Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Det finns barn som kanske aldrig kommer tillbaka”

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Totalt kaos uppstod när Union Berlins bortafölje kastade in fyrverkeripjäser och smällare på Eleda Stadion.

Inför matchen stannade vissa av MFF-spelarnas familjer hemma av oro för att något skulle hända.

– Vi har folk i laget som inte tog med barnen i dag för de visste att det kanske kunde hända något, säger Isaac Kiese-Thelin.

Det var efter en dryg timmes spel som domaren tvingades avbryta matchen mot Union Berlin.

Bortalaget, som hade fått Andrós Schäfer utvisad i slutet av den första halvleken, hade det allt tuffare mot ett energifyllt MFF när fyrverkeripjäser skickades in över planen från bortasektionen. Kort därefter kastades även en smällare in som orsakade en rejäl knall. Många åskådare blev rädda och domaren avbröt matchen i nästan en halvtimme innan den kunde återupptas. Händelsen följde efter oroligheter i samband med MFF:s match mot Hammarby i allsvenskan förra helgen.

Efter matchen var både Åge Hareide och många av lagets spelare upprörda.

”Tror att fotbollen långsamt dör”

MFF:s lagkapten Anders Christiansen säger att laget har känt en ”fantastisk boost efter coronapandemin” och berömde inramningen till en början, men sörjer vad som hände.

– Så ska det ödeläggas av detta. Vi får alla ta ansvar. Supportrarna, klubbarna, polisen och Uefa, för detta måste bort, annars tror jag fotbollen långsamt dör. Jag har precis pratat med en kompis som hade hela familjen med och de säger att de var nära på att åka hem för att barnen var rädda. De satt där nere vid dem. Det hör inte hemma här när vi har en så fantastisk sport.

Hur känner du för egen del att ta med familjen när det blir så här?

– Jag var glad att min son var trött och stannade hemma, så han fick inte uppleva det här. Just nu är han i en period där han älskar att se fotboll, jag fick bilder på när han hejade på Malmö och pappa. Han har fortfarande en positiv upplevelse och är inte är rädd. Det ska så lite till för att de inte vill komma hit igen, det är tråkigt när vi har en sån fantastisk inramning och det är få personer som förstör det för så många andra.

Hann du bli rädd?

– Vi spelare är nog de som är bäst skyddade. De tar väldigt bra hand om oss, stor respekt för det. Men det är framför allt de som inte vet vart de ska ta vägen. Om de ska springa höger eller vänster på läktaren, för det smäller överallt.

Kiese-Thelin: ”Det är hemskt”

Isaac Kiese-Thelin, som själv nästan träffades av en fyrverkeripjäs, säger att han är lättad över att hans familj inte var på plats.

– Som tur var för min skull så var de inte här. Jag är irriterad och ledsen för alla andra som sitter där. Det finns barn som kanske aldrig mer kommer tillbaka. Jag var på andra sidan planen och hörde en sådan smäll, tänk då de små barnen och alla som sitter där. Det är hemskt.

Är det självklart att ta med familjen?

– Vi har folk i laget som inte tog med barnen i dag för de visste att det kanske kunde hända något. Så det är klart, det är inte okej. Vi har en fantastisk kultur här i Sverige men det får inte gå över gränsen till det här, det är farligt.

Ola Toivonen menar att han kommer tänka två gånger inför att ta med sig sina barn på match med tanke på den senaste tidens incidenter.

– Det är klart att man får ha med det i beräkningen. Speciellt när de är lite yngre. Framför allt när våra familjer sitter på den sidan ungefär där det händer.

Var dina barn här i dag?

– Nej, tack och lov. Det är nog första gången i min karriär jag upplever något sånt här. Det var inga dåliga smällar. Jag kan bara tänka mig hur det kändes för de som var i närheten av det hörnet, att det var lite otäckt, säger han.