Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Det är orimligt – jag är väldigt förvånad”

Daniel Kindbergs ord efter tingsrättens dom.
Foto: Per Danielsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: TOBIAS NYKÄNEN / BILDBYRÅN

Daniel Kindberg frias i hovrätten.

Något som förvånar Östersunds kommunstyrelses ordförande Bosse Svensson (c).

– Jag tycker ärligt talat att det är orimligt. Det är skattebetalarnas pengar som har försvunnit, det står jag för, säger han.

Det har hunnit gå två år sedan Daniel Kindberg, tidigare ordförande i den allsvenska klubben Östersunds FK, dömdes till tre års fängelse i tingsrätten.

Åtalspunkterna: grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott.

Efter en långt utdragen rättslig process kom under fredagsförmiddagen beskedet att hovrätten korrigerar tingsrättens dom. Daniel Kindberg frias på alla punkter.

Detta då man anser att det inte finns tillräckliga bevis mot honom.

Nu reagerar Bosse Svensson, ordförande i Östersunds kommunstyrelse, på beskedet.

– Det här kom som en överraskning, helt klart. Det måste jag säga. Vi är ju part i målet, det ska man komma ihåg, men vi har ägnat ganska mycket tid åt att utreda vad som hände och vi tycker att vi har en väldigt bra bild utifrån vår aspekt, säger han.

Och er bild är?

– Att det är skattebetalarnas pengar som har försvunnit från oss. Det står jag för. Och det har de gjort via överfaktureringar. Vi vet att pengarna har försvunnit. Rättsväsendet prövar vem som har fått dem att försvinna, om det fins något straffrättsligt ansvar. 

Bosse Svensson: ”Det är orimligt”

I rättsprocessen har Kindberg anklagats för att ha fått loss 14 miljoner kronor från det kommunala bostadsbolaget Östersundshem.

– I det här sammanhanget har det handlat om 14 miljoner kronor som har försvunnit. Men i grunden anser vi att det är mer pengar. Väsentligt mycket mer.

Hur ser du på den friande domen i stort?

– Att jag helt ärligt tycker att den är orimlig.

Kan du utveckla?

– Det är min spontana reaktion rent principiellt, det handlar inte om det här fallet specifikt, utan generellt.

– Jag har följt det här så nära och ser vilken nivå bevisföringen måste ligga på för att det ska till en fällande dom i ett ekomål. Min magkänsla är att det är orimligt, att det inte går att bevisa.

Svensson menar att det generellt är väldigt svårt att få fram en fällande dom i den här typen av ekobrottsmål.

– Att rättsväsendet skulle lägga beviskravet så här högt.. det är klart att det är överraskande. Jag förstår att juridiken måste vara kylig och principiell. Det är man naturligtvis inte som part i målet. Men jag har så pass god insyn i sakförhållandena att jag blir väldigt förvånad över att beviskraven ligger på en så oerhört hög nivå.

Daniel Kindberg är trots allt friad.

– Ja, det är ju viktigt att i straffrättslig mening poängtera att man har utfärdat den här domen. Jag hoppas att man omprövar det här i Högsta domstolen, men spontant brukar det inte vara så vanligt. Men det förändrar inte vår inställning i sak. Vi kommer fortsätta försöka få tillbaka de pengar som vi har förlorat. Då får vi väl ta till civilrättsliga vägar då.