”Det är snart val – vi får gå ihop och sänka skatten”

Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN
Foto: SUVAD MRKONJIC / BILDBYRÅN

Eric Kahl lämnade AIK för AGF Århus i danska ligan.

Han är inte den första svenske talangen att lämna för Danmark – något som tränaren Bartosz Grzelak kommenterade efter 1-1-matchen mot Örebro SK.

– Det är val snart, vi alla fotbollsälskare får gå ihop och sänka artiskskatten. Det handlar om pengar, det handlar mycket om pengar, säger han.

AIK:s unge vänsterback Eric Kahl lämnade för spel i AGF Århus. Tidigare har även IFK Göteborgs talangfulle ytterback Emil Holm lämnat för spel i Sönderjyske. De stora svenska talangerna lämnar allsvenskan för den danska ligan, och de går inte bara till storklubbarna. Det kan tyckas vara en oroväckande utveckling, men AIK:s tränare Bartosz Grzelak menar att det är fullt rimligt.

– Jag tror att vi måste inse att de har starkare ekonomi än oss och en förmånligare skattesituation, med deras artistskatt, som säkert kommer att locka fler spelare. Och de har gjort en del stora försäljningar tack vare god scouting. Jobbigt att säga att vi måste acceptera det, men det är kanske en verklighet som vi måste finna oss i, säger han.

Grzelak: ”Får gå ihop och sänka skatten”

AIK-tränaren har även svaret på hur denna trend kan vändas.

– Det är val snart, vi alla fotbollsälskare får gå ihop och sänka artiskskatten, säger han skämtsamt.

Han fortsätter:

– Det handlar om pengar, det handlar mycket om pengar. Det är det som styr fotbollen.

”Vi behöver inte titta någon annanstans än på oss själva”

Även mittfältsmotorn Sebastian Larsson tycker att det är en tråkig utveckling.

– Jag har inte funderat så mycket på det men rent generellt är det trist. Sen är det individuellt för varje spelare, varje situation, men tänker man ur ett konkurrensperspektiv mellan svensk och dansk fotboll så är det inte positivt.

För att höja kvalitén på allsvenskan, måste spelarna själva sätta standarden, menar Larsson.

– Genom att höja kvalitén på spelare, det behöver jag inte stå och ljuga om. Vi 22 spelare på planen plus alla runtomkring är de som sätter kvalitén. Vi behöver inte titta någon annanstans än på oss själva, säger han.