Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Det behövs hårdare straff"

Ralf Edström ställer upp i GT:s kampanj mot fotbollsvåldet: "Ställ upp mot dumheterna", säger han.
Foto: Per Wissing
GÖTEBORG. Ralf Edström, 56, avslutade karriären i Öis, men fick aldrig dra på sig den rödblå tröjan.
Men han tar gärna på sig GT:s "Öisare för en dag"-tröja.
- Ett bra initiativ, säger han. Hoppas många ställer upp och går till Gamla Ullevi.

FAKTA

"Öisare för en dag"
I onsdags drog GT-Sporten igång kampanjen "Öisare för en dag" - som en reaktion på hoten, våldet och vandaliseringen som drabbat Örgryte och tränaren Janne Carlsson. Förhoppningen är att matchen mellan Öis och Djurgården i eftermiddag ska växa till en manifestation mot huliganismen som visat sitt fula tryne vid flera tillfällen i år. Förhoppningen är att alla fotbollsälskare - oavsett klubbsympatier - ska ställa upp i protesten mot de mörka krafterna. Att bli "Öisare för en dag" innebär ju inte att man behöver hålla på Öis, men det innebär att man tar ställning för fotbollen - och mot våldet.

Efter nästan tio år som utlandsproffs återvände Ralf Edström 1983 till Sverige.
Han var korsbandsskadad, men skrev på för Öis med förhoppningen att ta en plats i laget efter rehabträningen.
Men det blev aldrig så, 1985 avslutades karriären officiellt utan att den 40-faldige landslagsmannen kunnat spela i rödblått.

Blev upprörd av hoten

Under sina många år inom fotbollen har han sett ett och annat. Men hoten mot Janne Carlsson och hans familj har gjort legendaren upprörd.
- Det är synd om Öis, de har nog problem som det är. Och ge sig på Janne på det här sättet är bedrövligt, så gör inga riktiga supportrar.
Ralf har känt Janne Carlsson i en del år, men kände hans mor-bror, legendariske fotbollstränaren Sven-Agne Larsson, ännu bättre. Sven-Agne var Edströms tränare i Åtvidaberg under guldåret 1972.
- Janne är en bra pôjk, säger Ralf på sin karakteristiska värmländska. Jag hoppas verkligen han och familjen klarar av den här situationen.

"Det är inte Jannes fel"

Ralf håller inte ens med dem som kräver Janne Carlssons avgång efter att Öis bara tagit en poäng på elva matcher.
- Det är inte hans fel. Dels har de många skador och dels såg den sportsliga ledningen i klubben inte till att truppen var tillräckligt bra för allsvenskan. Det är lite Norrköping-varning, de trodde att det skulle räcka med i stort sett samma gubbar som vann superettan.
Men i dag handlar det inte bara om sportsliga resultat, utan även att ställa upp mot hot och våld runt fotbollen.

"Ställ upp mot dumheterna"

Ralf Edström har sitt eget recept för att bli av med all huliganism både på och utanför arenorna:
- Det behövs definitivt hårdare straff. Och dessutom ska de stängas av från arenorna för resten av livet. De går inte att hålla på och dalta, det är bara att slänga ut dem.
Ralf kan själv inte vara på Gamla Ullevi i dag eftersom han åkte till Barcelona med jobbet i fredags.
Men han vill uppmana alla som kan att gå dit och visa sitt stöd.
- Ställ upp mot dumheterna, uppmanar Ralf Edström.