Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Det fanns inget annat att välja på"

Johan Wiland genomförde under fredagen sitt första träningspass med Hammarby.Foto: ANEL AVDIC.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Johan Wiland lämnar Malmö FF efter två år för seriekonkurrenten Hammarby.

Nu ser Wiland fram emot att inleda ett nytt kapitel i sitt liv.

– Jag ska göra allt jag kan för att hjälpa Hammarby till framgångar, säger Wiland.

Johan Wilands framtid har varit på tapeten under en längre tid. SportExpressen kunde redan på torsdagen avslöja att Hammarby och Malmö FF var överens om en övergång. Tidigt på fredagsförmiddagen bekräftades slutligen övergången av klubbarna.

Wiland lämnar därmed Malmö FF efter två år för seriekonkurrenten Hammarby. Kontraktet med klubben är skrivet på två och ett halvt år och Wiland genomförde sitt första träningspass på Årsta IP på fredagen. 

Han kommer att finnas till Jakob Michelsens förfogande till matchen mot Jönköping Södra.

"Väldigt inspirerande"

SportExpressen träffade Wiland på Årsta IP innan avfärden till Jönköping - och det var en mycket harmonisk och glad Wiland som berättade om känslorna över att flytten äntligen var klar.

– Jag känner mycket glädje just nu. Intrycket är att jag har kommit till ett lag med många sköna killar. Det är inga svårigheter överhuvudtaget, det ska bli kul att komma i gång direkt, berättar Wiland inledningsvis.

Berätta om dina första intryck av Hammarby.

– Det har varit jättebra människor runt klubben som jag pratat med. Alla har varit väldigt välkomnande och jag ser verkligen fram emot att bli en del av laget och Hammarby.

Vad var det som lockade med just Hammarby och projektet som klubben driver?

– Självklart är det inspirerande att vara en del av en stegring och ett mål man har, att bli bättre och att få vara en del av det är stort. Sedan om det blir så det får vi se, men det är viktigt att klubben har ett mål och en stor vilja, och det finns i Hammarby känner jag.

"Varit tufft och energikrävande"

Vad tror du att du kan bidra med?

– Jag har varit med länge, förhoppningsvis kan jag ge laget trygghet. Jag har min syn på hur jag har spelat under karriären, jag kommer från lite olika lag, tanken är att jag ska plocka med saker från alla lag jag har spelat för och bidra med det i klubben. Jag vill ge något till Hammarby som kan hjälpa dem, men kanske framför allt alla unga spelare, så att de får hitta sin grej. Den här resan kommer bli rolig. 

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

Wiland berättar vidare att det är tungt att lämna Malmö FF efter två framgångsrika år med klubben. 

– Det är alltid tråkigt att lämna ett lag, speciellt om man firat stora framgångar med klubben. Men ibland kommer man till en punkt när det är viktigt att fatta ett stort beslut, om vad som är viktigt i livet, just nu kände jag att familjen fått stå lite som andra val. Det har varit så i ett par år, säger Wiland.

– Vi har köpt hus nu i Stockholm och det var rätt tid att göra det.

Hur fick du ihop vardagen med familjen och allt när du spelade i Malmö FF. Hur jobbigt var det?

– Det är mycket flygtimmar och planering. Mycket energikrävande arbete vid sidan av. Sedan när man väl har familjen hos sig och dottern nere i Malmö så glömmer man bort det lite. Men sedan behöver man åka upp med dottern till Stockholm och ner till Malmö igen. Självklart tar det på krafterna. När Hammarby kom kände jag, fan det är dags att göra det här nu.

Hur skönt känns det just nu, att ha gjort det här valet?

– Det är riktigt skönt. Jag känner det redan nu, det börjar släppa i kroppen, och även allt pussel uppe i huvudet. Nu kan jag andas ut, säger Wiland och ler.

Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

För Wilands det var det självklart att välja Hammarby som ny klubbadress. 

– Hammarby visade störst intresse och jag kände direkt att jag ville spela för klubben med tanke på projektet, historiken men också den fina publiken. 

– Hammarby står för något bra. Det fanns inget annat att välja på, det var självklart.

Debuterar mot J-Södra

På lördagen debuterar målvakten borta mot Jönköping Södra - och han ser redan fram emot att spela.

– Det ska bli kul att slängas in i hetluften direkt. Jag hoppas att jag kan göra det lika bra som jag gjort under min karriär. Vi får se hur det utvecklas, jag hoppas att det ska gå bra.

Hur har samtalen med Michelsen varit?

– En rak och ärlig tränare som står för det han säger och vill ha ut. Det är viktigt. Jakob är duktig på att ta hand om spelarna, så det ska bli kul att jobba tillsammans med honom.

Vilka andra anbud har du haft?

– Hammarby har varit mest intresserade. Det är det jag har tagit ställning till. Jag kan säga att om jag skulle till någon Stockholmsklubb så var det Hammarby, man har alltid haft klubben i tankarna. Det ligger väldigt bra till för mig med tanke på familjesituationen och allt annat.

– Jag tycker det är skitkul och jag ska göra allt jag kan för att hjälpa Hammarby till framgångar.