Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Den där frågan räknar jag med i varje intervju”

Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN
Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES

Ett nytt AIK ska ta form 2020. Rikard Norling medger att AIK behöver skruva på spelmodellen till den här säsongen.

Framför allt handlar det om att hitta en större flexibilitet offensivt.

– Vi var för statiska och lättlästa i vårt anfallsspel, det är något som vi har analyserat, säger Norling.

Fjolårssäsongen slutade med en stor besvikelse för AIK:s del. 

Efter ett missat SM-guld och en fjärdeplats tyckte nog många i AIK att det fanns saker att förbättra till 2020. Rikard Norling har analyserat föregående säsongs handlingar och är väl medveten om att man har saker att skruva på till den här säsongen.

Framför allt spelmässigt.

– Vi kommer dra i gång ordentligt med spelidén på måndag. Den processen ska bli intressant faktiskt, det är något jag ser fram emot. Sedan ser jag generellt fram emot att få jobba med de här spelarna i den här klubben, bara det är värt att se fram emot.

Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Vad behöver ni utveckla mest?

– Vi var för statiska i vårt anfallsspel och för lättlästa, det är något som vi har analyserat. Vi är fullt medvetna om att vi behöver försöka råda bot på det.

Varför var ni för statiska anser du?

– Det finns säkert flera olika orsaker. Vi hade lägen där vi tänkte ”ska vi justera? ska vi förändra?”. Men vi kände att vi skulle göra allt för att krama ut det vi har, som vi vet är resultatsäkerhet. Vi var väl medvetna om att det inte var det vackraste. Det var val under vägen som hade olika orsaker till att vi valde den vägen.

Norling: ”Klart motståndartränare läser det”

Så vad behöver AIK göra för att få ett bättre 2020 än 2019? Vissa har talat om att laget behöver byta spelsystem och bli mer framåtlutade.

Rikard Norling har noterat snacket och hintar om att vi kommer få se ett AIK som är betydligt mer flexibelt offensivt än tidigare. 

– Den där frågan räknar jag med kommer komma någon gång per intervju fram till seriestarten. Jag kommer att vara ganska abstrakt i sättet att svara men mer konkret mot spelarna. Det handlar om att få en större flexibilitet i vårt anfallsspel och utnyttja de offensiva individerna på ett bättre sätt, säger han.

Men mer än så vill han inte avslöja. Han vill inte bjuda konkurrenterna på för mycket.

– Det är en kombination utav mycket. Jag vill först presentera det för spelarna. Ju mer jag pratar om det i media, det är klart att det är något som motståndartränare läser.

Rasmus Lindkvist och Sebastian Larsson.Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Hur ser du på utmaningen att ändra på något som varit framgångsrikt tidigare till något som ni vill få framgångsrikt nu?

– Det är precis som när vi drog i gång den spelmodellen som vi har hållit oss till i tre år. Det var något vi byggde upp över tid, inget var ”så här kommer det garanterat att se ut om tre år”. Det är inte helt nytt, men det är klart att vi går in i något där vi behöver svar under vägen på hur det fungerar och vad vi behöver få till för att det ska kännas som ett grundspel oavsett vilka lag vi möter. 

– Men också hur det spelsättet behöver justeras utifrån de motstånd vi möter. Det är inte att glömma bort att om vi ställer upp på ett sätt mot ett 4-4-2 så kommer det ställas helt andra krav mot ett lag som kanske spelar 5-4-1 eller 3-4-3. Det är en kombination utav mycket som behöver hanteras.

Norling om framtiden: ”Vi får se hur det utvecklar sig”

Hur viktig blir Ebenezer Ofori?

– Det är en jäkligt bra spelare. Han har levererat i AIK tidigare och spelat på en högre nivå än AIK de senaste åren. Det finns en förhoppning att han ska bidra och bli en viktig spelare.

Ser du Ofori spela tillsammans med Enoch Kofi Adu och Sebastian Larsson?

– Ja, du har ju fler spelare som konkurrerar där. Jag tror att man ska se över det faktum att vi behöver spelartyper som också trycker på sista tredjedelen. Den balansen i vägvalet i spelare kommer också bli viktigt.

Hur ser du ut för dig med ett år kvar på kontraktet?

– Vi går in med samma princip i det här året, vi ser på det här året och förlänger med ett år. Jag förhåller mig till att jag tränar AIK det här året, det gjorde jag inför 2019 också kan man säga. Jag tror att det är ganska hälsosamt i det här sammanhanget, sedan får vi se hur det utvecklar sig.