Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är med omtanke av den här personen”

Den uppmärksammade bilden från en AIK-supporter som spreds på Twitter efter händelsen.Foto: Privat
AIK-supportrar i den allsvenska matchen mot Örebro.Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Flera personer kritiserade polisen efter en insats mot AIK-supportar som städade vid en container.

Nu berättar Stockholmspolisens presstalesperson Ola Österling om hur polisen ser på händelsen.

– Vid en sammantagen bedömning är det en ohälsosam miljö för en 17-åring, säger Österling.

Under fredagen gjorde polisen en uppmärksammad insats när man konfronterade personer från AIK Tifo som städade vid en container utanför Friends arena. Polisen ifrågasatte vad personerna gjorde där och delade ut maxbelopp i parkeringsböter för bilarna som supportrarna hade på platsen.

Flera fotbollsprofiler kritiserade och ifrågasatte polisens agerande på Twitter och för både SportExpressen och Fotboll Sthlm berättade en 17-årig person som var med vid händelsen att polisen sagt att hon inte borde vara där och ringt hem till hennes föräldrar.

Stockholmspolisens presstalesperson Ola Österling berättar nu om hur polisen ser på händelsen.

– Det var en väktare utanför Friends arena och Mall of Scandinavia som bevittnade en skadegörelse. Det ska ha varit åtta mörkklädda personer som idkade skadegörelse, säger Österling.

– Det står inget om Friends arena i rapporten så vi kopplade inte ihop det med arenan först. Poliserna som kom dit förstod inte överhuvudtaget inte vad det var för container man pratade om så de kopplade inte ihop det med någon form av supporterkultur. Det har man utrett nu och det framkommer senare under händelserapporten att det var en container som disponerades av personer involverade i supporterkultur.

”Säkrades narkotikabevisning”

Ola Österling berättar att brottsrubriceringen skadegörelse föll eftersom det kom fram att personerna själva ägde containern. Han motiverar också varför så många bilar skickades dit, något som ifrågasattes efter händelsen.

– Eftersom det var åtta man på platsen larmades fler än en radiobil dit. Jag räknar till att det var tre bilar. När man utredde situationen på plats kom man fram till att personerna själva hade någon form av besittning av containern, säger Österling.

Däremot tog polisen med sig en person för narkotikaprovtagning från platsen.

– Då säkrades narkotikabevisning i ärendet. Det var också en underårig person med och i den miljö som patrullerna bedömde personen vara kontaktade man vårdnadshavare. Det är man skyldiga att göra enligt socialtjänstlagen.

”Ohälsosam miljö för en 17-åring”

Personen vars föräldrar blev kontaktade av polisen är samma person som SportExpressen talat med tidigare. Hon berättade att polisen tagit henne hårt i armen och sagt ”gud vad folk har problem med beröring här ikväll” när hon bett honom släppa henne.

– Något sånt har inte framgått men jag har förståelse för att det är en jättejobbig situation för den minderåriga personen. Att man umgås i en miljö där narkotika brukas och att man ringer till vårdnadshavarna, säger Ola Österling och fortsätter:

– Men det är med omtanke av den här personen som man kontaktar vårdnadshavarna när den befinner sig i en ohälsosam miljö, säger Ola Österling.

Vad gjorde miljön ohälsosam?

– De har ju brukat narkotika och så handlar det om tiden och platsen. Vid en sammantagen bedömning är de en ohälsosam miljö för en 17-åring och då är vi skyldiga att ta kontakt med vårdnadshavare.

SportExpressen har också varit i kontakt med representanter från AIK Tifo. De väljer att inte uttala kring händelsen sig utan vill fokusera fullt ut på sin uppgift på läktaren.