Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är ju inte så att vi gått till Ikanobanken”

Björn Wesström och Rikard NorlingFoto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Nils-Eric Johansson.Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

Det börjad på Ullna Golfklubb i januari – och slutade med guldfirande på Guldfågeln arena i Kalmar. Efter ett händelserikt år, med både toppar och dalar, är AIK Svenska mästare 2018. 

Häng med bakom kulisserna på det svartgula guldåret. 

Inför säsongen samlades alla ledare i AIK på Ullna Golfklubb. Det är en kall och snöig januaridag när sportchefen Björn Wesström går upp för att öppningstala på kick-offen för ett rekordstort ledarantal, 15 stycken. 

Planen för 2018 är klar. Det enda frågetecknet är högerbacken Daniel Sundgren. Efter att ha drabbats av blodpropp i lungan tror många att karriären kan vara över. Men Sundgren repar sig på ett mirakulöst sätt och blir återigen en nyckel i Norlings lagbygge. 

Problemen ska dock komma rätt snabbt för AIK och mycket av den plan som lades upp där på Ullna Golfklubb ska slopas. 

För när AIK kommer hem från träningslägret i Dubai kommer nästa chock. 

Vid en rutinkontroll upptäcker läkarna att lagkaptenen Nils-Eric Johanssons medfödda hjärtproblem har blivit värre. Vänsterbacken tvingas lägga skorna på hyllan.

– Det var en tragedi så klart och det var extremt tungt. En chock. Samtidigt som vi skulle ta hand om Nisse och hans familj på bästa sätt skulle vi hitta en ersättare och det blev så klart konstigt, säger sportchefen Björn Wesström, som minns tillbaka på en turbulent försäsong. 

AIK:s hyllning till Nils-Eric Johansson.Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Chefsscouten Tobias Ackerman befinner sig på Bosön när han nås av beskedet. 

– Jag minns att Björn ringde och han frågade om jag satt ner. Det var en total chock.  Samtidigt hade vi knappast budgeterat med att ta in en ytterligare spelare. Vi hade gjort av med budgeten, så utgångsläget var väl allt annat än lätt. 

Det skulle bli ännu värre och för chefsscout Ackerman hade arbetet bara börjat. 

Jesper Nyholm bröt foten

Jesper Nyholm bröt foten och Robert Lundströms korsband gick av kort därefter och AIK upplevde en skadehärva som saknar motstycke under våren.  

– När Nyholm bröt foten var det bara några dagar kvar av transferfönstret och att värva en mittback från allsvenskan med så kort varsel är omöjligt. Det är nästan omöjligt från superettan också. Ingen klubb släpper en spelare när allt satt sig. 

– Så det var bara att börja kolla på alternativ. Jag hade gjort jobbet på Robin Jansson i Oddevold tidigare och Rikard Norling visste vem det var eftersom vi spelat mot Oddevold i cupen tidigare under våren.

– Vi valde mellan Robin Jansson och Daniel Björkman i BK Forward och till slut föll valet på Robin, eftersom han var mest lik Nisse i sin spelstil. Men det är klart att det fanns en osäkerhet kring honom och hur han skulle hålla i allsvenskan. 

Robin Jansson.Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

Men Jansson, som värvades för 300 000 kronor,  visade klassen direkt. 

– Jag minns att Björn (Wesström) ringde mig efter Robins första träning som jag var och kollade på. Jag svarade bara att han kunde vara lugn. För Robin styrde, ställde och dirigerade på första träningen. Som om han spelat i allsvenskan i tio år. 

– Det var riktigt skönt. 

Om Jansson var det minst namnkunniga nyförvärvet var Sebastian Larsson hans motsats.

Sebastian Larsson och Björn Wesström.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

 

Sebastian Larsson blev symbolen

Redan i mars togs en första kontakt och under ett landslagsuppehåll höll sportchefen Björn Wesström ett avgörande möte med landslagsmannen på Linnégatan på Östermalm. Larsson blev på något sätt symbolen för satsningen som AIK gjorde under året. 

– Vi har aldrig gjort någon sådan här stor satsning någonsin det är riktigt, men det är ju för att vi har sålt spelare och skaffat oss den möjligheten. Det är ju inte så att vi gått till Ikanobanken och lånat pengar utan vi har tjänat dem. Det verkar en del ha glömt. Vi har skaffat oss förutsättningar att utveckla hela verksamheten. 

Om Mikael Stahres guldlag från 2009 benämndes som ett "Rövargäng" med starka profiler som Bojan Djordjic, Martin Mutumba, Jos Hooiveld och Dulee Johnson, känns Rikard Norlings gäng mer polerat. Mer disciplinerade. 

Martin Mutumba med SM-pokalen 2009.Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

En beskrivning som sportchef Björn Wesström delvis håller med om. 

– Disciplinen är ett tydligare ledord i år än det varit tidigare. Även om disciplinen fanns även 2009 och funnits tidigare så bedömer jag det som att vi inte har lika många spelare som ha ett behov av att uttrycka sig medialt. Jag säger inget om det, om det är rätt eller fel, utan konstaterar bara att det är så. 

”Hört Money stå och skrika "Shape"”

"Shape" är Rikard Norlings ledord i taktiken och är ett ord du hör ofta om du åker ner till Karlberg. Spelarna som sitter och spelar FIFA på Playstation kan skrika "Shape" och Alexander Milosevic twittrade just det ordet när AIK stod för en heroisk insats när man vann borta mot Östersund i torsdags. 

– Jag har hört Richard Money stå och skrika "Shape" också, men då betydde det något annat. "Shape" är formen på vårt lag, avståndet mellan spelarna och hur vi ska stå och spela. Vi definieras av "Shape". Ett triggerord som Rikard använder och som hans filosofi bygger på, säger Björn Wesström. 

I just matchen mot Östersund hade Enoch Kofi Adu en ännu viktigare roll i den taktiken. Han skulle slå ut ÖFK:s mittfält och var nyckeln till i princip hela AIK:s taktik för att ta tre poäng. 

Alla vet hur det slutade. 

Adu fick rött kort, men AIK lyckades vinna trots allt. Därmed var allt bäddat för ett guldfirande på Friends arena. Efter att Norrköping lyckats ordna segern i sista minuten mot Örebro krävs det seger hemma mot Sundsvall för att Gnaget ska säkra guldet. Rekordmånga 50123 åskådare har tagit sig till Friends. 

Firandet sköts upp en vecka

Allt var upplagt för ett rejält firande. VIP-avdelningen på Friends, West Lounge, stod uppdukad. Mat från Operakällaren fanns redo där, spelare, ledare och deras respektive och anhöriga skulle fira med specialinbjudna gäster, innan den riktiga guldfesten skulle hållas på Quality Hotels festvåning.  Men AIK fick bara 0-0 efter att ha radat upp målchanser. Firandet skjuts upp en vecka och det blir nervöst. Adu och Kristoffer Olsson missade avgörandet mot Kalmar FF. Oscar Linnér och Sebastian Larsson var osäkra in i det sista - och Larsson tvingas kliva av uppvärmningen och ersätts av Denni Avdic. 

AIK mörkade skadan på Sundgren 

Innan dess har dessutom  Daniel Sundgren gått i början av veckan, en skada som AIK mörkat i flera dagar innan det läcker ut. Sundgren åker till och med ner till Kalmar för att allt ska verka i sin ordning. Väl i Kalmar är det dock inget snack. När Robin Jansson nickar in 1-0 på en frispark från Tarik Elyounoussi exploderar Guldfågeln arena. När slutsignalen ljuder invaderas planen och lagkapten Henok Goitom får senare lyfta Lennart Johanssons pokal.  

Lennart är hemma. Drömmarna av guld har blivit sanna.  

FÅ BÄST KOLL: Följ AIK Fotboll – direkt i Messenger