Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det vore att minimera värdet av vår publik”

Expressens Noa Bachner kartlägger svensk fotbolls historiska kris.
Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Allsvenskan är planerad att återupptas utan publik – och därefter inför lite mindre publik. 

Men AIK kommer inte följa det senare steget. 

– I AIK Fotboll gäller alla eller ingen, säger klubbdirektören Björn Wesström.

Allsvenskan väntas ha premiär den 14 juni, och då inför tomma läktare. När spridningen av coronaviruset avtar ytterligare är tanken att matcherna ska öppnas upp för en mindre mängd åskådare, där det är tänkt att fansen ska sitta på var tredje stol på varannan rad. 

Men AIK kommer inte att följa det steget, det menar klubbdirektören Björn Wesström. 

AIK kommer inte begränsa publik

– AIK Fotboll är i grunden en medlemsförening som anser att AIK:s publik och supporterkultur är något unikt och att det tillhör ett kärnvärde för hela svensk fotboll. Att som i protokollets beskrivning selektera bort ståplatsläktaren och/eller att tvingas värdera vilka som ska få tillträde eller inte till AIK Fotbolls evenemang vid herrlagets och damlagets matcher anser vi vore att minimera värdet av våra medlemmar, vår publik, vår värdering av ståplatsläktaren och skulle därför gå emot våra grundläggande värderingar. Vi förstår allvaret i den samhällssituation som gör att detta protokoll tagits fram för att kunna spela fotboll överhuvudtaget, men det innebär inte att vi gör avkall på principerna att vi alltid vill spela inför vår publik. I AIK Fotboll gäller alla eller ingen, säger Wesström till AIK:s hemsida

 

15 av 16 allsvenska klubbar hotas av konkurs i coronakrisen enligt Expressens granskning. Reporter Noa Bachner berättar.