Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Definitivt ingen slump att det är så många här”

Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Foto: MAGNUS LEJHALL / BILDBYRÅN

Han satte färg på allsvenskan och Hammarby i fjol.

Till den här säsongen har Nikola Djurdjic fått förstärkning av ett gäng med Balkan-rötter.

Tillsammans vill man röra om i den allsvenska toppstriden.

– Jag tror att det kan vara ett stort plus men också ett problem, säger Djurdjic.

I fjol var Nikola Djurdjic en av Hammarbys nyckelspelare. 

Det är en karaktärsspelare med attityd som onekligen gör allt för att vinna. Han springer kopiöst, sliter hårt i defensiven och gör en hel del mål, i fjol totalt 13 stycken i allsvenskan.

32-åringen tycker att Hammarby tog stora kliv i fjol som förening. Man etablerade sig i toppen och stod för en attraktiv fotboll som han själv är väldigt stolt över. Men han är också medveten om att kraven inför den här säsongen är skärpta och kanske tuffare än någonsin.


FÅ BÄST KOLL: Följ Hammarby – direkt i Messenger 


Visserligen slutade svenska cupen i en stor besvikelse men Djurdjic är övertygad om att laget kommer träffa rätt när allsvenskan slår upp portarna.

– Vi är inte alls nöjda med spelet. Vi har inte visat upp ett fint spel överhuvudtaget men det gäller flera stora lag i allsvenskan. Vi får väl se exakt vart vi står när allsvenskan drar i gång. Det är väldigt knepigt att bedöma ett lag utifrån träningsmatcher och tidiga cupmatcher, tittar vi på hur det såg ut i fjol vid samma tidpunkt så är vi trots allt längre fram i processen. Vi har tagit stora kliv, förklarar serben.

Nikola Djurdjic.
Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES

Känner man Nikola Djurdjic vid det här laget vet man också att han alltid siktar högt och dessutom är anfallaren inte särskilt rädd för att prata om det högt.

Det är raka rör som gäller med serben.

– Mitt mål är alltid att vinna, säger han.

– I fjol tog vi stora kliv i utvecklingen och den här säsongen får vi inte missa Europa till något pris.

Hammarby har värvat friskt i vinter. Hela nio nya spelare finns på plats i säsongens spelartrupp. Djurdjic är medveten om att det kommer ta sin lilla tid innan spelet klaffar, men samtidigt står klubben bättre rustat, menar han.

– Vi kommer nog att behöva en del tid att spela ihop laget. Men principen är samma, potentialen i den här truppen är skyhög och kanske större än i fjol. Men alla pusselbitar behöver falla på plats med tanke på att vi har en del nya spelare. Jag tror att vi behöver känna den där pressen från fansen av att leverera. 

– I fjol satte vi ribban rätt högt med våra prestationer och jag tror att förväntningarna kommer vara höga i år. Fansen är vana från i fjol att se en fin fotboll från Hammarby och mycket mål, det är inte så lätt alla gånger, i början är det framför allt viktigt att vi får med oss resultaten, spelet och självförtroendet kommer med tiden.
Nikola Djurdjic hyllar Vidar Örn Kjartansson

Upplever du att konkurrensen är hårdare?

– Jag tycker att vi har två spelare av hög kvalitet på varje position i Hammarby. Jag är väldigt glad över att vi lyckats ta hit en spelare som Vidar Örn Kjartansson. Det är en fenomenal förstärkning för oss och jag har stora förväntningar på honom. Jag tycker Hammarby visar vilka ambitioner man har när man tar in en spelare som Kjartansson. Vi får in en målskytt av rang som har spelat i toppklubbar, det är ett statement av Bajen.

Hur påverkar det dig att Kjartansson kommit in? Ni är två anfallare som krigar om en position i anfallet.

– Jag ser inget dåligt i det överhuvudtaget. Jag ser mig som en flexibel anfallare som kan spela på flera positioner. Kjartansson är utan tvekan en mer klassisk nia jämfört med vad jag är. Om vi får chansen att spela tillsammans så tror jag att vi kan komplettera varandra på ett bra sätt. 

– Vi kan definitivt spela ihop och jag förväntar mig att vi båda kommer få speltid. Min känsla är att Vidar kommer frigöra utrymme för mig och de andra offensiva spelarna. Jag spelade många matcher med Pa Dibba i fjol vilket passade mig väldigt bra, så det här är bara bra för laget att Vidar är här.Djurdjic fortsätter:

– Kjartansson valde Hammarby framför andra konkurrenter, det är ingen tillfällighet. Det är bara att titta på vilka supportrar vi har, bygget av det nya klubbhuset och det som vi skapade i fjol. Lägger man ihop allt så är det inte lätt för någon spelare att tacka nej till ett lag som Hammarby.

Vladimir Rodic och Nikola Djurdjic, två av sex spelare med rötter från Balkan.
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Vladimir Rodic kramar om Darijan Bojanic efter ett mål.
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Nikola Djurdjic kramar om Muamer Tankovic.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Alexander Kacaniklic.
Foto: BILDBYRÅN
Davor Blazevic.
Foto: ERIK MÅRTENSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tittar man närmare på Hammarbys trupp hittar man många färgstärka personligheter. En gemensam nämnare är att många har sina rötter på Balkan.

Djurdjic: ”Ingen slump att vi är många från Balkan”

När ämnet kommer på tal bränner Nikola Djurdjic av ett stort leende. Hans förhoppning är att laget ska kunna dra fördel av det.

– Jag tror att det kan vara ett stort plus men det kan också vara ett problem. Min önskan är inte att det blir ett ”Balkan Bajen” utan att Hammarby blir starka som ett lag så att det inte uppstår grupperingar i laget. Jag vill inte att Balkangänget bara hänger med varandra och att till exempel svenskarna är för sig. Jag är medveten att om resultaten börjar gå emot oss så kommer vi att få ta den första smällen, vilket är normalt med tanke på att vi har höga förväntningar på oss.

Djurdjic fortsätter:

– Det är definitivt ingen slump att det är så många från Balkan här. Spelare från Balkan brukar oftast vara tekniskt vassare och vi har en stor vilja att vinna. Oftast är det väldigt mycket känslor inblandat och jag tror genuint på att vi kan skapa en bra mix av det här. 

Intervjutiden närmar sig sitt slut. Hammarby ska i väg på teambuilding där en hel del aktiviteter väntar med en avslutande lagmiddag. 

Nikolas nära vän och lagkamrat, Vladimir Rodic, som ska skjutsa Djurdjic kallar på uppmärksamheten genom att tuta.

– Men jag tror och hoppas på att vi inte är för många från Balkan här, säger Nikola Djurdjic och ler.