Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tårfyllda avskedet: ”Det får räcka nu”

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN
Foto: PETER HOLGERSSON / BILDBYRÅN

Johan Wiland, 39, avslutar karriären.

Den dubbla SM-guldvinnaren och fyrfaldiga danska mästaren har kämpat i flera år med en axelskada.

Under en tårfylld presskonferens tog målvaktshjälten avsked och förklarade sitt beslut. 

– Det går inte längre att pina kroppen så pass som man gör i yrket, säger Wiland.

Han har vunnit SM-guld med Elfsborg (2006) och Malmö FF (2016).

Sedan sommaren 2017 har Johan Wiland tillhört Hammarby och varit en stor del i klubbens resa tillbaka till att bli ett topplag i allsvenskan.

Men de senaste åren har också kantats av stora skadebesvär, framför allt i axeln, som har tvingat 39-åringen till flera operationer. I höstas berättade Wiland i en intervju med SportExpressen om den tuffa kampen.

– Jag var nära att ge upp både fyra, fem och sex gånger. Jag har tvekat på mig själv. Jag har varit i de lägen när jag har tänkt ”nu skiter jag i det”, sa han då.

Johan Wiland avslutar karriären: ”Tråkigt”

Inför säsongen 2020 har det funnits frågetecken kring målvaktens framtid. Nu låter han meddela att karriären är över under en presskonferens på måndagen. 

– Jag har tagit beslutet, som växt fram under en period, att sluta spela fotboll. Det går inte längre att pina kroppen så pass som man gör i yrket, säger Wiland.

Vad det någon avgörande punkt som fick dig att fatta beslutet?

– Det slutgiltiga kom väl till efter en träning i Portugal. Kroppen sa till mig att ”det får räcka”. Den orkar inte riktigt, det var skönt i sig att kroppen sa ifrån.  Beslutet kom plötsligt när jag gick upp för trappan i hotellet i Portugal. Det var efter en träning, jag kände bara ”jag orkar inte mer”. Det var slut. Då gick jag ner till ”Mille” (målvaktstränaren) och berättade. Båda blev ledsna. ”Mille” är en sann vän och betyder mycket för mig.

Wiland beskriver bakgrunden till beslutet.

– Det är tråkigt när man känner att det inte går framåt. Jag vill att det skulle bli bättre och bättre, och göra mindre och mindre ont, men det kändes inte som att det hände så mycket. Det blev lite bättre, men det blev inte så bra som jag kände för att jag ska må bra i det. Jag är 39 år, det är väl snart dags ändå, det är självklart tråkigt att sluta på grund av en skada. Jag är inte den första att göra det, säger han.

Avskedet blev tårfyllt och målvaktshjälten tvingades ta en kort paus när han skulle tacka sin familj.

– Min pappa och mamma har ställt upp i ur och skur, oavsett tid på dygnet, säger han och fortsätter: 

– Min fru har ställt upp otroligt mycket, det har jag sagt i intervjuer tidigare. Jag vill tacka henne för att hon orkat stå ut med mig i dåliga dagar. Jag vill vara mer närvarande hemma nu, vara en närvarande pappa och vara hems med familjen.

Sportchefen: ”Oerhört trist”

Hammarbys sportchef Jesper Jansson lider med målvakten.

– Johan och jag, tillsammans med Mikael ”Mille” Olsson (Hammarbys målvaktstränare), har haft en rak och öppen dialog. Vi har känt att vi egentligen har hoppats på att Johan ska komma tillbaka, då hade vi haft en perfekt målvaktskonstellation, säger han och fortsätter:

– Det är oerhört trist, men samtidigt har Johan agerat oerhört professionellt och rakryggat. Han kom först till ”Mille” och till mig på lägret, det underlättar för oss som klubb att få det raka beskedet i tid. Vi hade dock förhoppningar att han skulle hålla i ett eller två år till.

Målvaktstränaren Mikael ”Mille” Olsson:

– Det är en av de bästa målvakterna vi har haft i Sverige de sista tio åren. Det är ett stort tapp. Jag har aldrig pratat med Johan om att han ska sluta, snarare ”pushat” honom att köra. Nu går det inte. Det är skitsynd. Han har hjälpt oss att ta det sista steget att bli topp fem i allsvenskan, säger han.

Utöver sina SM-guld med Elfsborg och Malmö FF så blev Johan Wiland dansk mästare fyra gånger under sin sejour i FC Köpenhamn 2009-2015.

Wiland kan få tränarroll

Johan Wiland är öppen för att stanna kvar i Hammarby och axla en tränarroll.

– Ja, det är det jag vill så klart. Vi får prata vidare om det blir nu eller sedan, jag är öppen för det mesta. Jag kommer att vara kvar på Årsta, jag kommer gå runt med ”Mille” och hjälpa honom. Jag vill finnas där för målvakterna och vill inte ta avsked än. Jag kommer sakna omklädningsrumssnacket, så jag kommer vara här nere.

Jesper Jansson:

– Det är nog inte omöjligt, men det ligger större och längre fram. Vi har inget konkret just nu, men vi hoppas att han ska röra sig runt Årsta.

Vilken roll är aktuell?

– Det vill jag inte uttala mig om, det ligger en helhet i klubben på de bitarna.

Vad har Johan betytt?

– När jag kom in så tittade vi mycket på spelare som varit med och vunnit. Johan har varit en spelare som haft med sig medaljer och titlar i bagaget. Det är en ledare och lagkapten, när vi rekryterade så fick vi det. Han lyfte nivån en bit, där har han definitivt bidragit.