Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Det handlar om att inte halka två gånger”

Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN

Poängtapp mot Mjällby i en match där spelet inte kuggade.

Nu vill Bartosz Grzelak se en reaktion mot IFK Göteborg.

– Det handlar om att inte halka två gånger, säger AIK-tränaren.

AIK stod för en rejäl missräkning när man tappade poäng borta mot Mjällby. Matchen slutade 0-0 och båda lagen hade generellt svårt att skapa farliga chanser. Med några dagars distans till matchen har AIK-tränaren det klart för sig varför spelet inte fungerade.

Bartosz Grzelak pekar framför allt på passningsspelet.

– Den största problematiken är att vi inte hittar varandra i passningsspelet. Vi tappar bollen så fort vi försöker etablera spel på deras planhalva, det blir en fruktansvärt tung fotboll att spela mot Mjällby. Sedan får man ställa sig frågan, varför tappar vi bollen?

”Där får jag ta mitt ansvar”

– Jag tycker att vi kommer långt ifrån varandra och vi hade en tanke att utmana deras backlinje relativt tidigt och inte låta de stå. Vi kanske blev lite stressade av det och gav bort bollen för tidigt. Det korta svaret är passningsspelet och det var inte på plats, då är det svårt att driva ett organiserat anfallsspel.

Varför hittar inte spelarna varandra i anfallsspelet?

– Vi vill inte ge eller avslöja vad vi tänkte göra i den matchen för det finns saker i det som tillhör vår spelmodell så jag vill inte prata för tydligt om det. Men sättet vi tar oss an matchplanen är att vi kommer för långt ifrån varandra. Där får jag som tränare vara självkritisk och att jag sätter spelarna i fel positioner eller så har jag inte varit tillräckligt tydlig. Jag vill inte peka på individerna. Att vi över tid inte hittar varandra handlar någonstans om hur vi har ställt upp och tolkat matchplanen. Det får jag som tränare ta och det är mitt ansvar.

”Får inte halka två gånger”

Vad behöver ni göra mot Blåvitt så att det inte upprepar sig?

– Jag sa det till spelarna. Vi halkade till Mjällby och det handlar om att inte halka två gånger. I matchen innan mot Örebro så hade vi en jäkla fin dynamik och många bra anfall. Vi måste upp på hästen igen och göra samma sak. 

– Vi ska inte göra svåra saker utan hålla oss till det enkla och vår spelidé. Då tror jag vi får en bättre prestation. AIK mot IFK Göteborg är alltid en stormatch och det blir som ett derby. Lagen tar olika karaktär i de här matcherna. Det kommer bli tufft.

På förhand är känslan att matchen kan bli fysisk. Hur gör ni för att inte gå i den fällan?

– Jag kan säga så här. Skulle matchen hamna där så har vi karaktärer som gillar det, om jag får säga så. Sedan om vi ska öka vår sannolikhet att vinna matchen så är det bättre för oss om vi lyckas spela oss loss och igenom Blåvitt. Dit hoppas jag vi hamnar men om vi hamnar i att det blir en fighting match då har vi spelare som älskar det.