Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Hans rykte, framtid och karriär förstörd”

Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: DENNIS YLIKANGAS / BILDBYRÅN
Foto: DENNIS YLIKANGAS / BILDBYRÅN
Foto: DENNIS YLIKANGAS / BILDBYRÅN

Dickson Etuhu frias från åtalet för grovt mutbrott.

Det meddelade Stockholms tingsrätt klockan 11.00 på torsdagsmorgonen.

Etuhu stod tillsammans med en 37-årig man åtalad för att ha försökt muta AIK:s målvakt Kenny Stamatopolous.

Det var på morgonen den 18:e maj förra året som beskedet kom att den allsvenska matchen mellan IFK Göteborg och AIK sköts upp. Anledningen var att en spelare i AIK, Kenny Stamatopolous som senare skulle träda fram med sitt namn i SportExpressen, påstod sig ha utsatts för ett mutförsök och larmade klubben om detta.

En polisutredning startades och i förra veckan hölls huvudförhandlingarna i Stockholms Tingsrätt, där den före detta AIK-spelaren Dickson Etuhu, som valt att träda fram i en intervju med Dagens Nyheter, och en 37-årig före detta elitspelare stod åtalade för grovt mutbrott. Båda de misstänkta männen vittnade, liksom bland annat Kenny Stamatopolous och AIK:s tränare Rikard Norling. 

Dickson Etuhu frias i tingsrätten

På torsdagsmorgonen meddelade Stockholms tingsrätt att båda männen frias från åtalet.

"Stockholms tingsrätt har i dag meddelat dom i ett mål där två personer har stått åtalade för grovt givande av muta. Tingsrätten har bedömt att det får anses utrett att de två åtalade personerna gjorde närmanden mot en AIK-målvakt om s.k. matchfixning, vilket målvakten genast förklarade att han inte var intresserad av. Domstolen har funnit att samtalet parterna emellan inte har haft ett tillräckligt konkret innehåll för att nå upp till ett straffbart muterbjudande i lagens mening.", skriver man på sin hemsida.

Rättens ordförande, rådmannen Carl Rosenmüller, säger i en kommentar:

– Frågan i målet har varit att någorlunda exakt slå fast vad som sades på restaurangen och att sedan bedöma detta rättsligt. Ord har stått mot ord och de tilltalade har helt förnekat att de föreslagit någon matchfixning. Trots detta är det genom stödbevisning utrett att det har förekommit ett närmande mot målvakten från framför allt en av de tilltalade, liksom att detta närmande avsåg matchfixning av den kommande matchen mellan AIK och IFK Göteborg. Det är dock inte bevisat i målet att man under samtalet har varit tillräckligt konkret för att nå upp till ett straffbart mutbrott.

Nekade till brott

36-årige Dickson Etuhu kom till AIK som spelare inför säsongen 2015. Han har tidigare spelat för bland andra Manchester City, Sunderland, Fulham och Blackburn Rovers samt gjort 20 landskamper för Nigeria. Han lämnade AIK efter säsongen 2016 och har sedan dess gjort ett par framträdanden för division 5-klubben IFK Rössjöholm.

Enligt det 473 sidor långa förundersökningsprotokollet mötte han och den andre misstänkte mannen upp Kenny Stamatopolous på en restaurang i närheten av AIK:s träningsanläggning vid Karlberg i Stockholm den 16:e maj 2017. AIK:s förstemålvakt Oscar Linnér hade ådragit sig en avstängning, vilket gjorde det ytterst sannolikt att Stamatopolous, som var andremålvakt, skulle starta matchen. 

Stamatopolous upplevde då att de två männen erbjöd honom en muta för att påverka resultatet i matchen och rapporterade vad han upplevt till AIK och tränaren Rikard Norling. Både Etuhu och den 37-årige mannen nekade till brott och gav en annan version än Stamatopolous under huvudförhandlingen. 

Kan komma att överklaga

Åklagaren Johan Lindmark yrkade på två års fängelse för de båda männen, men tingsrätten valde nu alltså att fria båda.

– Det var en oväntad utgång, säger han.

– Jag har inte djupanalyserat domen, men som jag tolkar det hela är det så här: Man tror på det Kenny Stamatopolous säger, men att erbjudandet inte är tillräckligt konkretiserat för att vara ett mutbrott i lagens bestämmelse. Tingsrättens uppfattning verkar vara att man ska komma till något mer konkret. Där kommer jag att fundera på om vi ska överklaga eller inte. Jag kan inte svara på det nu men har tre veckor på mig att fundera. 

Vad avgör huruvida ni överklagar eller inte?

– Det är en rättslig fråga att ta ställning till. Är de ord som sagts, de summor som nämnts, är det ett muterbjudande, eller har man inte kommit tillräckligt långt? Tingsrätten uppfattar det, om jag inte missminner mig, som att man "testtrycker".

"Hans rykte, karriär och framtid har förstörts"

För Dickson Etuhus advokat Johan Åkermark kommer dock inte friandet som någon överraskning.

– För min del, och för Dicksons del, var det här ganska väntat. Det han påstås ha gjort är inte brottsligt. Vi är glada att domstolen har gått på vår linje, säger han.

– Dickson blev väldigt glad och lättad. Vi hade räknat med att det skulle bli så här. Det här är delvis en upprättelse. I Sverige kan man inte bli mer upprättad i en domstol än att man blir frikänd. Han var inne på det redan under rättegången: Oavsett om han blev dömd eller inte är hans rykte, karriär och framtid förstörd. På grund av misstankarna och på grund av att det blivit en så stor grej sedan Svenska fotbollförbundet gick ut med sin presskonferens. Det har blivit väldigt uppblåst, säger han.

Vem håller han eller ni ansvarig för det?

– Det är jättesvårt att säga. Det påminner om viskleken. Kenny Stamatopolous berättar en sak och sedan berättas det vidare. Jag tycker att AIK och Svenska Fotbollförbundet borde ha konsulterat en brottmålsadvokat och frågat om det här är brottsligt. De hade, enligt alla kolleger jag känner, fått beskedet att nej, det där är inte brottsligt, även om man går på det Kenny säger.

Även AIK:s klubbdirektör Jens T Andersson kommenterar friandet kort på klubbens hemsida.

– Med anledning av domslutets komplexitet och vad domen signalerar så behöver vi sätta oss in i domen och dess konsekvenser innan vi kommenterar ärendet ytterligare, säger han.

AIK meddelar även att klubben och Kyriakos Stamatopoulos "återkommer med ett gemensamt uttalande".