Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det kommer vara tufft när telefonen tystnar...”

Bosse Andersson.Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Andersson lyfter Lennart Johanssons pokal efter Djurgården säkrat SM-guldet 2019.Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Djurgården har vunnit flest titlar av alla svenska klubbar på den här sidan millennieskiftet.

Samtliga under Bosse Anderssons ledning.

I Dplay-dokumentären ”Super-Bosse: Djurgårdens guldkalv”, berättar sportchefen om comebacken i klubben, sorgen efter dödstragedin i Helsingborg och den fina relationen med Afrika.

Efter tio år som klubbdirektör i Djurgården lämnade Bosse Andersson klubben i tårar 2008.

Fem år senare återvände han.

Och det är omöjligt att blunda för den omåttligt populäre sportchefens betydelse för stockholmsklubben. Under Bosse Anderssons ledning har man vunnit fyra SM-guld och fyra cuptitlar, det vill säga nästan hälften av Djurgårdens 17-titlar i prisskåpet.

I Dplay-dokumentären ”Super-Bosse: Djurgårdens guldkalv” ger sig Kim Källström på ett försök att sätta ord på sportchefens betydelse under sina två sejourer:

– Så här kan man summera det lite snabbt: Bosse Andersson, det går jävligt bra. Ingen Bosse Andersson, det går inte så bra, Bosse Andersson, det går jävligt bra. Lycka till till nästa (sportchef), säger Källström och skrattar.

En annan som stämmer in i hyllningskören är Nyasha Mushekwi, som spelade för Djurgården 2015. Det var också han som myntade smeknamnet ”Mr Bo”.

– Jag var i Sydafrika när jag först hörde om honom. När vi väl började prata var det början på en livslång vänskap. Jag är väldigt tacksam. Eller, tacksam är en underdrift. Jag kan inte finna orden för att beskriva vad ”Mr Bo” har betytt för mitt liv och hur mycket han betyder för mig.

Bosse Andersson: ”Ett väldigt utsatt jobb”

Det är knappast en hemlighet att Andersson har skördat stora framgångar i sina värvningar från den afrikanska kontinenten. Flertalet spelare har dragit på sig den blårandiga tröjan, för att senare säljas vidare för mångmiljonbelopp.

Efter närmare 20 år vid rodret är det oundvikligt att ställa sig frågan: hur länge orkar han? Det finns inget givet svar, framtiden får utvisa helt enkelt.

– Jag vet att jag har ett väldigt utsatt jobb, med press. En dag kommer jag säkert bo mycket i Kapstaden och vara där längre perioder. Jag har vänner där och gillar livet där, säger Andersson i dokumentären.

– Det kommer vara en tuff omställning den dag telefonen tystnar, det är klart att det kommer bli en skillnad. Men det kanske blir skönt också. Om man själv beslutar sig för att ”nu räcker det, nu är jag nöjd”.

Berättar om sorgen i Helsingborg

Han lämnade som sagt Djurgården 2008 för att sen återvända fem år senare. Klubben gick minst sagt knackigt i allsvenskan och befann sig i ekonomisk kris. Andersson hade njutit av tiden utanför fotbollen, men samtidigt känt en stark längtan tillbaka.

– Jag har aldrig haft min egen kalender, så det var skönt att ha en hel sommar. Det var viktigt för mig. Jag var på en plats som jag mår bra på. En miljö där jag inte är Bosse Andersson, Djurgården. Jag är handlarens grabb. Sen kände jag att jag var sugen igen.

Starten på återkomsten blev minst sagt tuff.

I samband med den allsvenska premiären borta mot Helsingborg misshandlades en bortasupporter, som senare avled av sina skador. Bosse Andersson satt på Olympias läktare när beskedet kom.

Han blir känslosam när han minns tillbaka.

– Det var min första allsvenska match i återkomsten. Vi fick veta att en djurgårdare misshandlats till döds och vi tänkte: ”Det här kommer sluta i katastrof”. Det var ”Myggan”, som jag hade en relation till. Han åker på fotboll, kommer inte hem därifrån, är död. Jag vet vad fotbollen och Djurgården betydde för ”Myggan”. 

– Han skulle ju ha varit med och firat guldet (i höstas). Det ska aldrig behöva hända igen.

 

Dokumentären ”Super-Bosse: Djurgårdens guldkalv” finns på Dplay från och med i dag, fredag.