick revansch efter kritiken

I slutet av den första halvleken hotade även Hammarby IF. Som bäst i matchminut 42 när Nahir Besara tunnelpassade fram bollen till Bubacarr Trawally. Anfallaren dundrade in i straffområdet, blev fri och försökte placera in bollen i det bortre hörnet. Hjalmar Ekdals knä kom dock i vägen. Och det var 0–0 i paus.

– Djurgården hade tre bra chanser i första halvlek där vi brukar vara bra, men de fick till dem situationerna och en individuell aktion av Asoro, sade Martí Cifuentes om den första halvleken.

Den andra halvleken inleddes intensivt, känslofyllt och underhållande. Likt den första halvleken hade varit. Det fanns även målchanser att notera. Rasmus Schüller hade till exempel en boll i ribban.

– Det är fram och tillbaka, jag gillade inte utvecklingen. Vi hade en del bra perioder på slutet men djurgården försvarade sig djupt bra. Inte vår bästa match men vi skapade klara målchanser för att ändra på resultatet, säger Hammarbytränaren.

Sedan kom de magiska Djurgårdsminuterna.

Sedan kom dubbelbytet och målet.

De som gjorde Emmanuel Banda och Gustav Wikheim till derbyhjältar. 

Den sistnämnda hyllades av Thomas Lagerlöf efter segern.

– Jag är väldigt glad för hans skull att han fick betalt. Att han får visa vad han kan. Han har haft en tuff vår med skadeproblem och speltid. En bra spelare som har mycket mer i sig än vad ni har sett så här långt. Kul för honom och för Djurgården.

”Många känslor – allt kom ut på en gång”

Matchhjälten själv satte ord på känslorna. 

Hur kändes det att avgöra?

– En helt sinnessjuk känsla. Man svävar i himlen. Jag är lycklig.

Det syntes. För norrmannen bjöd på ett avgrundsdjupt vrål efter sitt mål.

Det kändes som att du skrek med hela kroppen?

– Ja, jag gjorde det. Jag vet inte vad som hände själv. Det var många känslor som skulle ut. Allt kom på en gång. Det blev ett lite märkligt firande kanske.

Samtidigt medger han att våren varit tuff. I Discovery plus nämnde hans tränare Kim Bergstrand att hans kritiker från vårens derby mot AIK ”var ute och cyklade”.

– Det har inte gått som jag hoppats på de första månaderna här. Jag har fått lite lite speltid och inte kommit upp i den nivå jag förväntar av mig själv. Jag hoppas att det bara fortsätter så här nu, säger Wikheim.

Han medger att det kan ha behövts en anpassningsperiod.

– Ibland går det fort, ibland tar det längre tid. Man måste bara ligga i och kämpa på träning. Har man kvalitet klarar man att spela bra matcher till slut. 

Förvåningen: ”Ställde sig i kylskåpet direkt”