Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”En kompis frågade om ryktet stämde”

Foto: / BILDBYRN
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Konkurrensen i Hammarbys anfall är tuffare än på länge - men Pa Dibba triggas av snarare av den tuffa anfallsuppsättningen.

För SportExpressen berättar Dibba om Hammarbys identifieringsarbete i söderort, ryktena om IFK Göteborg och att media tippat Bajen på en niondeplats.

– Det var lite fegt av media, säger han.

Hammarby har under vintern genomgått en hel del förändringar. 

Ett tränarbyte, en relativt ny ledarstab och en handfull nya spelare som ska sätta avtryck när klubben tar sats mot en ny allsvensk säsong.

Bland alla namnstarka nyförvärv i Hammarby, som Erkan Zengin och Nikola Djurdjic, finns Pa Dibba. Han har varit en av Hammarbys formstarkaste spelare under försäsongen med sina fem mål.

Konkurrensen om anfallsplatserna är stenhård men det triggar Dibba.

– Det triggar mig jättemycket. Jag tror att det höjt mig på försäsongen. Jag är inte orolig för konkurrensen, men sedan ska det vara rättvist också. Presterar man så tycker jag att man ska få spela, säger han.

– Får man konkurrens så vaknar man till mer. Känner man sig hotad på sin position så blir det mer fokus, det ska man egentligen ha även utan konkurrens, alla vill spela, men konkurrensen har höjt och hjälpt mig på vägen.

Foto: / BILDBYRN

Kan det vara så att du undermedvetet känt dig bekväm?

– Det kan ha med det att göra. Men samtidigt har jag aldrig känt mig bekväm sedan jag kom till Hammarby. Det har alltid funnits bra spelare som kan ersätta. Men jag blir äldre och klokare framför målet. Jag har blivit tryggare i mig själv helt enkelt. 

– Man får inte glömma att jag började spelade på elitnivå när jag var 24 år gammal. Min känsla är att många inte vet om det. Jag lär mig varje dag och har blivit lite kyligare med åren. När jag kommer till vissa lägen så sitter allt i ryggmärgen. 

Pa Dibba trivs med Stefan Billborns filosofi och ledarskap. 

– Han är kunnig och kan otroligt mycket om fotboll. En lugn och bra kille.

 

MISSA INGET: Få senaste nytt om ditt favoritlag i allsvenskan – direkt i Messenger. 

Dibba: "Det var fegt av media"

Hur höga krav har du på Hammarby 2018?

– Jag tycker man ska ha höga krav. För det första har vi spelare höga krav på oss själva. Våra stora värvningar höjer kraven automatiskt.

Ni spelare verkar inte rädda för att prata om topp 3. Samtidigt tippar media Hammarby på en niondeplats.

– Det är stora skillnader. Men det betyder ju att vi spelare tror på det vi gör och på varandra. Vad media tippar oss bryr jag mig inte om. Jag fick höra det i omklädningsrummet att media tippat Hammarby som nia i år. 

Vad sa killarna i laget?

- Nej, men vi har väl inte bevisat bättre heller. Media kör väl det säkra kortet att vi kommer nia eller tia, säger Dibba.

– Det är lite fegt av media. Men vi tror på Hammarby, därför ser vi oss själva högt upp i tabellen.

Vad har Erkan Zengins intåg i betytt?

– Han är en fin kille, faktiskt. Jag kände inte Erkan innan, men han är fett rolig. Det är en riktigt bra kille, han kommer tillföra väldigt mycket och det var kul att få se Erkan debutera mot IFK Norrköping. Han gjorde ett bra intryck på alla, det var nog många som trodde något annat om Erkan. 

Pa Dibba och Erkan Zengin.Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Att han inte skulle bidra eller att formen var ett frågetecken?

– Ja, exakt. Men jag tycker han gör det riktigt bra. Det var kul att få se honom i Hammarby-tröjan. Men vi driver med varandra hela tiden, Erkan är ju riktigt rolig i omklädningsrummet. Det är en bra kille.

Har Mats Solheim fått konkurrens nu om vem som är roligast i laget?

– Så rolig är inte Mats, haha! Han har sin egen publik, nej men Erkan är skön.

"Jag brinner för Hammarby"

Vi kommer in på hur Bajens truppbygge artat sig inför den här säsongen och det faktum att flera spelare i laget härstammar från söderort eller har en bakgrund från klubbens ungdomslag.

Dibba värdesätter identifieringsarbetet väldigt högt.

– Jag tycker det är jätteviktigt att det finns spelare eller ledare i truppen som har varit i Bajen tidigare och brinner för klubben. Jag kan prata för mig själv, all energi jag lägger ner på planen är för att jag brinner för Hammarby.

– Det är viktigt för de nya spelarna som kommer in att de får se sånt där. Det kan inte bara vara spelare som kommer och går och inte har känslor för klubben. Kolla på Kennedy Bakircioglu, visserligen är han 37 år, men varje gång han spelar ser han ut som en hungrig 16-åring. Han brinner för tröjan. Sådana där spelare är viktiga, man måste behålla såna, annars kan man tappa det.

Hur mycket av Hammarby ser man ute i de södra förorterna?

– Nu börjar det kännas mer och mer. Framför allt när vi börjat med att besöka skolor i söderort, jag vet inte hur det var innan jag kom, men nu börjar fler och fler ungdomar men även äldre uppmärksamma Hammarby. 

– Många av mina vänner som kanske kollade mycket på AIK förut, har ju sadlat om och kollar mer på Hammarby nu. De går på matcherna vilket är kul. Det kommer bli större och större. Vi kommer växa ännu mer när vi värvar fler och fler från söderort. Det är en fin familj.

Hur ofta är ni ute i skolorna?

- Ett par gånger i månaden. Förra året var jag ute ganska mycket i olika skolor, men i år börjar det snart. Nu har damlaget börjat gå ut i skolorna också vilket är riktigt bra. Det finns småtjejer där ute också, och jag tror att det är viktigt för dem att se att det finns professionella damfotbollsspelare och att de också kan spela fotboll på rasterna. Fotboll förenar människor och det kan hjälpa en under skolgången.

Har det hjälpt dig mycket?

- Ja, när jag kom till Sverige hjälpte fotbollen mig jättemycket. Många av mina kompisar kom via fotbollen. Jag gick på Katarina Södra, i början var jag blyg och sa inte så mycket i klassrummet, men när jag gick ut på rasterna och spelade fotboll så blev det helt annorlunda. Det är ett språk. Alla tänkte bara ”shit” och kom fram och sa att ”du måste börja i vårt lag”, då fick jag fler vänner. Fotbollen är fin, säger han.

Pa Dibba ser fram emot allsvenskan. Dels för att föra Hammarby till nya höjder - men också för att han kommer stöta på ett helt kompisgäng runtom på de allsvenska arenorna.

Eller vad sägs om Alexander Milosevic, Robert Lundström och Stefan Silva i AIK, Omar Eddahri i Sirius och Kerim Mrabti i Djurgården.

– Känslan är fet. Riktigt nice. Många av oss spelar fortfarande inomhusfotboll på vintern. Bara nu i vintras spelade vi mot Silva och gänget, jag tror att det var i Rissne. Det blir roligt på vintrarna när man träffas och inte representerar klubbarna. Då kan vi skoja med varandra, det är faktiskt kul att känna motståndarna. Men när domaren blåser i gång matchen då är det allvar. Då vill alla vinna, säger han och ler.

När ni träffas, hur mycket retas ni sinsemellan?

- Haha, det blir jävligt mycket. Det blir jidder, tro mig. Man vill inte förlora mot någon av dem. Det är det som är grejen, vi kan skoja på en hög nivå och ingen tar illa upp. 

Vem är rappast i tugget?

- Haha! Det kan jag inte säga. Det är en bra nivå på alla.

Pa Dibba om Blåvitt-ryktena

Strax efter att Hammarby värvat Nikola Djurdjic rapporterades det i media om att IFK Göteborg visat intresse för Pa Dibba. 

Hammarby-anfallaren berättar att han inte hört något från Blåvitt, utan först fick nys om ryktet efter att en kompis hört av sig till honom.

– Jag fick ett sms av en kompis som frågade om ryktet stämde. Men jag har inte haft kontakt med någon klubb, säger han.

Blev du förvånad av sms:et?

- Ja, det var en polare som hade läst och skickade ett sms. Jag har inte hört något om det eller lagt fokus på det överhuvudtaget. Jag är i Hammarby och vill spela för den här klubben. Det finns inga andra tankar hos mig.

Kan du känna att det är ett bra kvitto på att det skrivs om dig och att klubbar visar intresse?

- Självklart är det smickrande. Det betyder väl att man gör något bra, ifall det skiter sig kanske det finns andra som vill ha en där ute. Nej, men skämt och åsido. 

– Jag är i Hammarby och fokuserar på det här.

 

LÄS MER: Allsvenskan 2018 – spelschema, resultat, tabell. 

LÄS MER: Experternas tips – så slutar allsvenskan 2018. 

LÄS MER: Expressens allsvenska magasin – 220 sidor inför säsongen.