Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är som att jämföra folkrace med formel 1”

Djurgården är serieledare med åtta omgångar kvar av allsvenskan.Foto: BILDBYRÅN
Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf kom från Sirius inför säsongen och har lyft Djurgården.Foto: BILDBYRÅN
Robin Söder jublar med IFK Göteborgs nyförvärv Hosam AieshFoto: BILDBYRÅN
Allt annat än guld är ett misslyckande för Gulliermo Molins och Malmö FF.Foto: BILDBYRÅN

Lagen från de stora städerna kämpar om det allsvenska guldet.

Är tiden förbi då klubbar från mindre städer slår sig fram?

– De stora klubbarna har större möjlighet att vara med i toppen över tid, säger Djurgårdstränaren Thomas Lagerlöf.

– Jag hoppas att vi får fira Europaspel eller till och med en ny titel i framtiden, säger Elfsborgs klubbchef Stefan Andreasson.

Halmstad 2000, Elfsborg 2006, Kalmar 2008, Helsingborg 2011, Elfsborg 2012 och Norrköping 2015.

Allsvenskan har under många år varit ligan där botten kan slå toppen och där guldtips inför säsongen inte åldras väl. Under 2000-talet har Halmstad kunnat lyfta bucklan, Kalmar tagit SM-guld på 64 poäng med tre Elmbröder och Elfsborg slutat topp fyra sju år i rad med SM-guld som både början och slut på den eran.

Nu är trenden på väg att ändras. Visserligen finns IFK Norrköping, med stark ekonomi och med ett guld från 2015 färskt i minnet, sju poäng bakom Djurgården på sjunde plats när omgång 23 inleds men kampen om guldet har blivit en storstadskamp. På första till sjätte plats ligger Stockholm, Stockholm, Malmö, Göteborg, Stockholm och Göteborg.

Statistiken är också tydlig. Under 00-talet tog storstadslagen 24 av 40 topp 4-placeringar och under 10-talet har de redan snott åt sig 23 stycken efter säsongen 2018. Frågan är varför det blivit så?

Stockholmslagen lyfter samtidigt

Gemensamt för personerna Expressen pratar med är att de säger att ekonomin betyder allt. Frågan blir alltså varför storstadsklubbarna fått ett ekonomiskt uppsving just nu. Djurgårdens tränare Thomas Lagerlöf säger att lagen som klarar av att ha kontinuitet och bra prestationer lyckas öka intäkterna mest.

– Det är inte så konstigt att klubbarna med publik och intäkter ligger i toppen, de bör ju ligga där. Jag tror det handlar om att många klubbar gör rätt saker, då bör det se ut så i tabellen. I Malmös fall lyckades de förbättra ekonomin genom att göra bra saker, säger Lagerlöf.

Han ger Elfsborg som ett exempel på en i grunden mindre klubb som lyckades genom att ”göra rätt saker”.

– De gjorde det under en jättelång tid, de var topp fyra nästan tio år i rad känns det som även om de haft ett par tyngre år nu.

Under 10-talet har Hammarby gått från spel i superettan och Djurgården har lämnat det allsvenska bottenträsket. Tre starka Stockholmsklubbar har nu i stället chansen att ta guld. Djurgårdens sportchef Bosse Andersson tror att en stor del av förklaringen ligger i en ny arena.

– Jag tror att det framför allt handlar om att Djurgården och Hammarby har en arena som folk tycker är trivsam att komma till, båda lagen har haft en stark publikutveckling. Det är viktigt, sedan tror jag att alla tre klubbar jobbat hårt, säger Andersson.

Malmö överlägsna ekonomiskt

Malmö FF har haft framgångar i Europaspelet de senaste åren och på så vis byggt upp ett stort kapital. Är det Malmös ekonomiska överlägsenhet som tvingat de andra klubbarna att skapa bättre organisationer? Malmös Gulliermo Molins tror det.

– Jag tror att det tvingat andra större klubbar att satsa. Så att vi inte drar ifrån för mycket och det ser man i hur spelartrupperna ser ut nu för tiden. Det är mycket mer bredd och högre klass på toppspelarna i de större klubbarna, säger Molins.

Han tror att det är en naturlig utveckling när fotbollen är på väg framåt.

– Det är en del av att svensk fotboll utvecklas, i de bästa ligorna i världen är det så. Någon drar ifrån och några måste göra allt de kan för att hänga på och det i sin tur är de andra stora klubbarna. De finns oftast i de större städerna.

Foto: PATRIC SÖDERSTRÖM / TT NYHETSBYRÅN

Bosse Andersson menar att de andra klubbarna snarare gör vad de kan utifrån sina förutsättningar.

– Man kan bara agera utifrån de förutsättningar man själv har. Det är som att jämföra ett folkrace-stall med ett F1-stall. Det är klart att Malmö har helt andra förutsättningar, det som är tjusningen med fotboll är att man bara kan ha elva man på planen och är man taktiskt skicklig kan det räcka långt, säger Andersson.

Är det bra att storstadslagen dominerar?

– Det är bra för intresset. Storstadslagen har en stark publik men jag tror det är viktigt att det är många lag som slåss om guldet för att det ska vara intresset. Många lag måste kunna utmana Malmö, det tror jag är det viktigaste på sikt.

”Kan mest konstatera att det är så här just nu”

I och med att allsvenskan skiktas mer uppkommer förstås en debatt kring huruvida det är bra för svensk fotboll. Elitklubbarnas intresseorganisation, Sef, jobbar för att utveckla klubbarnas nivå både sportsligt, ekonomiskt, kommersiellt och administrativt. Organisationens vd Mats Enqvist säger att ”det är vad det är” att storstadslagen ligger i framkant just nu.

– Sef ska inte lägga sig i och tala om vilka lag som ska vara i toppen. Vi jobbar stenhårt med att utveckla alla delar av ligan, från liten till stor klubb. Jag kan mest konstatera att det är så här just nu och jag tycker det är bra att många lag har chansen att vinna i år. 

Kan det vara en fara med bara storstadslag som dominerar?

– På ett sätt kan man tycka det men vi har fortfarande en väldigt öppen liga. Man får acceptera att lagen med mest resurser som satsar mest ligger högst upp.

Enqvist säger att han är nöjd så länge inte allsvenskan blir en ”enlagsliga”.

– De flesta lagen kan fortfarande slå varandra. Det är lite tråkigt på ett sätt att vi får backa långt tillbaka innan vi hittar mindre brukslag som kunde konkurrera på allvar men det finns fortfarande sådana lag i superettan och de kommer upp i allsvenskan ibland.

”Tror att vi kommer utmana i framtiden”

Elfsborg är praktexemplet i modern tid på ett lag från en mindre stad som lyckats prenumerera på höga allsvenska placeringar. Klubbchefen Stefan Andreasson ser flera anledningar till att laget lyckats så bra.

– Vi fick ett uppsving när vi byggde vår nya arena 2005. Då hamnade vi fyra, femma i ekonomiligan och utifrån det överpresterade vi många år i rad.

Han påpekar flera gånger att ekonomin nästan uteslutande är avgörande för framgång. Men det finns också tillfälligheter som kan ge en skjuts framåt.

– Arenan gav oss effekt och ett visst försprång. Dessutom fick vi hem två Svensson från Premier League samtidigt som påverkade väldigt mycket och det kommer nog aldrig hända igen, säger Andreasson och minns en period där det sades att ”Elfsborg kommer jogga hem guldet”.

– Självklart var det en fantastisk period när man tittar tillbaka. Det gäller att ha realistiska målsättningar och förväntningar men ändå drömmen kvar. Har vi det och överpresterar hoppas jag att vi får fira Europaspel eller till och med en ny titel i framtiden. Det handlar om att landa i var man är och inte sätta för höga krav på omgivningen.

Kan det finnas för höga krav på klubbar som Elfsborg, Kalmar eller Halmstad som varit framgångsrika historiskt men inte har bäst förutsättningar nu?

– Engagemanget är det som är grunden till att vi finns. Vi engagerar en hel stad, det är mycket känslor och det är många supportrar som kommit till under våra fantastiska år nu. Sedan får man någonstans landa i en stolthet över historien, vi ser bara framåt och hittar glädjen och motivationen i det.

Andreasson har inget svar på varför storstadslagen går så bra just nu.

– Jag gillar inte att prata om andra klubbar utan varje klubb försöker maximera sina intäkter. Men vi kommer aldrig kunna konkurrera med storstadsklubbarna när det handlar om intäkter från publik och sponsring.

Han tror ändå att lag i Elfsborgs storlek kommer ha chansen i framtiden.

– Det hoppas jag verkligen. Vi är en av klubbarna som tror att vi kommer utmana i framtiden men är det inte Elfsborg får det gärna vara något annat lag. Jag tror inte någon mår bra av samma topp eller segrare varje år.

”Det är nackdelen i storklubbar”

Svensk elitfotbolls Mats Enqvist ser trenden. Det blir svårare och svårare för klubbar från mindre städer att bli svenska mästare.

– Det ska man vara naiv för att inte se men jag tror inte chansen är borta. Jag tror absolut att det kan komma någon skräll då och då men lagen som har stor publik och stort marknadsvärde kommer vara bäst. Att ta sig upp i allsvenskan är ganska öppet men att ta sig till Europa kanske handlar om ett par klubbar. Men vi får se, det är upp till var och en, säger Enqvist.

Bosse Andersson tror inte heller det är hugget i sten att det kommer fortsätta se ut som det gör.

– Man vet aldrig. Jag tror alltid det kommer finnas något lag som kan vara med och skrälla, vi hade Sundsvall i fjol och Östersund innan det. Det kan nog bli en skillnad i framtiden, i år är väl första året där skillnaden är markant. Om det är varigt är jag tveksam till, säger Andersson.

Bosse AnderssonFoto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES

IFK Göteborgs tränare Poya Asbaghi tror inte heller att samma klubbar kommer fortsätta vara i toppen.

– Fotbollen går alltid i cykler, säger Asbaghi och fortsätter.

– När Hammarby vann guld 2001 handlade det bara om Stockholmsklubbarna och man trodde det skulle bli en trend men det blev inte långvarigt.

Asbaghi säger att storstadsklubbarna har en längre period av framgång i varje cykel eftersom de har mer publik och sponsring. 

– Men mindre klubbar kan göra något rätt och slå sig in då och då, så kommer det alltid att vara, säger Göteborgstränaren.

Han får medhåll av Thomas Lagerlöf, som påpekar ännu en anledning till att det nog kommer fortsätta röras om i grytan.

– De stora klubbarna har större möjlighet att vara med i toppen över tid. Nackdelen är att det stormar mer i storklubbar. Det är maktstrider och det kan sparkas tränare och bytas ut folk, säger Lagerlöf.