”Det var chockerande – hur är det möjligt?”

Största snackisarna från allsvenskan: ”Ett jättefiasko”
AIK:s lagkapten Henok Goitom.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Martin Strömbergsson.
Foto: MAGNUS LILJEGREN - STELLA PICTURES / STELLA PICTURES - MAGNUS LILJEGREN

Östersunds lagkapten Aly Keita vittnade, i ÖFK-podden, att han utsatts för rasism av domaren Martin Strömbergsson i samband med en allsvensk match i fjol.

”Sluta prata. Gå tillbaka till ditt mål så att de kan kasta bananer på dig”, ska domaren ha sagt, enligt Keita.

AIK:s lagkapten Henok Goitom blev bestört när han fick höra vad som hänt.

– Det var chockerande. Jag tänkte: ”Hur är det möjligt?”, säger han.

Det var på måndagen som Östersunds målvakt och lagkapten Aly Keita gick ut i ÖFK-podden och berättade att han utsatts för rasism i samband med en allsvensk match mot Gif Sundsvall i fjol. 

– Jag har fått höra neger och andra dåliga saker. Förra året fick jag höra från en domare att ”Sluta prata. Gå tillbaka till ditt mål så att de kan kasta bananer på dig”, säger Keita i podden.

Den aktuella domaren, Martin Strömbergsson, sa till SportExpressen i går att det var ett misslyckat skämt.

– Jag kan konstatera att den dunderfloskeln blev jättefel. Det fanns inte något rasistiskt menat i det, säger domaren om incidenten.

Martin Strömbergsson är nu under utredning och har stoppats från att döma Östersunds match mot Sirius på torsdag.

”Det var chockerande”

AIK:s lagkapten Henok Goitom har reflekterat länge över det han läst om incidenten det senaste dygnet och menar att det var starkt av Keita att berätta.

– Det krävs mod från Aly att berätta det här, man vet aldrig hur folk reagerar, för han kanske får domarna emot sig, säger Goitom och fortsätter.

– Det är bra att det kommer upp till ytan för att ha en förståelse, för i det här fallet, hur Aly Keita känner sig.

AIK:s lagkapten Henok Goitom stöttar Aly Keita.
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Hur reagerade du när du först läste om det?

– Det var chockerande. Jag har tyckt att alla domare som jag har haft har varit trevliga och att man har kunnat kommunicera med dem på ett vettigt sätt. Jag har inte känt av någonting alls. När det här sker tänker jag: ”Hur är det möjligt?”. 

– Sedan kanske Martin Strömbergsson inte tänkte på hudfärgen alls när han sa det han sa. Martin säger själv att det är en Gävleborgsfloskel, men oavsett så är det allvarligt. Jag tror att, jag vet inte om jag är naiv, men jag tror att Martin förstår läget, för det skulle varit jätteallvarligt om han inte förstod allvaret i situationen.

Goitom fortsätter:

– Då hade det varit en katastrof, men oavsett vad så säger man inte så. Jag antar att Martin själv förstår att man inte säger så för jag läste att han sagt att han ångrat sig så fort han sa de sakerna till Aly. Jag förstår att Aly tycker det är rasistiskt för jag tycker också att det är rasistiskt. Vi får se vad utredningen ger, men det är ett svårt läge. Man får aldrig glömma, det finns människor som är ganska smarta efteråt och kan säga vissa kommentarer för att underlätta saker och ting. Men jag hoppas innerligt att Martin Strömbergsson förstår att man inte kan uttrycka sig på det sättet.

Goitom stöttar Keita

Henok Goitom säger vidare att han hoppas på en förändring och att det fortsatt är viktigt att stötta Keita.

– Det har funnits i det svenska samhället tidigare. Jag har hört saker och ting när jag var liten också. Det är inget nytt, tyvärr. Sedan är det som jag har sagt tidigare, bara för att det inte har hänt mig så betyder inte det att det inte existerar. Mitt bemötande med Martin Strömbergsson har alltid varit i en god ton och jag hoppas verkligen inte att det här var något som han faktiskt kände och att det inte är en vanesak som han säger till andra människor som inte har vår hudfärg.

Har du varit i kontakt med Aly Keita?

– Jag ringde Aly i går men han hade bytt nummer så jag skickade ett meddelande till honom på sociala medier och fick hans nya nummer skickat till mig. Vi kom överens om att höras i dag, jag vill kolla läget med honom och fråga hur han mår.

Östersunds målvakt och lagkapten Aly Keita.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Upplever du att den här incidenten påverkar förtroendet för domare i Sverige?

– Om jag ska vara helt ärlig, nej. Jag tycker inte det. Ibland vill jag se det goda i människor, även om man ska vara försiktig med det ibland, men jag vill se det goda i människor. Det kan definitivt slå tillbaka ibland men jag hoppas för allas skull att det som Strömbergsson sa efteråt att det är sanningen, att det är en grej som han sagt tidigare till andra målvakter och att han ångrade sig sekunden han sa det till Aly.

– I slutändan vill vi bekämpa rasismen, inte svartmåla någon, det är inte det som är slutsatsen. Slutsatsen är att vi vill att rasism ska upphöra. Om Strömbergsson har full förståelse för hur Aly Keita känner sig, det är väl på något sätt det vi vill uppnå i så fall, att man ska kunna förstå varandra. Om man har en förståelse så vet man till nästa gång att: ”Vet du, det här ska man inte säga”. Förhoppningsvis är det här en grej som får folk att tänka till lite.