Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det var struligt – så kan jag säga”

Oscar Jansson växlade Örebro till Norrköping inför säsongen.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Han gjorde en ”förbjuden” flytt och hade räknat med reaktioner.  

Men i vilken utsträckning och omfattning han skulle behöva hantera de reaktionerna visste han inte. 

Och på söndag möter Oscar Jansson sin förra klubb.

– Det finns ingen cell i min kropp som inte vill göra gott för IFK Norrköping nu. Det tycker jag är viktigt att säga, att jag är här för att jag vill vara det, säger målvakten inför matchen.

Oscar Jansson är tre allsvenska matcher in i sin sejour i IFK Norrköping. För Örebro SK gjorde han över 150 stycken. När målvakten skrev på för sin nya klubb i januari gick det inte obemärkt förbi, och han berättar nu att veckorna i anslutning till offentliggörandet var jobbiga. 

– Man är på något sätt ändå bara människa. Jag är inte dummare än att jag förstår att det är känsligt för vissa, men jag behöver bara svara för mig själv och mina känslor och min familjs situation. Jag förstod och var medveten om att det skulle röra upp känslor och alla har rätt till sin åsikt, sedan tycker jag att det får stanna vid en rimlig nivå.

Jansson berättar att det fortfarande händer att det trillar in meddelanden i diverse inkorgar, men han vill inte gå in på några detaljer i övrigt om vad han har fått utstå.

Behövde du anmäla någonting? 

– Det var struligt, så kan jag säga, det var mycket som hände. Men jag fick jättebra hjälp av personer som kan de där frågorna, så jag är jättenöjd med hjälpen jag fick. Det är vad det är. 

– Och som sagt, jag var medveten om att det kunde komma, sedan i vilken utsträckning hade jag kanske inte kunnat se. 

Hyllas av före detta lagkamrat

På söndag möter han sin gamla klubb och sina gamla lagkamrater. Under de åtta år som Oscar Jansson spelade för ÖSK gjorde han det tillsammans med Nordin Gerzic, som efter ÖSK:s premiär mot IFK Göteborg fick en fråga om klubbens nye målvakt Bobby Allain, och sa: 

– Det finns ingen som kan fylla Oscars skor, Ogge är örebroare, han har varit här under lång tid av sin karriär och gjort det jättebra här. Så att ersätta honom går inte, du får hämta en annan målvakt som kan vara någonting annat, Ogge är omöjlig att ersätta i Örebro.

Ett par veckor efter premiären gav Gerzic sin syn på det som hans vän och före detta lagkamrat har fått utstå.

– Det där hör inte hemma, jag vill inte se det. Det känns inte som att det är den klubben jag gillar, sådana supportrar… De vill jag inte ha i ÖSK. Men att de känner besvikelse och kan tycka illa om Oscar, det köper jag, för det är någonstans en övergång som svider för väldigt många.

Hur känns det att du hyllas på det sättet av före detta lagkamrater? 

– Jag blir jätteglad och fantastiskt stolt över att höra en sådan sak, speciellt när det kommer från Nordin som är en ikon i Örebro. Igen, man är bara människa, säger Oscar Jansson.

”De får sig nog en smäll om jag kan ge en”

När lagen möts på Behrn arena på söndag kommer det vara ett begränsat antal supportrar på plats, och trots allt som varit hade Jansson önskat att det var fullsatt

 – Jag har hört grejer även när jag har spelat bortamatcher för ÖSK, jag har inga problem med det, det är en del av fotbollen och det får gärna vara fulla läktare.

Blir det ett antal meddelanden mellan dig och gamla lagkamrater nu inför matchen? 

– Ja, det blir lite pikar och så där. Det är ju nära vänner så det blir ganska naturligt, vi hörs inte bara inför den här matchen utan vi hörs ofta. Men det är klart att det blir lite extra roligt och mycket pikar och sånt nu. Det är bara kul. 

– Jag har ju inte spelat matchen än så jag vet inte, men det är klart att det kommer kännas annorlunda att möta sådana man känner väldigt bra. Men de får sig nog en smäll om jag kan ge en, och jag får mig nog en och annan också om de får möjlighet, säger Jansson med ett leende. 

ÖSK har ju inte gjort mål i allsvenskan än, de kan spräcka sin nolla mot just dig. 

– Det får gärna vända för dem, men inte på söndag, jag håller gärna nollan och ser till att den sviten håller en match till. Men de har ett bra lag, det kommer att vända för dem, men det får göra det efter söndag. 

”Kan inte slänga bort matcher om vi vill vara ett topplag”

IFK Norrköpings säsongsinledning har inte heller varit perfekt. En poäng hemma mot Sirius följdes upp av en förlust borta mot Djurgården innan de kunde vända och vinna hemma mot Halmstad förra helgen.

– Vi är en ny grupp, nya ledare och så där, så vi kommer att vara ett lag som växer under hela säsongen och blir bättre och bättre.

Hur lång tid har ni på er att bli bättre och bättre innan det behöver se bra ut kontinuerligt? 

– Helst ska det vara nu, förhoppningsvis gjorde segern mot Halmstad oss gott för vi har inte råd att slänga bort matcher om vi vill vara med i toppen. Så det gäller att vi hittar ett sätt att vinna även om vi inte är på topp. Kan vi ligga bra till inför uppehållet så kommer det en period efter EM som kommer att bli otroligt viktig också, men vi har inte råd att slänga bort åtta matcher om vi ska kalla oss ett topplag. 

Är det det som är målsättningen i år, att vara ett topplag?

– Vår absoluta ambition är att vi ska slåss om guldet och Europaplatserna, det finns ingen tvekan om det. Sedan är det skillnad på att säga att vi ska vinna ett guld och att säga att vi är beredda att kämpa om det. Jag tycker inte att vi ska sätta onödig press genom att säga att vi ska, men Norrköpingssupportrarna kommer se att vi kommer vara med i toppen och förhoppningsvis kan vi vara med och tävla om guldet.

Det börjar med tre poäng på söndag?

– Tre poäng och en hållen nolla hade varit perfekt.