Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Den svenska fotbollen hårt ansatt av kriminella gäng

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Tre matchfixningsskandaler har skakat svensk fotboll under vintern.

Den senaste tidens utveckling följer en dyster trend. Polisen kallar fotbollen för ”ett julbord för kriminella” och beskriver hur den organiserade brottsligheten ”satt klorna” i sporten.

Nu vill Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand se en myndighetsutredning av tillståndet.

– Situationen är väldigt allvarlig. Beviset är det vi ser som förekommer. Vi efterfrågar en utredning, säger han.

Året 2021 var bara några dagar gammalt när en svensk elitdomare dömdes till 4,5 års fängelse för grovt bedrägeri. Samtidigt utreder polisen misstankar om spelfusk eftersom domaren tycks ha placerat spel på matcher han själv dömt.

Händelsen är inte isolerad. I december åtalades en före detta allsvensk spelare för tagande av muta. I åtalet framgår hur han accepterat ett lån på 300 000 kronor för att ta ett gult kort i en match med Elfsborg 2019. Förundersökningen kretsar även kring flera landslagsspelare i Futsal.

Samtidigt pågår en polisiär förundersökning om fixade matcher i anslutning till superettan-laget Gais och säsongen 2019.

Antalet utredningar och åtal med anknytning till svensk elitfotboll har ökat markant på senare år. Landslagsmeriterade spelare och andra verksamma på elitnivå figurerar titt som tätt i polisutredningar. Polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet utreder löpande misstankar och uppgifter om matchfixning, penningtvätt, påtryckningar av olika slag, människoexploatering och andra grova brott om vartannat. 

Därtill finns uppmärksammade fall av ekonomisk brottslighet, i synnerhet Daniel Kindberg och Östersunds FK.

– Vi ser ett flertal välkända kriminella nätverk som är väldigt aktiva i fotbollsmiljön. En del är mer specialiserade mot matchfixning, en del mer att äga och sälja spelare, en del både och. Ekobrottslighet är vanligt. Föreningar som är ekonomiskt utsatta blir enkla byten. Så som annan verksamhet från nätverkens sida är de duktiga på att ta sig in och ta plats. Om så krävs använder man även sitt våldskapital, sade kommissarie Fredrik Gårdare, som leder gruppen, till SportExpressen förra sommaren.

– Vi ser även ett mönster där det genuina föreningslivet, med goda föreningsmänniskor, lätt blir utmanövrerade. Flera slutar. Några försöker, men når ingenstans. Andra tycker att man kan balansera på en gräns, jag upplever att det finns en förhoppning om att det inte rör sig om smutsiga pengar även om man nog inser det innerst inne.

Förbundet: ”Saknas kartläggning”

Svenska fotbollförbundet har inte uttryckt sig lika explicit om utvecklingen, men nu säger generalsekreterare Håkan Sjöstrand att han och ledningen för svensk fotboll i stora drag delar Gårdares bild.

– Situationen är väldigt allvarlig. Beviset är det vi ser som förekommer. Det behövs mer resurser, men vi måste också grunda våra åsikter på fakta. Vi efterfrågar en utredning, förslagsvis en myndighetsutredning, av det här, säger han.

– Min bild är att det saknas kartläggning och analys baserad på fakta som även vi inom fotbollen får ta del av. Fotbollen har en stor ideell del. Den organiserade kriminella verksamheten ser det som ett lätt offer. Där det finns pengar att tjäna, där letar sig kriminaliteten fram. Min bild är att vi behöver en grundlig kartläggning, om omfattningen av brottsligheten för att sätta in rätt åtgärder.

Vilken sorts kartläggning är det du efterfrågar? En statlig utredning av hur fotbollen kan hjälpas och skyddas?

– Vi behöver ta del av en sådan eftersom vi vill basera våra åtgärder på fakta. En person som till exempel Fredrik Gårdare kan sitta på annan information än vad vi gör. Polisen har avsatt resurser för det här problemet, men det räcker uppenbart inte. Och vi vet att kopplingarna till annan organiserad brottslighet och gängkriminalitet också finns. När han beskriver hur akut situationen är är det också ett uttryck för att resurserna inte räcker till.

– Vi ser ju en ökning av det här problemet. Det hänger säkert ihop med den allmänna samhällsutvecklingen. Förekomsten av gängkriminalitet ökar. Fotbollen är stark i socioekonomiskt utsatta områden där den här utvecklingen är centrerad. Vi är inte experter på detta område, utan behöver göra en sorts egen underrättelseanalys, jag upplever att det beskrivs ganska svepande av olika tjänstemän. Det är i sin tur ett rop på behov av stärkta resurser inom polismyndigheten.

Det senaste året har antalet brottmål, utredningar och domar eskalerat. Vad tror ni att det beror på?

– Det är en del händelser som inträffat en längre tid tillbaka, det gör det inte mindre allvarligt. Men vi ser att det numera uppmärksammas betydligt mer. Det finns flera olika aspekter. Det kan också vara ett tecken på att man är mer benägen att berätta eller avslöja, att inte lika många sopar problemen under mattan.

– Du har den grova kriminella matchfixningsproblematiken. Men det finns också småtrixande, med mindre pengar, som för många är insteget till den grövre kriminaliteten. Den stora och grova ser vi och pratar om. Men vi får inte blunda för det mindre trixandet som är förödande på sikt. Först handlar det om 10 000 kronor och ett antal kompisar och spelare i en lägre division som vill få ihop enkla pengar. De kanske saknar jobb vid sidan av. Deras socioekonomiska situation gör dem mottagliga för påverkan. Att komma tillrätta med det är en stor uppgift, inte minst för oss.

På Svenska fotbollförbundet har ni en juristavdelning som handskas med många ärenden innan de passas vidare till polisen. Har den avdelningen resurserna som krävs?

– Nej. Det är mitt korta svar. Vi klarar av att hantera de ärenden som kommer in, men inte mycket mer. Och vi kan alla vara säkra på att det finns mer att hantera. Men vem ska vi skicka fakturan till för de resurser vi tvingas avsätta? Vi har andra uppdrag som kärnan i vår verksamhet, säger han.

Sjöstrand fortsätter på samma tema och vill gärna markera var gränsen för fotbollens arbete med frågan ska dras.

– Vi är ju ett fotbollförbund, inte en polismyndighet. Vi behöver precis som andra delar i samhället hjälp när vi blir utsatta för den här typen av påtryckningar. Och hur långt ska vi gå och agera? Vi pratar ju om grov organiserad brottslighet nu och då ska ju inte olika organisationer och verksamheter bedriva egna undersökningar. Brottsbekämpning ska hanteras av polisen, åklagarmyndigheten och domstolar. SvFF är ett idrottsförbund vars uppgift är att utveckla och administrera fotbollen. Vi kan inte och får inte agera polis. Med det sagt är vi självklart beredda att göra vad vi kan. Olika typer av kriminalitet kopplad till fotboll är ett hot mot vår integritet, och vi har ett intresse av att fotbollsrelaterad brottslighet bekämpas. 

”Föreningarna måste våga säga nej”

Ett uppmärksammat fall av oegentligheter inom svensk fotboll under 2020 var division 2-laget Nyköpings BIS som tecknade ett sponsoravtal med ett Hongkong-baserat IT-bolag med kopplingar till Ungern.

Efter att både Dagens Nyheter och SportExpressen granskat bolaget och visat på tydliga kopplingar till den ökände matchfixaren Wilson Raj Perumal avslutades avtalet hastigt.

Sjöstrand menar att svenska klubbar behöver anlägga ett kritiskt perspektiv när det dyker upp till överraskande affärsmöjligheter.

– Som inom alla verksamheter har man ett stort ansvar att kolla upp vem man gör affärer med. Om ett erbjudande låter för bra för att vara sant, då är det oftast så. Vikten av att noga undersöka vem man ingår olika avtal med kan inte nog understrykas. Är det ett nystartat bolag eller okänt som vill sponsra en förening med stora belopp, då behöver man kolla upp det väldigt noga. Föreningarnas företrädare måste våga säga nej eller ställa sig kritiska till saker som kan verka som väldigt bra erbjudanden, säger han. 

Förbundets generalsekreterare är även kritisk mot hur sent man vaknat inför problemet med matchfixning i Sverige – och irriterad av det han beskriver som spelbolagens ”ointresse” för frågan.

– När jag jobbade på Svenska Spel för 10-15 år sedan och började prata om matchfixningsproblematiken med statliga tjänstemän fick vi ofta återkoppling om att vi såg spöken. ”Ni kommer själva att reda ut det”, sade man. Man duckade frågan. Min bild är att om man går tillbaka så tog man inte matchfixningsproblematiken på allvar när vi lyfte den, och i dag ser vi konsekvenserna av det. Lagstiftare och andra myndigheter måste hjälpas åt. Många olika delar måste samverka för att brottsligheten ska motarbetas. Utbudet på spel är en viktig pusselbit. Spelbolagens finansiella risker är inte samma sak som idrottens och fotbollens risker. Där ligger ett stort ansvar på regeringen.

Men har inte ni ganska stor makt att påverka? Förbundet har ett stort och mångårigt samarbete med Svenska Spel och även Unibet är en stor och viktig samarbetspartner till svensk fotboll. Ni är en viktig exponeringsplattform för spelbolagen. Kan inte ni sätta mer press?

– Jo, där har vi möjligheten att påverka. Men spelbranschen i Sverige är mycket större än så och omsätter hur många miljarder som helst. Vi får några miljoner, vilket är rimligt. Spelbranschen har hittills inte visat ett intresse att ta det ansvar som behövs. Därför åligger det lagstiftarna att säkerställa att vi har en spellagstiftning som fungerar bättre. Spelbranschens vinstintresse får aldrig sättas före fotbollens intressen. Det är en hel bransch som består av åtskilliga spelbolag. Jag menar att branschen som helhet har inte visat intresse. Förbundet har en bra ansvarsfull dialog med Svenska Spel i de här frågorna.

Landslagsspelare i flera utredningar

De senaste åren har även flera framträdande spelare figurerat i uppmärksammade rättsfall med koppling till övergångar där transaktioner till och från mellanhänder av olika slag granskats. Bland annat har landslagsspelarna Robin Quaison och Alexander Isak figurerat i utredningar där pengar skickats till misstänkta brottslingar.

– Det är klart att det är både bekymmersamt och allvarligt när kriminella verksamheter försöker och lyckas få ett grepp om individer. Många gånger är det nog så att man inte är medveten om vad som händer med transaktioner och annat. Vi förväntar oss att alla spelare och klubbar tar avstånd från all form av kriminalitet. Vi förväntar oss att man är med och bidrar till att saker klaras upp om man förekommer i den typen av sammanhang. Samtidigt ska det bedömas utifrån respektive händelser och åtgärder, säger Sjöstrand.

 – Vi har så klart ett intresse av att såna här saker utreds. Men brott ska utredas av polisen. I egenskap av landslagsspelare är man en representant för svensk fotboll och förebild för många.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN