Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det här är nytt för mig – jag har hittat glädjen”

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN

Han flyttade hem med förlorad fotbollsglädje.

Men i Hammarby har Alexander Kacaniklic börjat le igen.

– Jag har sett båda delarna av fotbollslivet, nu tar jag vara på glädjen, säger han.

Det var en något stukad Alexander Kacaniklic som återvände hem till Sverige i februari efter tolv år som utlandsproffs. De sista tre åren i Frankrike var inte helt lätta.

Dagligen tvingades 27-åringen träna helt på egen hand eftersom att han inte tilläts att träna eller att spela matcher med Nantes. Till slut beslutade han sig för att lämna den franska klubben och börja om hemma i Sverige och i Hammarby.

”Jag har hittat glädjen i Hammarby”

I dag är han väldigt glad över att han valde just Hammarby som nästa klubbadress. För ute på Årsta har Alexander Kacaniklic börjat le igen.

– Jag pratade lite med Jesper Jansson tidigare och det här är lite nytt för mig eftersom att jag vaknar varje morgon och längtar efter att åka och träna fotboll. Det var länge seden jag kände så. Varje morgon vill jag ta mig till Årsta så snabbt jag kan. Jag trivs väldigt bra här och vi har ett riktigt bra gäng i Hammarby, säger Kacaniklic.

Det låter som att du hittat glädjen igen.

– Ja, absolut. Jag har hittat glädjen igen i Hammarby och den är viktig för en fotbollsspelare. Jag längtar efter att komma till träningen och gör saker hela tiden med ett stort leende. Man är positiv. Jag har varit på en väldigt hög nivå tidigare både i Premier League och i landslaget men jag har också varit väldigt långt nere. Jag har sett båda delarna av fotbollslivet, nu tar jag vara på glädjen. När jag var i England så tog jag det för givet, det blev en vana att möta ett Premier League-lag. Jag uppskattade inte glädjen lika mycket då men sedan jag kom till Hammarby så uppskattar jag allt igen.

Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN

I vilket skick kom du till Hammarby?

Kacaniklic skrattar till när han tänker tillbaka.

– Jag hade tränat själv i åtta eller nio månader. Redan innan den tiden så hade jag haft ett krångligt år bakom mig med problem. Jag var väldigt långt ner fysiskt när jag kom hit. Det var till och med en konstig känsla att kliva innanför linjerna på fotbollsplanen. Det var ovant. Efter det har jag spelat och tränat väldigt hårt, allt har varit positivt från tränarna och lagkamraterna. Mujo (Tankovic) vet själv att det kan ta lite tid, för att han har varit i en liknande situation. Det tar tid att bygga upp sig, nu närmar jag mig hundraprocent jämfört med när jag kom hit för då låg jag väl på 40 procent ungefär.

– Jag visste att det skulle ta tid och att jag inte kunde göra något åt det förutom att jobba målmedvetet. Jag var medveten om att det skulle gå sisådär i början även om jag tycker att det inte såg så dåligt ut. Folk lever mycket i nuet också, alla ser bara vad som står rakt framför en, ingen kommer ihåg Kacaniklic för tre år sedan. Jag borrade bara ner huvudet och visste att jag skulle komma hit så länge jag kämpade.

Det är lätt att förstå varför Kacaniklic uppskattar fotbollslivet igen. Förtroendet som Hammarby visat honom har han inte känt på flera år. Nu vågar han vara frejdig och axla ansvaret som en offensiv spets på kanten i Stefan Billborns Hammarby.

Visst var starten i Hammarby något trevande poängmässigt, men den 7:e juli exploderade Kacaniklic totalt. Hemma mot Falkenberg gjorde 27-åringen tre mål och en assist och i de fyra efterföljande matcherna gjorde han ytterligare två mål och tre assist. Totalt fem mål och fyra framspelningar på fem allsvenska matcher.

Många frågar sig nog vad det är som har hänt?

– Jag har ingen aning, solen har kommit fram, haha. Vi hade ett kort uppehåll och jag tog vara på det väldigt bra. Jag tränade hårt och försökte komma i bättre form. Redan mot Häcken hade vi otur, men jag kände att jag gjorde en bra match. Sedan lossnade det mot Falkenberg, det första målet hjälpte väldigt mycket, säger han.

22 mål på de fem senaste matcherna. 42 mål totalt i allsvenskan. Det är överlägsna siffror när man jämför med övriga lag i serien.

– I Hammarby får vi vara kreativa. Jag tror att nyckeln är att vi är väldigt osjälviska där framme. Vi jobbar för varandra, förklarar Kacaniklic.

Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN

Hur var det att ställa om från utlandet till att komma hem till Sverige?

– Det är tufft att komma tillbaka. Jag spelade aldrig i allsvenskan, men att komma tillbaka till Sverige var inte mitt mål. Men jag var tvungen att göra det, jag var i ett läge där det antingen var så att min karriär skulle hacka eller så kunde jag ta ett steg tillbaka och ge det en chans för att sedan komma ut igen.

”Finns en tydlighet vilka Hammarby är”

Trots det snöpliga poängtappet mot Kalmar FF går Alexander Kacaniklic och Hammarby mot en väldigt spännande höst i allsvenskan. 

I tabellens toppskikt är det jämt. Det skiljer bara sex poäng mellan serieledarna Djurgården och femteplacerade Hammarby. Där finns också BK Häcken, AIK och Malmö FF redo att ta upp kampen.

Alexander Kacaniklic vet vad som utmärker Hammarby i en toppstrid.

– Det är inte många lag som har en identitet. Jag tycker att vi visar hur vi vill spela fotboll. Det är viktigt att man visar vilka man är. Det finns en tydlighet i vilka Hammarby är. Vi sticker ut på det sättet. Om man tittar på vilka mål vi gör och hur målen är, så ser man att det är väldigt mycket klass i det. 

Han fortsätter:

– Jag tycker redan att vi gjort årets mål. Det är Vidar Örn Kjartanssons mål mot IFK Norrköping. Alltså jag tror att vi har 30 eller 40 passningar inom laget och att alla spelare får röra bollen. Det är hög klass på det. För mig är det årets mål. Vi visar vilka vi är på sättet vi spelar fotboll.

Vad är drömscenariot i november?

– Det är att vi vinner så klart. Det är en dröm och vi jobbar för det. Vi får se om det blir i år eller nästa år. Men vi jobbar för det.