Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bergstrand pudlar efter det kritiserade uttalandet

Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Djurgårdens tränare Kim Bergstrand ber om ursäkt efter att ha refererat till tyskt ledarskap på 1930- och 40-talet som något man ”kan dra lärdom av”.

Det var i en intervju med Aftonbladet som Bergstrand fällde kommentaren.

– Jag har aldrig mått så här dåligt som människa, i min arbetsroll i alla fall, säger Djurgårdens tränare till Fotbollskanalen. 

I intervjun, som kretsade kring Djurgårdens tränares ledarskap, antydde Bergstrand att det fanns lärdomar att dra av den nazityska regimens ledare under 1930– och 40-talet.

– Man kan säga vad man vill om några hemska människor som levde i Tyskland på 30- och 40-talet, men de fick folk att göra saker i ett sammanhang. Metoder och sådant kan man diskutera, men det finns säkert saker som de också gjorde som man kan ta lärdom av. Eller hur man inte ska göra. Men jag tror att man överallt kan leta ledarskap, menar Bergstrand i intervjun. 

Aftonbladet avpublicerade klippet först men ett par timmar senare valde tidningen att återigen publicera klippet. 

”Bidra till ett världskrig”

Den nazityska regimens förbrytelser är väldokumenterade. Nazityskland var en diktatur som genomdrev en brutal, rasistisk och antisemitisk politik. Under Förintelsen mördades runt sex miljoner judar, många i koncentrationsläger runtom i Europa. Även romer, homosexuella, polacker och politiska meningsmotståndare föll offer för nazismens brutalitet.

Bergstrands uttalande har således mött kritik. Bland annat säger Svenska kommittén mot Antisemitisms ordförande Svante Weyler att Djurgårdstränarens karriär ”sannolikt hade upphört” om han varit tränare i Tyskland.

– Det var vad de här ledarna, som han tycker det finns saker att lära sig av, är kända för i dag. De är inte kända för ordning på gymnastiklektionerna, eller att få folk att springa fortare, eller hoppa högre eller spela bättre boll. De är kända för att bidra till ett världskrig och utrotande av Europas judar, många romer och homosexuella. Det är det enda man kan säga med säkerhet när det gäller ledarskap i Tyskland, säger Weyler till Fotbollskanalen. 

– Jag skulle säga att om han varit tränare för ett tyskt fotbollslag så hade hans tränarkarriär upphört i samma ögonblick som han uttalade de där orden.

”Har aldrig mått så här dåligt som människa”

Under måndagsmorgonen bad Bergstrand om ursäkt genom ett uttalande på Djurgårdens hemsida.

– Jag är medveten om att det jag sa kan feltolkas. Jag ber hemskt mycket om ursäkt för mitt val av referens. Jag står inte för dessa typer av åsikter som associeras med den tidens grymma, sorgliga och mörka tid. Mina ordval och resonemang var illa valda och jag är ledsen för det, säger han.

Bergstrand förklarade senare under måndagseftermiddagen för Fotbollkanalen att uttalandet var ”oerhört dumt” och att han borde ”inte ens ha öppnat dörren”. 

– Att det kan tolkas som att jag sympatiserar med nazism, fascism eller andra mörka krafter som finns. Det är hemskt. Jag har aldrig mått så här dåligt som människa, i min arbetsroll i alla fall, säger Djurgårdens tränare och fortsätter: 

– Det jag sa handlar om ledarskap och att man kan göra både onda och goda saker med ledarskap. Det hade varit mycket bättre för mig att referera till (Barack) Obama eller de goda krafterna i stället för de onda krafterna, naturligtvis. Det var dumt av mig att välja den referensen. Men jag menar inte att jag sympatiserar med eller gillar det som hände i Tyskland eller andra ställen i världen. Det är mörka krafter.