Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Det var konstigt, löjligt och omöjligt”

Daniel Kindberg. Foto: TOBIAS NYKÄNEN / BILDBYRÅN
Kindberg och ”Sotte” Papagiannopoulus. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: TOBIAS NYKÄNEN / BILDBYRÅN

Daniel Kindberg har dundrat in i svensk fotboll med full kraft.

I morgon kväll står landets mest högljudda och uppmärksammade sportchef inför en uppgörelse med självaste Arsenal. 

Är han någonsin nöjd? Vem ersätter Graham Potter? Söker han mer makt i svensk fotboll? Är han orolig för nya granskningar?

Och hur mycket ska svenska klubbar egentligen ta betalt?

– Seriens bästa spelare går till Belgien. Vad fan gör vi?, frågar han.

Över en småknastrig telefonlina skrattar han fram svaret: Det gäller en kombination av ledighet och affärer.

Daniel Kindberg är i Los Angeles. Tidpunkten är besynnerlig. Medan januarifönstrets sista timmar tickar bort i Europa är Östersunds FK i Spanien, men klubbens ordförande på andra sidan jordklotet. Därav frågan.

– Jag fick något sms med någon fråga om Tom Pettersson. Ryssland? Det har jag aldrig hört talas om, säger han.

När vi pratar är det bara ett par veckor kvar tills Arsène Wenger och Arsenal kommer till Jämtland. Efter triumfen över Galatasaray, via Luxemburg, PAOK Thessaloniki och ett gruppspel med Hertha Berlin, Athletic Club de Bilbao och Zorya Luhansk har ÖFK hamnat öga mot öga med en gigantisk utmaning.

– Vi slår Arsenal genom att tro på vår förmåga och vara mycket modigare än vad deras spelare är. Alla slår personbästa. Då vinner vi både hemma och borta. Det finns en övertygelse om att vi kommer göra det. 110 procent, säger Kindberg.

Bara några timmar innan vi pratar har Pierre-Emerick Aubameyang presenterats för Premier League-klubben. Han kostar i närheten av 670 miljoner kronor att köpa loss från Borussia Dortmund.

– Jag tror på David och Goliat som fenomen. I fotboll händer allt. De omsätter fem miljarder kronor, vi 50 miljoner. Deras spelartrupp är värd 4,2 miljarder och vår är värd 155 miljoner kronor. Det spelar ingen roll. Det är man mot man. Klubb mot klubb. Det är fascinerande med vårt spel. Det är ett mentalt spel fotboll. Det ska vi utnyttja, säger Kindberg.

Pierre-Emerick Aubameyang. Foto: TONY O'BRIEN / ACTION IMAGES VIA REUTERS BILDBYRÅN

"Det var löjligt och omöjligt"

Med sitt kometavancemang genom det svenska seriesystemet och ut i världen har Östersund hamnat på den europeiska fotbollskartan. Tränaren Graham Potters rykte har nått stora proportioner, spelarna har blivit landslagsmän och väckt intresse hos klubbar i världens största ligor.

Hur bygger man en klubb på det här sättet?

Daniel Kindberg är kort och gott en 51-årig affärsman, en klassisk ”starke man”-typ i Östersund, som säger att han älskar fotboll. 

På ett sätt är ÖFK hans verk. Det var han som identifierade och tjatade över Graham Potter till Sverige, trots att han bara hade arbetat som tränare inom universtetsvärlden. Först på en flygplats i Cardiff, sedan ett hotellrum i utkanten av Wigan. Det var han som gav honom mandat och resurser att bygga vad som är Sveriges mest banbrytande fotbollsprojekt på många år.

Sedan Östersund såg medialt dagsljus har han granskats i sömmarna för sina bolagsengagemang och sin maktposition i klubben. Han har ett mytomspunnet förflutet inom militären, han har gått fram med megafon genom hundratals intervjuer, fått pris som ”Årets röst” i svensk fotboll och beväpnat sig med explosiva åsikter om hur den borde förändras.

Östersunds tränare Graham Potter. Foto: ROBERT HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Han har synts och hörts nästan hela tiden.

– Men jag skulle inte säga att mitt liv har förändrats så mycket. Jag känner inte det. Jag tacklar vardagen som jag alltid har gjort, säger han.

När du kommenterar ett transferrykte eller ett påstående som du inte håller med om, då gör du det med mer kraft än nästan alla andra klubbledare i Sverige. Är det en medveten strategi för att röra om i grytan?

– Det är nog mitt naturliga känsloliv. De som känner mig vet att jag har ett ganska intensivt känsloliv. Jag lever mig in väldigt mycket i fotbollen. När folk ger sig på klubben eller spelare och ledare blir jag kanske väl beskyddande ibland. Det är sådant som bara kommer.

Men ibland blir det lite konstigt. När du kommenterade Fouad Bachirous flytt till MFF var du väldigt säker och aggressiv i hur du bemötte de ryktena. Ångrar du den typen av uttalanden när han faktiskt flyttade?

– Jag ångrar det absolut inte. Det var den uppfattningen jag hade, och det stöds av de uttalanden som Fouad gjorde i samband med flytten. Det var för mig en total omöjlighet att det skulle kunna ske. Nu var det så att agenterna hade sprungit runt och bjudit ut honom till olika klubbar och avslöjat delar i hans spelaravtal. Eftersom våra avtal är hemliga och han har avtal till 2019 var jag väldigt trygg. Men som historien visar så berättade agenterna för andra klubbar hur avtalet såg ut. Det var ohyggligt förvånande. Både etiskt och avtalsmässigt totalt främmande. Min reaktion, att det var konstigt och löjligt och omöjligt, var helt naturlig.

Fouad Bachirou spelar numera för MFF. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Det är väldigt långt från din ton till Graham Potters.

– Ja, haha. Vi har känt varandra så länge. Han är van vid mig och hur jag är. Vi har en varm relation. Jag kan inte påminna mig om att han har blivit besviken på mina utfall. Jag är ingen ondskefull person. Han vet att jag reagerar så här för att jag tycker att vi utsätts för orättvisor.

Om Graham lämnar. Om han går till en annan klubb. Om han sadlar om till arkeolog. Vet du redan nu vem du vill ha som ersättare?

– Jag har ganska klart för mig vilken profil och vilka egenskaper vi behöver. Exakt vilken individ det är vore en överdrift. Men jag har en idé. Ingen lista, men en idé.

Potter och spelarna får enormt mycket beröm för er resa. Men du anställde honom och gav honom utrymme att bygga laget. Vad kan resten av fotbollen i Sverige lära av dina metoder som klubbledare?

– Jag hade en klar och tydlig bild av var vi skulle från början. Hur vi skulle dit, det har formats under tiden. Men våra initiala steg var avgörande: En enkel, tydlig idé om vilken identitet vi ville ha. Sedan gäller det att ta ansvar för att göra det på ett tydligt sätt. Det skapar en trygghet om man är klar över det. Man ska våga vara varm, släppa fram känslor, kramas mycket. 

– Det finns många föreställningar, många fördomar om att jag sitter på en stol och fattar massor av beslut. Det kan inte vara mer fel än det. Jag har delegerat 95% av beslutsfattandet i klubben till fem enhetschefer, varav en är Graham. Jag släpper mycket förtroende och ger mina medarbetare ett stort ansvar men försöker vara närvarande som bollplank. Ledarna växer, andra finner inspiration.

"Det är hisnande summor"

Under sin resa genom Europa League har många av Östersunds spelare slagit igenom med full kraft. Tom Pettersson och Sotiris Papagiannopolous har plockat ned etablerade internationella namn. Fouad Bachriou har vänt och vridit på innermittfält. Ken Sema pressat sig runt på kanterna. Curtis Edwards volleyskjutit ledningsmål och Saman Ghoddos kan ingen få stopp på.

Enligt traditionell svensk fotbollslogik skulle hela laget ha exporterats ut i världen för ganska många miljoner nu. Men bara Bachirou har packat väskorna. Malmö FF köpte loss honom eftersom han hade en klausul i kontraktet.

– Vi behåller våra spelare om det inte kommer monsterbud, säger Kindberg.

Saman Ghoddos. Foto: TOBIAS NYKÄNEN / BILDBYRÅN

Vad är ett monsterbud? Det sägs att Celta Vigos bud på Saman Ghoddos var 50 miljoner kronor. Är det inte att spela väldigt högt att tacka nej till den sortens summor?

– Ja, jo. Kanske. Men min roll är att ge Graham Potter de bästa förutsättningarna att vinna fotbollsmatcher. På kort sikt, eftersom vår tävlingssäsong börjar tidigt i år: Om jag då tar hans färgstarkaste spelare utan att hinna ersätta honom, då har jag inte löst min uppgift. Då brister jag i mitt arbete. Det är skillnad mot om det här hade kommit i december. För mig är det naturligt. Det är hisnande summor, det är klart. Vi är en liten klubb. Det är hela vår omsättning i ett bud. Men det blir logiskt. 

– Vi får väl sälja Saman till ett ännu högre pris i sommar. Det blir bättre för oss och honom. Detsamma gäller Ken Sema. Då blir vår omvandling i sommar i stället. Vi planerar för det nu. 

Är det inte en svår avvägning? Graham har ju utvecklat många spelare oerhört mycket. Det går ju att återinvestera de här pengarna i en lång rad nya, unga, utvecklingsbara spelare?

– Jo, det är en väldigt svår avvägning. Men vi kan göra ännu mer för 80 miljoner kronor i sommar. För mig är det otroligt starkt, det vi har bestämt oss för. Jag vill ge spelarna och Graham de bästa förutsättningarna att vinna titlar. Jag måste se mig i spegeln då. Jag måste göra allt. Om spelarna gör det måste jag göra det. Om Brwa Nouri går fram i Istanbul och sätter sin straff – då måste jag tacka nej till 50 miljoner. Jag ska inte vara annorlunda än dem.

Brwa Nouri, ÖFK:s lagkapten. Foto: HENRIK MONTGOMERY/ TT NYHETSBYRÅN

Med alla pengar ni har fått från Europa League hade nog många förväntat sig att ni skulle värva lite mer etablerade spelare. Är det ett medvetet val att fortsätta gå efter outforskad potential?

– Den är högst medveten. Vi har haft väldigt många, väldigt profilerade spelare, med svenska mått mätt, som har velat komma till oss, men vi har sagt nej. Det är inte det. Vår idé är att arbeta på det sättet vi har gjort. Det är utmanande för alla. För ledarteamet också. Vi har många som är starkt involverade. Hela staben och profilen är byggd för att fortsätta så här. Vi ska bli bättre efter varje transferfönster. Vi kommer att vara mycket, mycket bättre efter det här fönstret än vad vi var i höstas. Att vi har behållit alla våra spelare, det är den stora grejen i transferfönstret. 

Inte Bachirou.

– Nej, visst. Så är det. Men alla våra unga, utvecklingsbara spelare, som kan nå en och två nivåer till, de som höjer lagets kapacitet, de har vi behållit. Bachirou var 28.

Du har refererat till den engelska transfermarknadens summor en del på sistone. Är det genom att helt enkelt sätta samma standard som de har för sina övergångssummor vi i Sverige ska närma oss resten av Europa?

– Ja, absolut. Vi måste ha mycket, mycket större självförtroende. Vi sålde Modou Barrow till Premier League redan från superettan. Vi måste våga sälja på riktigt till den stora marknaden. Titta på januarifönstret. Vad görs det för övergångar här? Va? Det är ju knappt någonting. Några spelare som går till MLS! Seriens bästa spelare går till Belgien? Christiansen till Belgien? Vad fan gör vi? Vi måste bli mycket modigare. Vi ligger långt, långt efter.

Kommer det inte att frustrera spelarna?

– Men jag menar, det säljs till den obskyra Belgien-marknaden, det är bosman-jakt och spelarna placeras i klubbar men kommer hem med svansen mellan benen efter totalmisslyckade haverier. Det är inte bra för någon. Det är agentdrivna, värdelösa övergångar. Det ger ingenting för svensk fotboll eller spelarna. Vi som ledare måste bli mycket, mycket tydligare i vår utbildning av våra spelare. Vi får förklara hur marknaden fungerar. Klubbarna, agenterna, vem som tjänar på vad. Ska spelare gå till andradivisionen i Turkiet där de inte får någon lön? Eller till Grekland och inte få någon lön? Eller till Belgien och förpassas till läktaren? Det är patetiskt.

Men det är väl stora pengar som lockar? Går inte det att förstå?

– Är det det? Man får fråga sig det. Vad är det för pengar på läktaren i Belgien? Samma i Turkiet. De får ju inte ut lönerna. Det blir ingenting av det. Ska du åka som 23-åring och göra så, då tappar du utveckling och momentum. Du ska hem och bygga upp det mentala, din touch och mycket annat. Du förlorar din karriär. Vi har varit dåliga på att kommunicera det. Men det ska vi sätta punkt för. Vi ska prata mycket om vad agenterna har för mål och idéer. Det är ingen välgörenhet. Det är det absolut inte. Vi ska vara mycket bättre på det i år.

Daniel Kindberg. Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Öppnar för roll inom förbundet

När Östersund tågade mot allsvenskan riktades allt fler blickar mot Kindberg, de flesta uppskattande. Med stor nyfikenhet berättades det om mannen vid spakarna och hans handlingskraft, men samtidigt ställdes en del frågor av annan karaktär. Kindberg är även mannen med engagemang i många företag och styrelser, mannen med vd-uppdrag för kommunägda bolag som i sin tur sponsrat ÖFK, han som varit del av en ÖFK-styrelse på endast tre personer, som investerat sina egna pengar i klubben. 

Granskningar från Östersunds-Posten, som senare även gav underlag till ett reportage i magasinet Offside, ställde frågor om Kindbergs sätt att bygga Östersunds FK och varnade mellan raderna för intressekonflikter. När jag frågar om kritiken och anklagelserna som riktats mot honom som person avfärdar han dessa med en utläggning om "försök till karaktärsmord" och menar, precis som när granskningarna ägde rum, att de var grundade på "felaktigheter".

Men hur ligger det till vad gäller medlemsdemokrati och Östersunds FK? När personer som är verksamma inom svensk fotboll beskriver klubbens framgångar återkommer många till dess ”snabba beslutsvägar”. Andra har uttryckt sig frågande till hur man förhåller sig till föreningsdemokratiska principer och pekat på den ovanligt lilla styrelsen som styr. Klubbens stadgar finns heller inte tillgängliga på hemsidan, något som är ovanligt. 

På sina håll har det sammanlagda intrycket tolkats som ett grumligt förhållande till 51-procentsregeln, men Kindberg tar den i försvar.

Om vi har en omröstning i Sverige nu angående att behålla eller skrota 51-procentsregeln i dag, vad röstar du då?

– Behålla.

Varför?

– Vi är inte mogna för något annat. Vi kan inte gå in i ett annat sorts ägande. Vi har inte den traditionen eller kulturen. Fotbollsrörelsen och företagsklimatet är inte så. Kanske att ett par tre klubbar skulle köpas av någon med mycket pengar och injicera en del, men om någon ska göra så tappar du hela andra delen av sponsormarknaden. Jag tror inte på det.

Det finns en del inom svensk fotboll som menar att det är vårt enda sätt att närma sig resten av kontinenten, att de tär svårt att bygga tillräckligt starka organisationer så här. Men du sållar dig inte dit?

– Det håller jag verkligen inte med om. Det går att närma sig resten av Europa ändå. Det är klubbar i både Tyskland och Spanien som är medlemsägda till majoritet och kan hävda sig. Det är enkelt att bara titta på England. Vilka fördelar finns där? TV-avtalet. Men de har en helt annan tradition. Det är samma i USA. 

Du har haft ett intresse av att kliv in i engelsk fotboll hos Hartlepool United. Men du börjar alltså inte känna dig klar med svensk redan?

– Jag kommer aldrig att känna mig klar med svensk fotboll. Vi är bara i början av vår resa med Östersund. Vi har bara vunnit en titel. Det viktigaste nu är att vinna allsvenskan. Det är det vi ska göra. Sedan ska vi behålla det och tävla i Europa kontinuerligt.

Om du hade fått hålla i trådarna i en annan allsvensk klubb, vilken hade du valt då?

– Egentligen hade jag nog valt två. Först och främst Djurgården. Det var den elitföreningen som jag började hålla på som pojke. Min barnflickas pojkvän spelade i Djurgårdens hockeylag. Jag var med när de var uppe och spelade mot Björklöven. Så jag såg Djurgården som liten. Sedan IFK Göteborg. Jag precis som många med mig såg allt som hände på 1980-talet och 1990-talet. En stor, spännande och fantastisk förening.

Djurgården och IFK Göteborg i en match från 2017. Foto: MICHAEL ERICHSEN / bildbyrån

Men att jobba för en annan allsvensk klubb än Östersund, det kan inte Daniel Kindberg föreställa sig, säger han.

Något annat inom svensk fotboll utesluter han däremot inte.

– Jag har ingen aning. Men jag är en ledare. En chef. Jag gillar att vara operativ och strategisk. Jag älskar fotboll. Om någon tycker att mina egenskaper är rätt för att jobba inom förbundet skulle jag överväga det.

Så om SvFF ställer frågan om du vill förbundsordförande är du inte främmande för det?

– Nej, absolut inte. Det ansvaret måste vi alla ha, att överväga det. Vi som vågar sticka ut hakan i svensk fotboll måste vara beredda att ta ansvar. Jag är inte främmande för det. Då frånsäger jag mig möjligheten att vara tydlig, rak och kritisera. Det finns en ansvarsaspekt. 

– Man måste vara beredd på det. Det är jag.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!