Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det vore oseriöst att värva på grund av det”

Så spelas allsvenskan i fotboll 2020
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Björn Wesström tycker att AIK står bra rustat inför 2020.

Nu berättar sportchefen för SportExpressen om truppbygget, om det är aktuellt att förstärka ytterligare och om tongångarna efter cupmatchen mot Jönköping Södra.

– Vi kan inte rekrytera på kort sikt bara för att vi spelat 2-2 mot Jönköping Södra. Det är oseriöst, säger sportchefen.

AIK ser redan fram emot den andra gruppspelsmatchen i svenska cupen på söndag. Då ställs laget mot Örgryte på Bravida arena, efter att ha spelat oavgjort mot Jönköping Södra i den första matchen på Skytteholm.

Björn Wesström medger att starten på cupspelet inte varit som AIK önskat men ser bara möjligheter inför de två återstående gruppspelsmatcherna.

– Vi har börjat cupspelet på ett sätt som vi inte önskar. Vi hoppades att vi skulle vinna den första matchen och nu gjorde vi inte det, då får vi ta det därifrån. Om vi vinner de kommande två matcherna i cupen så är vi vidare. Då har vi de möjligheter vi önskar.

Hur tycker du utvecklingen går med det nya spelsättet?

– Det är en strävsam process, det ska man vara medveten om när man ska ändra om någonting. Det finns ingenting som görs av sig självt, det kommer att ta tid, och vi är mitt i den processen. Jag hade inga andra förväntningar heller, det är där vi är.

Hur var känslan efter matchen mot J-Södra?

– Jättedålig utifrån att vi vill ha resultat. Vi fick inte det resultatet som vi önskade, då är känslan för resultatet dåligt. Men när vi tittar, mäter och förstår vad vi har gjort under matchen, då har vi gjort en hel del saker av det vi håller på att förfina till ett nytt spelsätt. Sedan måste vi få effekt av det för att vi själva ska tycka att vi tar steg i rätt riktning, det är nästa steg. Jag tycker att Sebastian Larsson sa det bra. Vi måste gå från lägen till chanser. Det är väl där vi är.

AIK:s sportchef Björn Wesström inför matchen mot J-Södra.Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES/MAGNUS LILJEGREN MAGNUS LILJEGREN
AIK:s sportchef Björn Wesström inför matchen mot J-Södra.Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES/MAGNUS LILJEGREN MAGNUS LILJEGREN

Björn Wesström fortsätter:

– Om man vill ha en förändring på riktigt, göra det trovärdigt och långsiktigt så tar det tid. I det sociala media-samhälle vi lever i dag så kan man extremt snabbt uttrycka någonting som man inte behöver stå till svars för överhuvudtaget. Då blir det en hets att allt måste ske enormt fort. Jag har svårt att förlika mig med de värdena. Jag tycker om att jobba med människor och se till att vi får utveckling på det vi bestämt oss för att få, sedan får det tar den tid vi har för det uppdraget vi har.

Sportchefen känner att det inte är rätt väg att lägga energi på vad som skrivs på sociala medier eller forum. 

Däremot menar han att det generellt sett finns anledning att fundera över tonen.

– I mångt och mycket tycker jag att sociala medier tar extremt lite ansvar som fenomen, det är någon slags åsiktsforum där man egentligen kan kräva det ena eller andra utan att överhuvudtaget behöva ta något som helst ansvar själv. Då blir forumet ganska vagt, enligt mitt sätt att se det, det finns ingen kompetensprofil som du loggar in på när du ska uttrycka dig inom något område. Det gör att vem som helst kan uttrycka vad som helst, vilket i grund och botten är en fin sak, men man kan också använda det på ett destruktivt sätt om man tycker det är roligt och tror på att det ska ge energi och effekt. Det är väl det man får fundera över, vad man tror ger effekt och vad man vill ha för effekt över det man uttrycker.

Björn Wesström om truppen

Hur ser du på truppen som ni förfogar över i dag?

– Truppen i sin helhet är bra, det är inga konstigheter alls. Sedan är det klart att om vi räknar senaste matchen så har vi fem potentiella startspelare som inte kommer till start. Det är klart att när fem potentiella startspelare är borta så drabbar det vilket lag som helst, det är inget konstigt med det. Då tar kanske processen att förändra saker och ting ännu längre tid om man inte har alla spelare tillgängliga. Det påverkar så klart också men samtidigt är det i den verkligheten vi lever i. Vi kan inte ha fyra alternativ på varje position, vi har inte dem förutsättningarna och möjligheterna. Vi har det vi har och jobbar hårt med det, säger sportchefen och fortsätter.

– Sedan är det en del i den dagliga verksamheten att alltid förfina truppen och förbättra den utifrån möjligheterna man har som klubb. Det finns inget självändamål att inte rekrytera, absolut inte. Kan vi rekrytera på ett sätt som är bra för AIK på både kort och lång sikt då ska vi göra det. Men vi kan inte rekrytera på kort sikt för att vi spelar 2-2 mot Jönköping Södra. Det är oseriöst.

Finns det utrymme för spelarvärvningar utifrån AIK:s budget?

– Det beror alldeles på vad du pratar om och vilken hylla vi ska kolla i. Det är en jättesvår fråga att svara på.

Vilken hylla kan ni plocka från?

– Det får vi se när den spelaren dyker upp som har rätt profil. Det finns inga motsättningar för att vi inte vill, det handlar mer om vad som är bra.

Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES

Johan Blomberg har varit i AIK:s verksamhet ett tag. Vad är status där?

– Det får vi se. Initiativet att träna med AIK kom från honom men det är klart att han är en duktig fotbollsspelare. Sedan är det alltid en fråga om det är den vägen vi ska gå. Ska vi fylla på med äldre spelare? Om det är den vägen vi ska gå så får vi ta det beslutet då. Men vi har inte fattat något beslut än.

”Vi har en tillräckligt stor trupp”

Alexander Milosevic tränar inte längre med AIK. Status?

– Det vet jag inte, ni får fråga honom. Alexander tackade så hemskt mycket för att han fick vara en del av vår verksamhet på försäsongen och åka med på träningslägret. Men han har meddelat att han håller i gång själv.

Förde ni en dialog med Milosevic om en framtid ihop?

– Nej, han var väldigt tydlig med att han ville utomlands. Det har varit hans fokus hela tiden, det ju ni om också. Det är det han har sagt överallt.

Alexander Milosevic var med under stora delar av föräsongen men tränar nu på egen hand, meddelar Björn Wesström.Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Vad har ni fått för intryck av Suffian Kalokoh?

– Det är en ung spelare med väldigt mycket potential. Den planen vi hade var att ha honom i Sverige och åka på träningsläger sedan åka hem. Det har han gjort.

För ni en dialog med Kalokho?

– Vi vet var vi har varandra och vad vi följer. Vi får väl se när vi ska fatta beslut huruvida vi ska gå vidare eller inte. Att gå vidare kan också vara att fortsätta sälja.

Är det aktuellt att sälja spelare för att kunna frigöra utrymme?

– Vi tar ställning till det som kommer in, det är så man jobbar. Vi kan inte göra så mycket annat. Det handlar om att hålla en trupp levande, vi kan inte ha 33 spelare i truppen, det har vi varken råd med eller är speciellt utvecklande. I nuläget har vi mantalsmässigt en tillräckligt stor trupp. Tittar vi på spelarna som är längre bort i skadehorisonten så är de inte så långt borta så att vi måste ta in ännu fler spelare ur det perspektivet. Då blir man tjock i slutet av året.

Björn Wesström tystnar i ett par sekunder innan han fortsätter sitt resonemang.

– Det handlar om att ta ansvar för hela året och inte bli nervös efter 2-2 mot Jönköping.