Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Det känns som att AIK håller på att bygga något”

Nordfeldt har skrivit på ett korttidskontrakt med AIK.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Nordfeldt under en träning i samband med EM-kvalmötet med Kosovo i mars.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Ytterligare en landslagsspelare har landat i AIK.

Nu berättar landslagsmålvakten Kristoffer Nordfeldt, 32, om flytten till AIK, om en eventuell fortsättning i klubben och att han går för SM-guldet.

– Det känns som att AIK håller på att bygga något, säger Nordfeldt.

AIK har jobbat hårt för att förstärka målvaktspositionen som varit sargad. 

Sedan ett tag tillbaka har dansken Jakob Haugaard varit långtidsskadad och i hans ställ har målvaktstränaren Kenny Stamatopoulos tvingats agera backup till Budimir Janosevic. Men i början av veckan blev det klart att AIK hämtar in landslagsmålvakten Kristoffer Nordfeldt, 32.

Därmed ansluter ytterligare en svensk landslagsspelare till Solnaklubben. 

Nordfeldt om klubbvalet

Nordfeldt kommer från en lyckad sejour i turkiska Gençlerbirligi och ett EM-slutspel med Sverige där han var reserv till Robin Olsen. Under sommaren har 32-åringen varit kontraktslös samtidigt som han funderat kring nästa klubbadress och till slut blev AIK det bästa alternativet.

– Det är en helhet som har passat mig och familjen fram till december. Det har varit en ganska enkel process. Vi får se hur framtiden utvisar sig efter det, jag känner att jag har många år kvar att spela på en hög nivå sedan får man se vad som händer efter den här säsongen, säger Kristoffer Nordfeldt inledningsvis om varför valet föll på AIK.

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Landslagsmålvakten understryker att han ser fram emot sitt nya äventyr.

– Jag är jätteglad, naturligtvis. Jag får komma hem till Stockholm och Sverige, spela för AIK de sista månaderna på säsongen och vi ska försöka uppnå någonting tillsammans.

Vad är din relation till AIK?

– Jag är född och uppvuxen i Stockholm och bott här fram till för tio år sedan när jag flyttade utomlands så det är speciellt att komma hem till Stockholm med all familj och vänner här. Jag spelade hockey i AIK som liten knatte så det är den relationen jag har till AIK och förutom det har jag bara representerat BP tidigare.

Vad säger du om det AIK du kommer till?

– Det är en väldigt spännande trupp. En ung trupp blandat med ett par spelare med extra rutin. Det känns som att AIK håller på att bygga något här, inte bara för den här säsongen, utan framåt också. Det är ett spännande skede att komma in i och försöka hjälpa klubben i ett par månader fram till slutet.

Vad är en rimlig målsättning givet tabelläget?

– Det skiljer tre poäng mellan etta och trean så vi har allt att spela för. Det gäller att försöka vara med så länge som möjligt, fotboll är fotboll, det kommer hända konstiga grejer både för oss och för de andra lagen. Det gäller att vara med hela vägen in.

Vill vinna SM-guld

Kristoffer Nordfeldt drömmer om en guldstrid där han hoppas att laget ska räcka hela vägen fram till SM-guldet i december.

– Det är klart. Så fort du kliver ut på planen spelar du för tre poäng och den inställningen kommer knappast att skifta, säger han.

Målvakten såg också delar av derbysegern mot Djurgården i helgen.

– För supportrarna betyder derbymatcherna extra mycket och att kunna vinna utan att ha med sig sina egna supportrar på Tele 2 är fantastiskt och det betyder otroligt mycket för klubben, supportrarna och alla runtom, säger Kristoffer Nordfeldt.

Hur mycket har du pratat med Mikael Lustig och Sebastian Larsson?

– Vi har pratat en del under sommaren. Det har bara varit positivt i all bemärkelse egentligen. Det har inte gjort mitt val svårare.

Var det aktuellt från första början av fönstret med att stanna utomlands?

– Det har funnits möjligheter att stanna utomlands men om man ser till helheten så blev den här lösningen bättre för min karriär och för min familj fram till december.

När är du spelklar?

– Det är upp till Bartosz (Grzelak) att bedöma när jag är tillbaka i slag. Jag är nog inte redo att spela i morgon men vi pratar inte heller tre veckor.

Kristoffer Nordfeldt i Swansea.
Foto: REBECCA NADEN / REUTERS BILDBYRÅN
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nordfeldt är fostrad i Brommapojkarna och blev utlandsproffs 2012. Ute i Europa har han också spelat för Heerenveen och Swansea. Hur blir det då att åter spela i allsvenskan?

– Det är ganska stor skillnad att spela för BP på Grimsta och AIK på Friends arena, det behöver man inte sticka under stol med, men det är något jag ser fram emot. 

– Jag känner en stolthet över vad jag uträttat hittills i min karriär och jag har stora chanser att fortsätta göra bra grejer här.

Kristoffer Nordfeldt om karriären 

På frågan vilka minnen Nordfeldt har från att ha mött AIK tidigare i karriären svarar han:

– Vi mötte AIK på Råsunda med BP och även på Grimsta. Det var annorlunda att spela för BP där det var väldigt lite folk som brydde sig om klubben om man tänker medialt. Det är en fantastisk klubb med en fantastisk plantskola för unga spelare. 

– Men det var som att spela ett derby varje gång man spelade mot AIK, Djurgården eller Hammarby under den perioden. Då var det fem gånger så mycket folk på matcherna än när vi spelade med BP mot andra lag. Det var alltid kul att spela mot de stora klubbarna.

Är du öppen för att vara kvar i AIK karriären ut eller hur tänker du på längre sikt?

– Längre sikt är inget vi tänker på överhuvudtaget. Jag är här för att hjälpa AIK i fyra månader och göra mitt bästa. Är det något som funkar för alla parter är det en diskussion vi får ta längre fram men just nu vill vi avsluta säsongen på bästa sätt. Vi har inte haft diskussioner än om en längre framtid.