Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det blir väldigt annorlunda nu”

Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

AIK har en seger på sju matcher. 

Inför derbyt har klubben dessutom valt att inte tala med media. I Djurgården tror man dock inte på att pressen kommer bita så hårt på konkurrenterna.

– Det blåser till och från kring den klubben - de är nog vana, säger Thomas Lagerlöf.

Det har varit några tuffa veckor för AIK. Laget kommer närmast från en 0-4-förlust borta mot Häcken och har totalt en seger på de sju senaste matcherna i allsvenskan.

Efter brakförlusten på Hisingen kommunicerade AIK att spelare, ledare och ledning inte kommer att tala med media inför Stockholmsderbyt mot Djurgården.

Thomas Lagerlöf, tränare i Djurgården, medger att konkurrenterna har en stor press på sig men tror trots det inte att det kommer bita särskilt hårt på AIK inför matchen.

– AIK har varit med så länge. Det blåser till och från kring den klubben och de är nog så vana vid det. De är som alla andra fotbollslag, precis som vi i Djurgården, när man inte riktigt får med sig resultaten så mår man som resultaten, lite halvpissigt när man inte vinner matcher. Så är det i branschen, konstaterar Thomas Lagerlöf.

Lagerlöf tycker att pressen är lika stor på Djurgården och AIK. Det skiljer trots allt bara två poäng lagen emellan i tabellen.

– Det är klart att det är (en extra press på AIK). I vårt fall har vi färre poäng än vad vi borde ha sett till hur vi presterat och var vi vill vara. AIK är inte där de vill vara i tabellen och det är inte vi heller. Det är samma lika där, förklarar ”Tolle”.

Tror på en tuff match

Lagerlöf menar att Djurgården som lag fungerar allt bättre men att det saknas skärpa i den sista tredjedelen.

– Vi hänger ihop och ser ut som ett lag när vi spelar, men det går emot kring offensivt straffområde. Vi har gjort ett mål på de tre senaste matcherna så vårt fokus ligger hur vi ska klara av att hålla tron på det vi sysslar med. Förr eller senare gör man mål om man fortsätter att skapa målchanser.

Vilka knappar trycker ni på som tränare just nu?

– Det blir väldigt annorlunda inför derbyt därför jag har aldrig mött ett lag som spelar som AIK gör. När man tittar på matcherna som AIK har spelat så blir det väldigt speciella matcher, det är väl den faktorn som sticker ut mest inför det här derbyt att det är ett annorlunda typ av motstånd. Oavsett vilka AIK har mött hittills så blir det en annorlunda matchbild. Vi har tryckt på det mest inför matchen att spelarna måste vara beredda på att det kommer se lite annorlunda ut den här gången.

Är det extra svårt att förbereda sig inför den här matchen?

– Ja, det får jag säga. Jag tycker det är intressant vart allsvenskan tagit vägen de senaste tio åren att det finns lag som spelar på olika sätt. På min tid spelade alla lag likadant. Nu ställs man inför olika frågor, men för våran del, är det här första gången man möter ett lag som är så extrema (i man man-spelet). Det blir intressant.

”Kan vara ett sätt att såra dem”

Häcken spelade man man offensivt. Kan ni tänka er något liknande?

– Jag tänkte likadant när jag såg AIK tidigare att ett offensivt man man-spel borde kunna vara ett sätt att såra dem, men det beror också på vilken personal man har tillgänglig i truppen. Eftersom det är tight med matchande har jag haft den här matchen i bakhuvudet lite och vi har behövt hantera andra matcher på vägen. 

– Vi får bestämma hur vi ska hantera AIK. Vi måste hitta ett sätt som passar vår personal, men Häckens sätt var framgångsrikt med de spelare som Häcken har. Vi har andra spelartyper och måste hitta vår väg. Men jag håller med om att Häckens sätt var intressant och väldigt effektivt för den typen av spelare som de har.

Djurgården ligger inför Stockholmsderbyt mot AIK på en sjätteplats på 14 poäng. AIK ligger tia på tolv poäng.