Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Det räcker – då är det inte halleluja längre...”

Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN
Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN

Ett dubbelmöte med Celtic och en stekhet guldstrid. Med en tredjedel kvar av allsvenskan går AIK in i ett viktigt skede av säsongen.

SportExpressen träffar Rikard Norling på Karlberg för ett samtal om tvåfrontskrig, lagets nya spelinriktning och att försöka leva i nuet.

– Det räcker att knäppa med fingrarna och förlora mot Kalmar så är det inte halleluja längre. Vi måste hela tiden gå in i nästa prestation.

AIK har precis avslutat ett träningspass. Det är dagen efter att AIK säkrat en plats i Europa Leagues playoff där ett dubbelmöte mot Celtic väntar. Samtidigt som laget tränat på Karlberg har biljettförsäljningen till hemmamatchen mot Celtic tickat på.

På en timme såldes 10 000 biljetter. Vid halv två på fredagen hade AIK sålt omkring 14 000 biljetter. Rikard Norling slår sig ned på en stol precis utanför klubblokalen och reflekterar över perioden som han och laget befinner sig i just nu.

– Det är en härlig tid. Allt bygger på att ju mer vi får jobba, ju framgångsrikare är vi. Det finns hela tiden en uppsida, får vi spela ofta så bygger det på att vi har gjort resultat, säger Norling och sträcker ut högerbenet rakt i luften.

Hur inspirerande är det?

– Det är inspirerande och framför allt att också utvecklas för det gör vi om vi tar hand om det här på rätt sätt. För att utvecklas så måste man också våga göra det på ett sätt, att ta sig an bitarna kring att ”det här fungerar i allsvenskan, men det fungerar kanske inte på den här nivån”. 

– När man kommer in på sådana detaljer så kan det ibland göra lite ont att utvecklas. Man får sträcka på sig, man får sträcka ut sina muskler lite mer. När man gör det så kan man ibland få lite värk. Det är en metafor som inte bara gäller en muskel utan det gäller även hjärnan och det taktiska. Det är hela perspektivet i fotboll.

Norling: ”Måste resonera så - för att hålla fokus”

AIK har sedan den 6:e juli kombinerat allsvenskt spel med Europakval. Matcherna har duggat tätt men trots det täta spelschemat har AIK lyckats vinna i allsvenskan och därmed gett sig själva ett utmärkt utgångsläge inför hösten. 

Nu är AIK uppe i fem raka segrar inför hemmamatchen mot Kalmar FF. Norling menar att han inte har reflekterat över situationen.

– I sådana här lägen utvärderar jag det inte större än det matchen gav oss sist, alltså det vi kan ta med oss i det korta perspektivet både till Kalmarmatchen och till nästa, och jag går inte mycket längre tillbaka varken analys- eller känslomässigt. Jag kan inte på något sätt använda det faktum om vi har vunnit eller förlorat de senaste fem matcherna, utan jag bara konstaterar att vi ska göra allt vi kan för att vinna för det är kravet på oss mot Kalmar, säger Norling och fortsätter.

– Sedan kommer det finnas en tid där jag säkert också reflekterar över att vi gjorde det bra (som vinner i serien samtidigt under Europakvalet) men det hjälper oss inte. Det räcker att knäppa med fingrarna och vi förlorar mot Kalmar så är det inte halleluja längre. Vi måste hela tiden gå in i nästa prestation, du kan inte använda någonting nästan i det du gjort tidigare. Jag måste resonera så för att hålla fokus på rätt saker.

Rikard Norling. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rikard Norling. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Norling: ”Vi har inte åstadkommit mycket alls”

Upplever du någon skillnad på laget i den här perioden jämfört med tidigare gånger ni befunnit er i en liknande situation?

– Det finns ganska många spelare kvar ändå och framför allt är ledarstaben ett år äldre. Jag har också lärt mig väldigt mycket sedan tidigare och jag lär mig enormt mycket av det här igen i mitt ledar- och tränarskap. Det är klart som tusan att jag känner att erfarenhet är viktigt nu när man sitter på lite erfarenhet. Ju mer erfarenhet man har desto bättre blir man på att dra erfarenhet i nuet. 

Rikard Norling återkommer gång på gång till att leva kvar i nuet. Det är viktigt att inte sväva i väg, menar AIK-tränaren.

– Vi är med i båda turneringarna (allsvenskan och EL-kval), mer än så är det inte. Vi har inte åstadkommit mycket alls mer än att vi gått igenom tre omgångar. Vårt mål är att ta oss till ett gruppspel och det är två matcher kvar där det kommer avgöras. Samtidigt är det en tredjedel kvar av allsvenskan. Jag vet hur det funkar, det är slutprodukten som är avgörande. Det gäller att fortsätta jobba. I december är allt klart, då kan vi konstatera resultatet.

Hur långt tycker du att ni kommit spelmässigt i utvecklingen?

– Jag tycker att vi har mycket att utveckla faktiskt, framför allt stabiliteten i det defensiva. Vi är i ett stort behov av att höja oss.

Varför känner du så?

– Jag tycker inte att vi är stabila nog. Jag tycker att motståndarna har för enkelt att komma till målchanser och det är för enkelt att göra mål på oss.

Ser du ett mönster i varför det är så?

– Ja, det gör jag. Det har vi försökt att analysera och gå igenom. Vi får se om det blir bättre, säger Rikard Norling utan att vilja gå in på detaljer vad det handlar om.

Ni känns tydligare och mer direkta i det offensiva spelet, inte lika omständliga. Håller du med?

– Mm, ja, absolut i det offensiva.

Norling kämpar för ännu ett SM-guld

Blicken är ansträngd. Han petar till glasögonen som har åkt ned en centimeter.

– Jag tycker att vi har utvecklat den biten. Det är ett medvetet val från spelare och tränare att vi har valt den inriktningen. Då är det lättare att förhålla sig till det i alla sammanhang och i alla situationer för spelarna.

Vad innebär det konkret?

– Det handlar om rörelsemönster när bollen är i vissa ytor, vad man ska göra, vilka riktningar tar vi på våra rörelser, alltifrån anfallare till pockets till wingspelare. Det handlar om vart bollen ska in och i vilka ytor. Det är den tydligheten och är spelet mer direkt så är rörelserna mer direkta mot mål.

Hur viktig del har Henok Goitom varit i den nya inriktningen?

– Jag tror att Henok är den spelaren som mått bäst av den tydligheten. Han har varit otroligt bra i precis allting som kanske inte rör den sista tredjedelen, där har han varit enormt drivande och så. Men tydligheten i den sista tredjedelen har nog hjälpt honom att vara mer effektiv.

Har trebackslinjen blivit mer en treback än en femback?

– Ja, lite mer så. Där är en del av utmaningen att vi kanske har försatt oss i färre numerära överlägen än tidigare. Det kan väl förklara en del av att det är lite öppnare och större ytor. Men mycket handlar om att vi måste bli bättre i vårt beslutsfattande rent taktiskt.

Olika spelartyper i backlinjen påverkar hur helheten blir. Det är stor skillnad om Granli spelar kontra Panos Dimitriadis. Hur resonerar du där när du sätter matchplanen?

– Ja, absolut. Det är samma om Karol Mets spelar eller Rasmus Lindkvist. Det är en oerhört stor skillnad. Jag ser det mer som möjligheter att kunna ha en flexibilitet och flera strängar på en potentiell spellyra. Väljer vi den här spelaren så gör vi så här, men om vi väljer en annan spelare så ser det annorlunda ut.

Upplever du att ni är mer svårlästa?

– Ambitionen är att vi ska vara det. Om motståndaren gör si, då gör vi så. Vi kan göra flera saker och det bygger på att vi har ett fundament, sedan kan fundamentet se olika ut beroende på vad motståndarna gör.

Foto: ANDREAS SANDSTRÖM / BILDBYRÅN

En tredjedel av allsvenskan återstår lite drygt. 

Toppstriden är lite av ett getingbo. Serieledarna Djurgården är en poäng före AIK, som i sin tur är två poäng före trean Malmö FF. Därefter kommer Hammarby och BK Häcken som är tre respektive fyra poäng bakom MFF.

– Det är fantastiskt i många stycken. Det är många lag som tar hem bra spelare, det är fantastiskt i många stycken för allsvenskan. Jag är så glad för det vi har här hemma. Det är inte bara fansen som är bra nu, vi börjar också bli bra ute på planen. Vi höjer nivån sportsligt och kvalitén, säger Rikard Norling.

Oavsett hur jämt det är i toppen är kravställningen på AIK densamma.

– Vi har en utmaning att ta oss till ett gruppspel i Europa League och att försöka vinna allsvenskan igen. Det är det vi vill göra. Punkt.