Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ilskan efter cupfiaskot: ”Räcker att säga så”

Mjällby tog en tung skalp i Stockholm och är vidare till kvartsfinal.
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Djurgården är utslaget.
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Jesper Karlström.
Foto: C More
En besviken Jesper Karlström.
Foto: C More

Regerande svenska mästarna är utslagna ur svenska cupen. Djurgården tappade ledning 1-0 till förlust 1-2 mot Mjällby.

Det innebär att allsvenska nykomlingarna är klart för kvartsfinal.

– Vi har mycket att jobba med fram till den allsvenska premiären, säger Djurgårdens tränare Kim Bergstrand.

Djurgården gästades av Mjällby i den sista gruppspelsmatchen i svenska cupen. Förutsättningarna inför matchen var glasklara. Mjällby kunde säkra en kvartsfinalplats vid seger eller oavgjort på Tele 2 arena. 

Samtidigt behövde Djurgården vinna för avancemang. 

Tidig ledning för DIF

Hemmalaget fick också bästa tänkbara start på matchen. Redan i den 16:e minuten tog Djurgården ledningen genom Jonathan Augustinsson som vackert skruvade in 1-0 på frispark otagbart för målvakten Carljohan Eriksson.

Men Mjällby var inte ofarliga. Gästerna stod upp bra och skapade en del chanser. I den 29:e minuten kontrade Mjällby också in kvitteringen. Efter fint spel på högerkanten höll sig Mamadu Moro framme på ett inspel och satte 1-1 bakom Tommi Vaiho via ribban.

Det var ett resultat som höll sig fram till halvtidspausen.

Mjällby slog ut Djurgården

Djurgården behövde minst ett mål för att säkra gruppsegern och satsade offensivt direkt. Elva minuter in i andra halvlek genomförde Djurgården sitt första byte när Emir Kujovic ersattes av Astrit Ajdarevic.

Mittfältaren hade sin första chans på hörna, i den 64:e minuten, men nicken gick en bit utanför. Mitt i Djurgårdens jakt på ett ledningsmål chockade gästerna hemmalaget.

En snabb frispark slutade med att Jesper Löfgren kunde stå omarkerad och nicka in 2-1 till Mjällby och de allsvenska nykomlingarna var på god väg mot kvartsfinal.

Mot slutet försökte Djurgården hämta upp men matchen slutade 2-1 till Mjällby vilket betyder att Djurgården är utslagna ur svenska cupen.

– Jag är bara besviken över att vi förlorade, det är bara det jag har att säga. Vi får kolla på videon sen, säger lagkapten Jesper Karlström.

Kommer ni upp i nivå?

– Nej, det gör vi inte. Mjällby står med fem man där bak och fyra i mitten, vi kommer ut på kanten ganska lätt men vi lyckas inte komma längre än så. Därifrån måste det hända mer.

Det har gått ner stadigt neråt i cupspelet efter Dalkurd, vad har hänt?

– Vi måste bli bättre, det finns inget annat att göra än att bli bättre. Vi måste jobba hårdare. Om vi gräver ner oss och tycker synd om oss själva så blir det inte bättre. Det är vi i laget som ska göra det. Man märker att det är många som vänder sida ganska snabbt, det är upp till oss där inne att göra det tillsammans.

Hur tänker du då när du säger vänder sida?

– Nej, det räcker med att säga så.

Kim Bergstrand: ”Väldigt mycket att förbättra”

Även Kim Bergstrand var besviken på presskonferensen efter matchen.

– Mjällby gör en jättefin match både taktiskt och individuellt, de gör det svårt för oss. Att vi ska vara ett ruskigt bra lag kan jag inte hålla med om just nu. Vi skapar inte en målchans i andra halvlek och släpper till två billiga mål, trots att Mjällby är skickliga, får det inte se ut så. Vi har mycket att jobba med fram till den allsvenska premiären. Vi har väldigt mycket att förbättra, säger han.

Var brister det?

– Det är flertal grejer som brister. Vi har problem i duellspelet, problem med framför allt att vi släpper till mål på väldigt lite och vi är inte bra i vårt genombrottsspel. Det går långsamt. Det finns många grejer, vi ska inte vända upp och ner på allt, men vi måste ha bättre balans och hitta rytm. När vi får 1-2 emot oss blir vi utspridda.

Tio insläppta mål på fyra matcher. Ser du ett oroväckande mönster?

– Vi släpper in mål väldigt lätt just nu. Räddningsstatistiken är inte jättehög, motståndarna skapar inte chanser, men det de skapar blir farligt. Vi har inget bra positionsspel. Ute på planen var det okej i perioder.

Bergstrand riktade också kritik mot anfallsstjärnan Emir Kujovic.

– Vi har väldigt litet djupledsspel men har inläggslägen i hyfsade lägen. Emir står väldigt mycket still, framför allt i bortre ytan. Han behöver vara mycket, mycket rörligare om han ska göra mål eller komma till bollen, säger Bergstrand och fortsätter: 

– Det går inte att ställa sig för då blir alla andra stillastående också. Det blir svårt för inläggen. Dels var kvaliteten på inläggen inte särskilt hög och sedan hade vi för dålig rörelse. Det var generellt dålig rörelse runt deras fembackslinje.


Startelvor:

Djurgården (4-2-3-1): 


Tommi Vaiho (mv); Aslak Witry, Jacob Une Larsson, Jonathan Augustinsson, Elliot Käck; Fredrik Ulvestad, Jesper Karlström (K); Haris Radetinac, Kalle Holmberg, Jonathan Ring; Emir Kujovic.


Mjällby (3-5-2): 


Carljohan Eriksson (mv); Max Watson, Eric Björkander, Jesper Löfgren; Joel Nilsson, Viktor Gustafsson, David Löfquist (K), Jesper Gustavsson, Mohanad Jeahze; Besard Sabovic, Mamadu Moro.


Publiksiffra: 7 075.