Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Det är något vi ser oerhört allvarligt på”

Rikard Norling. Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Rikard Norling har frångått sitt trogna 3-5-2 de två senaste matcherna.

Det taktiska experimentet mot Blåvitt slutade med en tung förlust.

Norling känner att han haft anledning att ändra om i taktiken.

– Saker och ting växer fram. Rätt eller fel, det är ett beslut som vi har fattat.

Det är dagen efter AIK:s tunga förlust borta mot IFK Göteborg. Delar av spelartruppen, framför allt de som inte spelade matchen i går, tränar ute på ett regnigt Karlberg.

Rikard Norling sitter på en träbänk intill planen och betraktar träningen noga. Vid det här laget står det klart att ingen i AIK är särskilt nöjda med prestationen i går.

En av anledningarna till utfallet mot Blåvitt var att man inte träffade rätt i matchplanen.

– Det är mer än en grej som jag känner. Jag står vid att vi valde en matchplan som inte satt och till matchplanen så fick vi inte i gång någonting. När det är på det sättet så får man inse att det inte var tillräckligt bra över stora perspektiv, säger han fundersamt.

”Det ser vi oerhört allvarligt på”

Hur resonerade du när du formerade en variant av 4-2-3-1?

– Vi väljer en taktik för att sätta oss själva i offensiva positioner med offensiva spelare och dessutom ha koll på vad de vill göra. Det var ambitionen men vi träffade inte rätt.

IFK Göteborg fick ju väldigt stora ytor centralt i planen.

– Ja, det är så det blir. Dels det, men jag tycker inte att vi.. som jag säger, det var ytor centralt och ytor bakom oss. Vi hade ingen kompakt känsla i spelet rent generellt.

AIK:s tränare Rikard Norling. Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Norling betonar att det är viktigt att inse allvaret i situationen men också mobilisera kraft inför matchen mot AFC.

– Vi tar det på fullaste allvar och det faktum att vi vet vad en match mot IFK Göteborg betyder när du representerar AIK. Det ser vi oerhört allvarligt på och sedan så gäller det att från det göra det så pass mycket så att vi inte bara går förbi, utan konstaterar det, men sedan kan vi inte hänga kvar i det för länge. Det är trots allt så att vi alla - spelare, ledare och fans - vill få till ett bra resultat mot AFC. Vi behöver mobilisera positiv energi och ge varandra stöttning, det är det viktigaste just nu.

Norling om formationsbytet: ”Det har funnits anledning till det”

Ni har varit väldigt trogna 3-5-2 och spelsättet sedan du tog över AIK. Samtidigt har du sagt att du känner ett behov av att skruva på det, hur kommer det sig?

– Jag tycker väl att det har funnits anledning till att göra det för att få ut mer av varje individ. Det är egentligen grunden till det. Sedan är det en jävla balansgång att göra det och sedan inte rycka upp för mycket av balans, trygghet och kontinuitet. Det måste jag på något sätt hantera. I går så gjorde vi inte det på ett bra sätt, det påverkade vår prestation. Det är en fortsatt hantering utav läget.

AIK har varit trogna sitt spelsätt och 3-5-2-formationen har varit lagets grund och kärna sedan Rikard Norling tog över AIK i maj 2016. 

Inför den här säsongen värvade man och byggde laget utifrån samma spelsätt som gav klubben SM-guld i fjol. Trots det har Norling känt ett behov att skruva på taktiken sex omgångar in i allsvenskan.

– Saker och ting växer fram. Rätt eller fel, det är ett beslut som vi har fattat i förhållande till det går vi vidare, säger han.

Finns det en oro över att ni frångått grunderna?

– Vi läser in specifika motstånd och generellt läge över tid. Därefter fattar vi ett beslut som vi tror på allt för att maximera resultat och prestation. Jag är inte så känslomässig i det sammanhanget.

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Hur viktig blir den kommande veckan och matchen?

– Det är alltid viktigt när vi kommer från en sådan här match mot IFK Göteborg. Då är det klart att vi gärna och är fullt medvetna om vad det innebär. Vi behöver vara noga som alltid men också vara än mer noga att skicka varandra rätt signaler som bygger på konstruktiv tanke, positiv attityd, fokus på framtid och hur vi ska göra med den. 

– Vi får inte hålla på och grotta in oss i negativa bitar som inte är till någon fördel. Vi ska vara enade och jobba tålmodigt. Vi är i ett läge där vi behöver fortsätta jobba för att hitta vår kraft tillsammans så att vi får ut bättre prestationer och resultat.

Känner du att ni går in i en period som definierar vilken väg ni tar den här säsongen?

– Ja, så är det säkert. Men hela säsongen är... säg den match som inte är viktig. Det är alltid, alltid viktigt. Varenda match är viktig, det går inte att säga att någon inte är det, men det förstärks helt klart när det blir sådana här känslomässiga matcher när man inte får resultat.