Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är inte så långt bort som man tror”

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Champions League 2020.

Det är vad som väntar Djurgården efter SM-guldet.

Men någon stor ekonomisk satsning är inte att vänta.

– Vi kommer inte att ändra vår idé om hur Djurgården ska drivas, säger klubbens vd Henrik Berggren.

Det var inte utan att det slet på nerverna när allt skulle avgöras.

För Djurgårdens vd Henrik Berggren blev det för mycket: Han såg bara en kvart av matchen.

– Jag såg fram till Norrköpings 2-0. Sedan har jag inte sett någonting. Jag har gått runt här nere i omklädningsrummet som professor Balthazar och druckit lite Ramlösa. Gått runt runt runt runt. Druckit lite Ramlösa och gått vidare. Sedan hör man ju när det blir mål.

Jublade du när det blev mål?

– Nej, jag är för stukad när det är match. Det var ju Djurgårdssupportrar på läktaren ovanför oss, så jag förstod när det blev mål.

Var du själv?

– Det är fler och fler som börjar bli som jag. Erik Berg och jag gick varv efter varv. Sedan gick han ut och ställde sig lite. Sedan kom materialarna och började hålla på med massa nonsensgrejer och vika tröjor. Det kan vi ju göra ett annat år. Jag vågade titta fram när Vaiho fångade bollen på slutet.

”Ska bli jävligt kul att testa CL”

Bakom lagets framgångar ligger tränarduon Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf, som rekryterades från Sirius inför säsongen 2019.

– Just i dag är jag inte där (Europaspel). Nu ska jag vara här och nu. Vi skrev upp rehabprogrammet på tavlan här inne. Nej. Det är jävligt kul att vi ska testa vingarna i Champions League. Vi är inte där överhuvudtaget just nu.

Det är ganska långt från Löten (Sirius träningsanläggning) till Champions League.

– Det är en bit. Men det är inte så långt som man tror. Fotbollen är ungefär likadan.

Men någon stor satsning i ekonomiska termer är dock inte på agendan.

– Vi kommer inte att ändra vår idé om hur vi ska driva Djurgården. Vi ska fira och festa en vecka, sedan ska vi jobba på med vår idé som vi har gjort de senaste sex åren. Vi kommer inte att bli sturska eller stöddiga, utan jobba på med en lite mer ödmjuk stil. Vi kanske inte kan smyga under radarn på samma sätt som under våren och sommaren, vi har kunnat smyga, säger Henrik Berggren.

”Kommer inte att ändra vår idé”

Berggren har tillsammans med sportchefen Bosse Andersson lett Djurgården från en väldigt utsatt ekonomisk situation i början av 2010-talet till både Svenska cupen förra säsongen och SM-guld i år.

– Det är spelarna som gör det, men vi som jobbar med organisationen runt, styrelsen som jobbar ideellt för att göra Djurgården bättre: De förtjänar sin del i den här framgången. Vi har många som har jobbat länge men inte fått uppleva ett guld. De förtjänar det så hårt. Har man ett lugn i klubben, det är det absolut viktigaste, då kan man prestera. Det har vi, det är inte så mycket schismer. Förväntningarna är höga. Det är ingenting vi funderar på här och nu, säger Brggren. 

– Vi kommer inte att ändra strategier för hur vi ska driva Djurgården. Inte om jag får vara med och bestämma.

Det får du ju i och med att du är verkställande direktör.

– Ja, jag får ju det. Men kan ju få sparken. Nej, men vi kommer att fortsätta. Vi har en stabil ekonomi, men jag är en försiktig kille. Vi ska inte använda pengar vi inte har.

Finns det en lite större benägenhet att ta risker nu med Champions League-kval på agendan?

– Risker har vi redan tagit, vi gjorde det i år faktiskt. Nu fick vi betalt för det. Vi måste använda de pengar som finns och sätta dem i arbete. Det är banalt och självklart, men det gäller att leva efter det i vardagen. Det är mitt ansvar.

Se bilderna inifrån guldfesten

Galna firandet efter Djurgårdens SM-guld.