Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Det kan bli Jens Askous första drag: ”Är inte hans favorit”

Jens Askou presenterades i onsdags som ny tränare.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Jens Askou.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Sebastian Hausner.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. IFK Göteborg är pressat inför söndagens möte med Sirius. 

Ett av nye tränaren Jens Askous första drag kan bli att sätta Sebastian Hausner på högerbacken. 

– Inte hans favoritposition, men han kan spela där, säger 40-åringen som själv hoppade in som mittback på träningen. 

Dansken har hunnit leda två fotbollspass i sin nya klubb. 

– Jag har fått ett jättebra intryck av killarna. De vill prestera och visa upp sig. Sedan har vi inte många dagar på oss inför mötet med Sirius (i Uppsala på söndag). Det har blivit många diskussioner och mycket tid på kontoret. Vi är i ett utmanande läge med många skador, men vi har en bra plan och siktar förstås på tre poäng, säger Jens Askou. 

Den gamle mittbacken drog aningen oväntat själv på sig en väst och hoppade in under en spelövning där Marcus Berg och kompani nötte inlägg och avslut. 

– Vi måste använda alla resurser vi har. Nä, men ibland när man är med och är nära spelarna kan man känna hur spelarna agerar. Jag gör så ibland och tycker att det är fint. 

Hur är kvaliteten här om du jämför med din förra klubb Horsens? 

– Det är för tidigt att svara på. Vi får se när hela truppen är fit om jag kan säga något om det. Men jag märker att det är ett lag som kämpar hårt för att komma upp i nivå för att ta sig ur den här situationen. Men det kommer att ta tid och vi måste vara tålmodiga. 

Jens Askou trycker hårt på att han vill att spelarna ska kommunicera mer på planen och vara mer öppna mot varandra. 

– Det är väldigt viktigt när man har motgångar, att man inte sluter sig och stänger av det yttre. När personligheterna kommer fram så driver vi på varandra. 

”En position vi diskuterar”

En position IFK Göteborg, som ligger på kvalplats, har problem på är högerbacken. Både Emil Salomonsson och Sebastian Ohlsson är skadade och inte tillbaka på några månader. Vänsterbacken/innermittfältaren Anders Trondsen fick agera nödlösning när Salomonsson utgick mot Mjällby senast (0-1). Under fredagens träning fick mittbacken Sebastian Hausner, som inte fått mycket speltid under våren, agera högerback en del. 

– Det är en position vi diskuterar och vi kan göra många saker där. Sebastian är ett alternativ, det är inte hans favoritposition men han kan spela där. 

Ett annat alternativ skulle kunna vara att köra med tre renodlade mittbackar där exempelvis Alai Ghasem och Oscar Wendt är wingbacks. Jens Askou vill dock ligga lågt med exakt hur han formerar laget mot Sirius, som han säger sig ha hyfsad koll på. 

– Jag har sett ett par matcher. Jag känner till några spelare, inte minst (ytteranfallaren) Magnus Kaastrup från Danmark som vi spelat mot många gånger. Vi vet hur vi ska försvara oss mot Sirius och hur vi ska ge dem problem.