Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Det fanns ingen önskan från Djurgården eller mig”

Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Två år i allsvenskan efter tolv år utomlands brukar betyda att man börjar avrunda. 

Men på deadline-day ringde Wigan, och då bestämde sig Jonas Olsson för att karriären inte var över än.

24 timmar senare tränade han med sitt nya lag. 

–  Jag tog med mig de viktigaste grejerna. Skor och benskydd givetvis, och lite kläder i en väska, säger mittbacken om de snabba rycken. 

Efter nio år i West Bromwich bestämde sig Jonas Olsson för att flytta hem till Sverige och allsvenskan inför säsongen 2017. Två år senare gick kontraktet med Djurgården ut och ingen, inte ens Olsson själv, visste om karriären skulle fortsätta eller inte.

– Jag ville inte ta något förhastat beslut. Jag ville se vad som eventuellt dök upp och sedan ta ställning till det, säger han. 

Vid lunchtid på deadline day ringde agenten och berättade att Championship-klubben Wigan var intresserade. 

– Jag ringde familjen och min arbetsgivare Viasat för att höra om det var möjligt att hoppa på detta och de var positiva. Så då gjorde jag det. 

Det låter väldigt dramatiskt att de ringer på transferfönstrets sista dag. Hur snabba ryck var det?

– Det gick väldigt snabbt. Jag pratade med min agent vid lunchtid och vid åtta på kvällen satt jag på ett plan. Jag tog med mig de viktigaste grejerna. Skor och benskydd givetvis, och lite kläder i en väska. Så jag ska försöka åka till Stockholm så snart som möjligt för att hämta lite mer grejer, säger Olsson. 

"Det fanns ingen önskan från någon sida"

Ganska precis 24 timmar efter samtalet med agenten stod han på Wigans träningsanläggning och genomförde sin första träning med laget.

– Klubben hämtade mig i London och vi var framme i Wigan strax efter midnatt. På morgonen gjorde jag läkarundersökningen, kom överens om ett kontrakt och tränade vid 11. Det var snabba ryck, men jag har varit med om det tidigare. När jag skrev på för West Bromwich var det samma sak, de ringde på deadline-day och vi hade inte haft någon som helst kontakt innan.

– Det som var enklare nu var att jag inte hade någon klubb, så det var bara mina personliga villkor som behövde förhandlas i kontraktet, säger Olsson.

Kontraktet med Djurgården gick som bekant ut efter säsongen, och det var aldrig aktuellt att förlänga.

– Det kändes inte som att det fanns någon önskan från klubben och från min sida fanns det inte det heller. Det var inte svårare än så, inga hard feelings men jag kände väl att jag inte hade motivationen att köra vidare där och det kändes som att det inte fanns en sådan önskan från klubben heller.

Känns det inte konstigt att ni inte pratade alls om framtiden?

– De har väldigt många duktiga mittbackar på väg upp, de ska få ta plats också och det är nog också en sådan grej som man väger in som klubb. Och jag måste känna motivation för att köra på, det är någonstans det som hela mitt fotbollsväsen bottnar i.

Vill avsluta i England

Och det var just England som lockade den här gången? 

– Ja, det var framför allt England som lockade. Jag har svårt att tänka mig att jag hade hoppat på ett erbjudande från någon annan liga.

Att kontraktet bara gäller under våren, har det att göra med både klubbens vilja och det faktum att du inte vet hur länge till du har i dig?

– Exakt så är det. Både från klubbens och mitt perspektiv känns det lagom att ha kontraktet säsongen ut, jag inser ju att jag är i den åldern där man inte får långa kontrakt.

– Så det känns bra att ha det här halvåret nu och känner jag att det går bra så kör jag gärna vidare. Känner jag å andra sidan att det inte funkar så har jag i alla fall gett det en chans och fått avsluta i England dit jag ändå har längtat väldigt mycket sedan jag lämnade. 

Om jag tolkar dig rätt kommer det inte bli en till sejour för att avsluta i allsvenskan sen. När du är klar i England den här gången så är du klar?

– Ja. Så är det. Men jag är väldigt glad att jag tog möjligheten att komma hem och att jag fick chansen att spela i Stockholm.

– Det var en härlig tid och jag säger det igen, otroliga fans, det kan jag inte nog understryka. Att få spela på Tele 2 och spela Stockholmsderbyn, det var en väldigt fin erfarenhet. Jag är väldigt glad för det, men två år var lagom. 

Ser en framtid i rutan

Under sista året i allsvenskan figurerade Jonas Olsson ofta som expert i Viasats Premier League-sändningar. Någonting som han med största sannolikhet får sätta på paus under tiden han spelar i Wigan.

– Det blir ju lite svårt med studion i Stockholm eftersom det är match var tredje dag i princip. Men jag hoppas kunna vara med på något hörn kanske i England när de har folk över här, säger han och fortsätter:

– Jag vill ha kvar den kontakten, det är viktigt för mig eftersom det är någonting som jag vill fortsätta med efter karriären. Och de var tydliga med att det är inga problem att jag ska köra fyra månader här. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!