Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Den vinkeln är väldigt skev – det blir perverst”

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Straffar och AIK har varit i fokus på sistone. Med två omdiskuterade AIK-straffar i kölvattnet riktar Oscar Linnér nu kritik mot den uppblossade debatten.

Han tycker att skriverierna bidragit till en orättvis vinkling mot AIK.

– Den vinkeln är skev, det blir perverst i min värld, säger han.

Fyra omgångar återstår av allsvenskan. 

Samtidigt är guldstriden inne på upploppet. Djurgården, Malmö FF och Hammarby vann sina matcher samtidigt som AIK bara fick 1-1 mot Elfsborg. I skrivande stund ligger regerande mästarna på en fjärdeplats med sex poäng upp till förstaplatsen.

Vägen upp till förstaplatsen må vara något knepigare för AIK, men långt ifrån körd om man får tro Oscar Linnér.

– Vi var i samma läge förra året. Vi hade ett stort försprång, det var väl åtta poäng, men när man leder serien med så få matcher kvar har man helt plötsligt allt att förlora.

Ni ligger fyra just nu, hur tänker du kring de sista fyra matcherna?

– Djurgården börjar kliva in mot ett riktigt tungt spelschema medan vi ligger som underdogs i bakhasorna som IFK Norrköping gjorde i fjol. Vi får se till att komma som gläfsande hundar, vi har alla möjligheter att se till att det lag som ligger först får en obehaglig resa framåt. Förhoppningsvis kan vi fightas hela vägen in i sista omgången.

Linnér om kritiken: ”I AIK blir allt så svart eller vitt”

I kölvattnet av senaste tidens resultat har något börjat vrida på sig. AIK har inte riktigt fått det att fungera spelmässigt. Det har sett statiskt, defensivt och passivt ut. I långa stunder, som till exempel mot IFK Göteborg, har laget blivit för låga och fått kanterna blockerade. Oscar Linnér håller delvis med i kritiken, men vill också nyansera bilden.

– Ibland räcker det inte ens att vinna mot IFK Göteborg, utan vi förväntas spela ut dem också. Självklart vill vi ha mer bollinnehav, kunna föra matcherna och spela en fri anfallsfotboll, men det är lättare sagt än gjort.

– Jag tror nog att både spelare och supportrar värdesätter innerst inne en trepoängare mer än sambafotboll. I AIK blir allt så svart eller vitt. Folk förväntar sig att AIK ska ställa om och bli ett sambagäng. Om man tror att det ska gå på två röda sekunder i en storklubb, då tror jag att man är snett ute. Det är en process som tar tid att jobba in.

Riktar kritik mot straffdebatten

Den senaste tiden har AIK och straffar varit i fokus.

Framför allt är det två omdiskuterade AIK-straffar (Mets mot Häcken, Goitom mot Blåvitt) som triggat i gång en debatt i tidningar och på sociala medier.

Aftonbladet publicerade i förra veckan en artikel över straffstatistiken i allsvenskan. Statistiken visar att AIK och Örebro är lagen som hittills inte fått en enda straff emot sig den här säsongen. Dessutom ligger både AIK och ÖSK i toppen av listan över antalet tilldömda straffar, totalt sex stycken i år. 

Bara Malmö FF har fått fler straffar med sina åtta.

Henok Goitom får straff mot IFK Göteborg. Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Oscar Linnér har tagit del av debatten. Men han är kritisk till den. Han menar att skriverierna bidragit till en orättvis vinkling mot AIK, som i slutändan varit ofördelaktig för laget under matcherna.

– I min värld är den vinkeln väldigt skev. De gör ett statement att AIK får orimligt många straffar med sig, det blir perverst i min värld. Tyvärr blev det en väldigt uppmärksammad vinkling, man kände på sig att den skulle påverka oss mot Elfsborg. Jag kommer ihåg att vi sa till varandra att ”vi kommer inte få straff med oss, om det uppstår en situation”. Tyvärr har media satt sådan sjuk press på domarna att inte döma straff för AIK. 

– Det kändes självklart att vi inte skulle få med oss något, vilket sedan visar sig i sista situationen mot Elfsborg där vi får en solklar straff. Alla ser det. Vinklingen i den här artikeln var ”alla vet” - alla vet vadå? Alla vet att vi skulle fått en straff mot Elfsborg. Alla vet att den skeva vinklingen inför matchen tyvärr var ofördelaktig för oss. Jag tror faktiskt att vi hade fått den straffen med oss om det inte vore för att vinklingen var så omdebatterad i veckan.

Samtidigt visar faktiskt statistiken att AIK fått sex straffar med sig i år, vilket är näst flest av alla lag, och noll straffar emot sig på hela säsongen. Hur ställer du dig till siffrorna?

– Om jag inte minns helt fel vann vi SM-guld förra året. Vi var allsvenskans bästa lag. Allsvenskans bästa lag är rimligtvis mycket i motståndarnas straffområde, vi i AIK har haft det länge som spelsätt att trycka in mycket bollar i straffområdet. Vi har duktiga anfallare som positionerar sig rätt, det gör att motståndarna hamnar fel i situationer och att vi får straffar. Det är nog snarare skicklighet än att vi skulle ha domarkåren med oss på något sätt, säger Oscar Linnér och fortsätter:

– Samma sak gäller i defensiv riktning, när det kommer till att undvika straffar. Vi har Per Karlsson som sista utpost i en backlinje. Om man har ett fotbollsöga ser man hur rätt han kommer in i situationer, när han ska göra en tackling eller bryta ett inlägg. Då kommer vi till det igen: det är skicklighet.

Hur tror du att domarna känner när den här debatten blossar upp? De står i centrum och ska försöka fatta rätt beslut i varje situation efter det här.

– Domarna har en extremt tuff uppgift, det är en oerhört utsatt roll. På planen är det svårt att göra det enklare för domarna för det är mycket känslor inblandat. Där tycker jag att vi i AIK sköter oss bra för vi är sällan ute i media och svingar. Men när sådana här artiklar kommer ut så gör det inte domarnas jobb enklare direkt. Det sätter domarna i en riktig skitsits, låt domarna döma i fred och låt de ta sina beslut.

”Oerhört viktig match”

På lördag väntar en ny viktig match när AIK gästas av Örebro. En seger krävs för att AIK inte ska tappa mark i toppstriden, vilket AIK-målvakten är medveten om.

– Matchen är oerhört viktig. Det blåser lite i AIK just nu för att förväntningarna är högt ställda och att vi ligger sex poäng från serieledning. Vi har en derbyförlust i ryggen som inte ligger allt för långt borta och nu ett resultat i Borås som vi gärna hade sett varit annorlunda. Men här måste jag hylla Rikard Norling, som alltid i situationer när det blåser runt klubben, är extremt skicklig och bra på att få ihop gruppen. Han gör alltid klart för oss vad vi kan påverka för att det i slutändan ska bli så bra som möjligt för AIK.