Det ligger bakom AIK:s otroliga svit

Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES/MAGNUS LILJEGREN MAGNUS LILJEGREN

Vinst mot Sirius och AIK har vunnit alla hemmamatcher under en ettårsperiod.

Men vad är segerreceptet på Friends arena?

Slappna aldrig av.

– Börjar du tro att saker och ting ska gå av sig själv då rasar det fort, säger lagkaptenen Sebastian Larsson.

2-2 på Friends arena mot Mjällby 22 maj 2021. 

Det var sist AIK inte vann på hemmaplan i allsvenskan. Efter det har det varit 15 raka vinster på Friends arena.

Om AIK vinner mot Sirius blir det ett år som de har vunnit alla sina matcher på hemmaplan.

Varför är AIK så starka på hemmaplan? Enligt lagkaptenen Sebastian Larsson är det främst för att de aldrig slappnar av.

– Först och främst är vi inte där än, det gäller att göra jobbet på lördag. Vi har varit starka hemma och byggt upp en bra självkänsla hemma. Vi har en trygghet i att vi kan få till det och även de gånger som vi inte har fått till det har vi skapat en stämning med våra supportrar som gör att det blir tufft för våra motståndare, säger han.

Går man in med en annan känsla på hemmaplan?

– Det är klart att det inte är samma känsla hemma som borta. Sen ska man inte skylla på det. Just med statistiken vi har i ryggen på hemmaplan, det är en trygghet. Men det vi har gjort bra är att vi inte har tänkt så mycket på det och trott att saker ska gå per automatik. Vi har hela tiden börjat från noll och gjort jobbet i varje hemmamatch.

Larsson: ”Då rasar det fort”

När ni leder med 1-0 hemma, känner man att det är klart då?

– Jag önskar att det kändes så, det gör det inte. Det tror jag är en av anledningarna att vi har lyckats hålla oss starka i de situationerna. Den dagen du börjar tänka så då kommer det gå fort åt andra hållet. Det handlar om att göra ett hundraprocentigt jobb hela tiden. Börjar du tro att saker och ting ska gå av sig själv då rasar det fort.

AIK:s Alexander Milosevic jublar efter 1-0 under fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan AIK och IFK Göteborg.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Milosevic: ”kanske är en undermedveten känsla”

Alexander Milosevic pekar på publiken och tryggheten att spela på en plan som man känner till som de stora framgångsfaktorerna.

– Vi går in i matcherna på hemmaplan med en mentalitet att vi ska vinna. Vi har bra stöd på läktarna, lag vet om det. När vi skapar hörnor och man hör vrålet från publiken, det ger positiv energi. Man gör en liten tackling och hör supportrarna, klart man växer av det. Det är sånt som triggar en, säger han.

När ni leder med 1-0 hemma, känner man att det är klart då?

– Det är annorlunda när man är på planen, man är i en bubbla. 1-0 är ett bra resultat, när klockan går mot 85 och man har det resultatet så är det bra att vara smart. Dröja på tiden lite och vara smart i besluten.

– Det kanske är en undermedveten känsla man har. När man har tränat på en plan, det är nästan så att man känner av den. På Friends har man varit i många matchsituationer och vet om vad som har hänt förut. Det spelas upp en bild igen i huvudet.

Guidettis festlöfte till AIK: ”Skickade en bild vid poolen”