Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det blev en väldigt konstig situation”

Marcus Danielson.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

Många hade räknat in Djurgårdens succéspelare Marcus Danielson i Janne Anderssons senaste EM-kvaltrupp.

Men så blev det inte.

Nu kommenterar Danielson för första gången turbulensen kring uttagningen.

– I bland känns det som att många tror att vi idrottsmän är robotar utan känslor. Men det är klart att sånt här påverkar en, säger han.

Marcus Danielson, 30, har slagit igenom stort den här säsongen. 

Djurgårdens mittback har gått från klarhet till klarhet och hålls som seriens kanske största utropstecken. 

Dif leder, inför söndagens stekheta derby mot AIK, allsvenskan - mycket tack vare en urstark defensiv ledd av Danielson, där laget hållit nollan i sex raka matcher. 

Därför var det många som väntade sig att 30-åringen skulle ta plats i den landslagstrupp som förbundskaptenen Janne Andersson tog ut under onsdagen. Sportbladet skrev i förra veckan att Danielson var uttagen - men det visade sig inte stämma. 

”Han förtjänar att spela i landslaget”

Djurgårdens sportchef Bosse Andersson sa direkt efteråt att han var väldigt förvånad över att Danielson inte fick chansen i Blågult.  

– Marcus är en av allsvenskans bästa spelare och förtjänar att spela i landslaget, det tror jag att det är många som tycker. Jag har ingen anledning att vara besviken, man får respektera det beslutet. Men självklart är jag förvånad, säger han. 

– Vi är ändå glada över beslutet, för tidigare har vi fått mycket skador när vi skickat spelare till landslaget, så för oss var det bästa att vi har honom hemma. Men det är tråkigt för killen att inte komma med i landslaget när han förtjänar. 

Danielson: ”Blev en konstig situation”

I en första kommentar ger nu Danielson själv sin syn på nobben.

– Det blev en väldigt konstig situation i fredags när det kom ut att jag var uttagen i truppen. Det var många som hörde av sig och gratulerade till platsen i landslaget. Det blev bara konstigt. Jag visste ingenting och svarade alla att vi får se. Jag gillar inte att ta ut saker i förskott, och nu hade jag inte hört någonting. Men jag tyckte ändå att jag kunde lägga det åt sidan och fokusera på Malmö-matchen. Den var viktig, säger han och fortsätter: 

– Sedan gjorde jag en bra match där, och då blev det ännu mer snack om uttagningen. Folk i min närhet har frågat om jag vet något och har fortsatt gratulera till platsen. Så det blev ett ganska stort antiklimax igår.

Det fanns inga andra indikationer?

– Jag visste att jag var med i diskussionerna, men inte mer än så.

– När man läste är det klart att man tänker att om en tidning skriver något sånt, då bör det ju stämma. Men jag ville inte ta ut något. Man vet inget.

”Jag känner ingen besvikelse”

Danielson säger att han valde att inte följa Janne Anderssons uttagning. Det gjorde dock några av hans lagkamrater, och när det stod klart att mittbacken inte fanns med i truppen blev det en ”väldigt speciell stämning”. Danielson är tydlig med att han inte känner någon besvikelse mot landslagsledningen. 

– Såklart inte. Janne tar ut det lag han tycker är bäst. Jag känner ingen besvikelse eller upprördhet över det. Det är mer allt runtomkring. Hur det har skötts. En tidning som skriver så och säger att de har bra källor på det. Ibland känns det som att många tror att vi idrottsmän är robotar utan känslor. Men det är klart att sånt här påverkar en.

Nu blickar han framåt, mot söndagens seriefinal på Friends arena. 

– I dag känns det som att jag kan tänka på annat. Det är viktigt nu. Vi har en viktig match på söndag.

LÄS MER: THERESE STRÖMBERG: Att Janne skulle göra så kändes otänkbart