Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det handlar om en halv miljard kronor”

Idrottsminister Amanda Lind mötte Riksidrottsförbundet under onsdagen. Flera evenemang tvingas nu hållas utan publik.
AIK:s sportchef Björn WesströmFoto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Blåvitts klubbdirektör Max MarkussonFoto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
1 / 7

En halv miljard kronor.

Så stort kan intäktsbortfallet bli för klubbarna i herrallsvenskan om hela säsongen spelas utan publik.

Nu önskar flera allsvenska klubbar att starten av allsvenskan ska skjutas upp.

– Att det får stora och direkta ekonomiska konsekvenser för både klubbar och för landslagsverksamheten, det vet vi, säger förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Regeringen stoppar evenemang med fler än 500 deltagare på grund av coronavirusets spridning. Det beslutades under onsdagen efter en begäran från Folkhälsomyndigheten, vars generaldirektör Johan Carlson säger till TT att förbudet bör gälla i minst två månader. 

Morgan Johansson (S), justitie- och migrationsminister, menar att det rör sig om ett ”skarpt förbud” och att böter eller fängelse är aktuellt som straff om ett sådant här evenemang trots allt skulle genomföras. 

Beslutet får stor innebörd för arrangemangen av en lång rad idrottsevenemang i Sverige, däribland fotbollen. Herrlandslagets landskamper mot Ryssland och Cypern i slutet av månaden kommer att spelas utan publik, så även kvartsfinalerna i Svenska cupen till helgen.

– Att det får stora och direkta ekonomiska konsekvenser för både klubbar och för landslagsverksamheten, det vet vi, säger fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

– I direkt närtid har vi matcher i Svenska cupen i helgen. De matcherna kommer att genomföras utan publik. När det gäller allsvenskan och damallsvenskan har vi, med anledning av situationen, en dialog med både SEF och EFD. Redan i dag är det ett komplext och tight spelschema när vi tittar på säsongen. Där pågår nu ett arbete för att se om det går att flytta någon match, eller om det behöver genomföras utan publik. Det är för tidigt här och nu att säga exakt hur det blir.

Beslutet som fattades i dag kan slå hårt mot många svenska klubbars ekonomi.  Vilka konsekvenser talar vi om?

– Ser man över hela säsongen, för herrallsvenskans intäkter, handlar det om drygt en halv miljard kronor. För hela säsongen. Nu vet vi inte hur länge det här beslutet gäller. Men det är klart att det få direkta och ekonomiska konsekvenser. Men det är för tidigt att göra en bedömning av det.

”Kommer göra allt för en senare ligastart”

Mats Enquist, generalsekreterare i Svensk Elitfotboll, säger att man kommer att begära framskjuten seriestart om inte läget är förbättrat lagom till den allsvenska premiären.

– Vi har pratat med alla våra klubbar och vi har en enhetlig uppfattning som vi fört fram till förbundet. Man ska komma ihåg att det är förbundet som beslutar, men vi är sams mellan klubbar, Sef och förbund att vi vill hitta lösningar som gör att vi kan spela allsvenskan med publik. Är det så illa att smittläget i landet gör att vi inte kan spela med publik om de dryga tre veckorna som är kvar nu så försöker vi hitta lösningar där vi kan flytta fram seriestarten och vinna ytterligare tid.

Ett av lagen som ska spela inför folktomma läktare redan till helgen är IFK Göteborg, som spelar kvartsfinal i Svenska cupen borta mot Hammarby.

– Naturligtvis är det både vår och Hammarbys önskan att spela med publik. Men man ska ha tilltro till och följa de rekommendationer och beslut som kommer från myndigheterna. Och vi har ju inget annat att förhålla oss till än den verklighet som råder, säger klubbdirektören Max Markusson.

– Jag har inte hört något ännu om deadline och vill därför inte spekulera om läget längre fram. Men vår önskan är att man, om det skulle fortsätta, gör allt för att skjuta upp den allsvenska starten.

”Får drastiska ekonomiska konsekvenser”

AIK:s sportchef Björn Wesström vill också se en uppskjuten säsongsstart.

– Det är ett logiskt beslut utifrån läget som är i världen generellt att man försöker prioritera att hålla nere smittspridningen som möjligt. Det är en följdeffekt av det. Det är ganska logiskt att man prioriterar de mänskliga värdena framför de känslomässiga, säger han.

Vad vet ni om allsvenskan? Har ni diskuterat olika scenarion?

– Det finns en mängd olika scenarion men det centrala i det här är hur man får stopp på smittspridningen. De allsvenska klubbarna i Stockholm är tydliga med att vi hellre ser att matcherna skjuts upp än att det spelas utan publik. Att spela utan publik blir en annan sport. Det här kommer få drastiska ekonomiska konsekvenser.

Ni skjuter hellre på allsvenska premiären?

– Jag vet att det är en samsyn mellan AIK, Hammarby och Djurgården. Mer kan jag inte uttala mig om, det är klart att vi i alla lägen vill ha våra supportrar på plats ur ett sportsligt och arrangemangsperspektiv. Sedan måste vi förhålla oss till hur omvärlden ser ut, men i en prioritering, spelar vi hellre för publiken än utan. Det är känslomässiga argument, låt mig vara tydlig med det. 

Örebro SK går ut med att de tills vidare pausar biljettförsäljningen till den allsvenska premiären mot Djurgården till dess att det kommer ett slutgiltigt beslut om huruvida publik kommer tillåts på arenorna eller inte. 

”När vi vet förutsättningar för hur och när matchen kommer spelas så kommer vi återigen öppna upp biljettförsäljningen. Hur vi hanterar de som redan köpt biljetter i det fall att matchen spelas utan publik eller flyttas återkommer vi om”, skriver de på sin hemsida.  

”Hela verksamheten är oviss på sikt”

Även Daniel Andersson, sportchef i Malmö FF, är inne på samma linje.

– Det är så så klart ett allvarligt läge i hela världen som vi måste ta hänsyn till. Det är helt rätt och ingenting annat att göra än att lyssna på expertisen och rätta sig efter den. Det stora problemet om man bara ser till svensk fotboll är ju på sikt. De ekonomiska konsekvenserna riskerar ju bli enorma. Att spela allsvenskan inför tomma läktare är inget alternativ för då förlorar klubbarna hela sin kassa, det kommer inte in någonting i likviditeten, säger han.

– Vi klarar oss ju ett tag, men de flesta andra får snabbt problem. Det är inte bra. Det blir stora problem även om man skjuter upp matcher. Två, tre månader utan matcher. Likviditeten försvinner. Hur ska klubbar kunna betala spelarlöner? Det kommer att bli stora problem, även om jag så klart och det är noga förstår att de hälsomässiga aspekterna måste gå före.

Vad tänker du på sikt rent sportsligt?

– Hela verksamheten är ju oviss. Om du skjuter upp alla matcher, vad gör du då? Tränar, tränar, tränar? Vänskapsmatcher? Åka på träningsläger är väl inte aktuellt.

Hur går ni vidare nu?

– Vi håller oss hela tiden uppdaterade kring de besked som kommer och jobbar utifrån det.

Vad tänker du rent arbetsmässigt utifrån din roll i Malmö FF och den verksamhet ni bedriver?

– Det blir snårigt detta. Det bubblar i huvudet nu.

Mjällbys klubbchef Fredrik Danielsson vill hellre att lördagens cupkvartsfinal mot Falkenberg ska skjutas upp än att den ska spelas inför tomma läktare.

– Det är aldrig kul att spela utan publik. De är en del av evenemanget och jag ser hellre att vi spelar matchen vid ett senare tillfälle. Frågan är bara om vi kan göra det på så kort varsel. Hade jag själv fått bestämma så hade vi flyttat matchen, säger han till Kristianstadsbladet. 

 

I veckans podcast "Disco & Noa" lottar Expressens Daniel Kristoffersson och Noa Bachner ut en signerad Djurgården-tröja från 2011/12. Så här tävlar du.