Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Det är klart att det finns i bakhuvudet”

Mikkel Rygaard.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Gustaf Norlin.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Efter senaste derbyt fick BK Häcken fira sitt historiska första SM-guld på Gamla Ullevi.

Nu tar Hisingslaget emot IFK Göteborg på Bravida arena.

– De kommer nog vilja ha revansch för senast, säger Häckens Mikkel Rygaard, 32.

– Det är klart att det finns någonstans i bakhuvudet, säger Blåvitts Gustaf Norlin, 26.

Mikkel Rygaard när BK Häcken vann SM-guld på IFK Göteborgs hemmaarena i fjol.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Den 30 oktober i fjol säkrade BK Häcken sitt första SM-guld i klubbens historia. Det efter att ha besegrat IFK Göteborg med 4–0 på Gamla Ullevi.

På måndagskvällen ställs rivalerna mot varandra igen.

Häcken kommer från en intensiv period med tre bortamatcher – cupfinalen mot Mjällby, Malmö FF och Djurgården – på sju dagar.

– Det är klart att kroppen känns lite trött och vi har spelat med nästan samma lag i alla matcher. Man försöker hela tiden bli hundraprocentig igen och mycket har handlat om återhämtning när det har varit så tätt mellan matcherna. Men jag känner mig stark och det är bara roligt med mycket matcher, säger Mikkel Rygaard.

Momodou Sonko med Mikkel Rygaard.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Hyllar talangen

Efter ett antal dagar som präglats av bortaresor har Häcken nu kunnat träna som vanligt igen.

– Det var längesen vi hade en riktig träning med intensitet, men det har vi kunnat få nu. Det är bra att kunna bygga relationerna på planen för vi har ett par nya spelare. Jag har ”Momo” (Momodo Sonko, Häckens 18-årige talang) på min kant och han är lite ny, så det är bra att få träna lite tillsammans och inte bara spela matcher, säger Rygaard.

Vad säger du om honom som spelare?

– Det är en bra fotbollsspelare som är långt framme i sin utveckling. Han är både teknisk och snabb. Det är bara kul att han har kommit in och tagit chansen. Det ska bli spännande att följa hur bra han kan bli.

Mikkel Rygaard ser fram emot att spela på hemmaplan igen.

– Ja, nu har vi ju haft ett gäng bortamatcher så nu ska det bli skönt att spela på vår egen plan igen. Där gillar vi att spela. 

Mikkel Rygaard.
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

”Inget fan av 4-4-2”

Efter förlusten mot Djurgården senast vill Häcken inte tappa mer mark i toppstriden.

– Det är en viktig match för oss. Vi har haft ett par matcher utan vinst så nu vill vi vinna igen, säger Rygaard.

Vad kommer krävas av er mot IFK Göteborg?

– Att vi kan matcha deras energi. Då tror jag att vi kommer kunna spela vår fotboll och då blir det svårt för dem att stoppa oss. Men de kommer nog vilja ha revansch för senast och det blir fullsatta läktare och mycket press. Men vi ska spela på vårt sätt.

Hur bra tycker du att Blåvitt är i år?

– Jag har sett dem en del och det känns som att de har ändrat sitt spel lite. De spelar mer 4-3-3 nu och det är spännande. Jag är inget fan av det klassiska 4-4-2. Det tar ju lite tid att sätta ett nytt spelsystem, men vi har tittat på video och Blåvitt har spelat bra men inte riktigt fått resultaten med sig. Det blir en tuff match.

Gustaf Norlin.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Nycklarna för Blåvitt

IFK Göteborg är obesegrat i de fem senaste matcherna, men har bara tagit en trepoängare i år. Vad energiknippet Gustaf Norlin känner inför mötet med BK Häcken?

– Det är derby så jag känner mest att vi vill gå ut och vinna den här jävla matchen. I det läget vi är nu behöver vi en trea. Det är det enda jag har fokus på, säger han.

Hur stor är revanschlustan efter senaste matchen mot Häcken?

– Det är klart att det finns någonstans i bakhuvudet. Samtidigt är det en ny säsong och ett nytt fokus. Vi vann på Bravida förra året, men även det är historia nu.

Vad blir nycklarna för er?

– Framför allt att vi sitter ihop defensivt. Vi behöver hålla tätt i den här matchen för Häcken är duktiga offensivt. Sen tycker vi att det finns ytor att skada dem på. Nyckeln blir en stabil defensiv och att vi kan flyga offensivt – då ska vi förhoppningsvis kunna bärga en trepoängare.

Gustaf Norlin gjorde tio mål och fem assist i fjol. I år har han inte fått det att lossna poängmässigt (en assist så här långt).

– Det har känts okej, men det är klart att poängproduktionen inte har varit som jag hoppats. Men jag känner samtidigt att jag är involverad och gör min roll på det sätt som vi vill. Jag öppnar upp ytor åt andra så det känns helt okej, säger han.

IFK Göteborg är på jakt efter sin andra seger för säsongen.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

”Behöver börja vinna matcher”

Hur skiljer sig din roll nu jämfört med i fjol?

– Jag är ju alltid en ganska direkt spelare, men det blir lite mer att dra isär motståndarna nu, löpa bakom och lite mer isolerat än det har varit tidigare kanske. Men jag vill att min produktion ska hoppa igång nu.

Norlin ser en risk med att IFK Göteborg har spelat många oavgjorda matcher.

– Det har i många matcher känts mer som två förlorade poäng än en vunnen och det är väl bra på ett sätt, men risken är också att man hamnar i en falsk trygghet när man kryssar och känner ”okej, vi förlorade inte, det ser okej ut”. Trepoängare är värda mycket mer än vad kryss är så vi behöver börja vinna fotbollsmatcher nu. Lite mer ”killer instinct” i deras box och vara lite mer noggranna i vår egen box, det blir det viktigaste.

Gustav Svensson är avstängd och missar derbyt. Hans plats i mittlåset tas av Sebastian Hausner.

Norlin tror att det blir en fin inramning på Bravida arena.

– Som vanligt har vi alltid ett fantastiskt bortafölje som hörs oavsett om det är Tele2 arena eller Bravida arena. De håller alltid toppklass och det hoppas vi kunna göra också, säger han.


Så kan lagen ställa upp i derbyt

BK Häcken (4-3-3 från höger)

Peter Abrahamsson

---

Valgeir Fridriksson

Johan Hammar

Even Hovland

Kristoffer Lund Janssn

---

Mikkel Rygaard

Samuel Gustafson

Romeo Amane

---

Momodou Sonko

Bénie Traoré

Lars Olden LarsenIFK Göteborg (4-2-3-1 från höger)

Pontus Dahlberg

---

Emil Salomonsson

Sebastian Hausner

Johan Bångsbo

Oscar Wendt

---

Anders Trondsen

Adam Carlén

---

Linus Carlstrand

Elias Hagen

Gustaf Norlin

---

Marcus Berg