Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De låste in sig – efter smällen i guldstriden

Elfsborgs tränare Jimmy Thelin.
Foto: ADAM IHSE / TT NYHETSBYRÅN
Elfsborgs Ahmed Qasem.
Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN
Jubel i Kalmar FF efter bortaskrällen.
Foto: ADAM IHSE / TT NYHETSBYRÅN

0–3 hemma mot Kalmar och tappad serieledning.

Då låste Elfsborg in sig länge i omklädningsrummet på Borås arena.

– Det här var en rejäl smäll. Nu får vi visa att vi är redo att stå upp när det blåser, säger lagkaptenen Johan Larsson.

Tre insläppta mål på sju minuter i mitten av första halvlek gjorde att Elfsborg hamnade i en ordentlig uppförsbacke mot Kalmar FF inför närmare 9 500 åskådare på Borås arena.

Även om tränaren Jimmy Thelin därefter gjorde allt för att förändra matchbilden – bland annat med hjälp av fyra byten inför andra halvlek – skulle det visa sig bli en övermäktig uppgift. Några fler mål blev det inte och boråsarna, som haft serieledningen i nio omgångar, tappar därmed mark i guldstriden.

Malmö FF tar klivet upp som serieledare med sju matcher kvar att spela.

– Jag hoppas att detta var en nyttig lektion för oss och vi får dra lärdomar av den här matchen. Nu får vi inte gömma oss utan vi måste fortsätta köra, säger Jimmy Thelin efteråt.

Elfsborgs tränare Jimmy Thelin.
Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN

”Som ett korthus”

Elfsborgs lagkapten Johan Larsson:

– När de gjorde 1–0 så var det som ett korthus som föll ihop. Vi slutade göra allt det som vi står för och det som har gjort att vi ligger där vi ligger i tabellen. Det kollektiv som vi har varit fallerade lite i dag.

– Det är klart att vi blir lite mentalt pressade av situationen, men det är för enkelt att säga det. Man ska kunna hantera att släppa in ett mål på hemmaplan utan att falla ihop, men det gjorde vi inte i dag. De (Kalmar) hade en sjuminutersperiod där de gjorde tre mål – och det får ju inte hända.

Elfsborgs tränare Jimmy Thelin kallade in alla spelare i omklädningsrummet långt efter slutsignalen och presskonferensen som alltid hålls efter matcherna i allsvenskan.

– Det handlar mer om att inte gå ut till er efter två minuter utan att andas fyra extra gånger i stället för att ge sig ut med adrenalinpåslag. Vi försökte nyktra till där inne. Fan, vi har förlorat en fotbollsmatch – det är inte så att vi har åkt ur allsvenskan. Visst, siffrorna är inte värdiga, speciellt inte på hemmaplan, men vi måste upp på hästen igen, säger Johan Larsson.

Elfsborg låste in sig i omklädningsrummet efter smällen mot Kalmar.
Foto: HECTOR JUNELIND
Elfsborgs Niklas Hult.
Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN

”Ta några extra andetag”

Han utvecklar:

– Vi sitter där inne (i omklädningsrummet) som ett lag. När vi vinner är alla kvar länge, firar, sjunger och vill vara en del av det. När vi har torskat med 0–3 får man också bidra till den sammanhållningen och sitta kvar i stället för att gå iväg i frustration. Vi ville ta några extra andetag i stället för att gå ut och säga något som man inte kan backa upp dagen efter.

Att Elfsborg nu har två raka förluster och har tappat serieledningen till Malmö FF är inget som oroar Johan Larsson.

– Vi har legat först ganska länge och lyckats behålla den positionen, men det här var en rejäl smäll. Nu får vi visa att vi är redo att stå upp när det blåser, säger Elfsborgskaptenen.

Per Frick.
Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN

Frick spelade skadad

Anfallaren Per Frick är inne på samma linje.

– Det är klart att vi måste snacka ihop oss och komma igen. Nu har vi förlorat två matcher i rad och det är vi inte vana vid. Det var längesen vi gjorde det, men vi måste upp igen och inte börja fundera för mycket på vad som är fel. Nu är det fullt fokus på nästa match.

Frick, som byttes in efter paus, drabbades av en skada i andra halvlek när Elfsborg hade gjort alla sina byten.

– Det var jobbiga sista 20 minuter. Jag kunde inte hjälpa laget utan det blev någon form av alibipress. Vi låg under med 0–3 och jag kunde inte mer än jogga runt. Det var en av de sämre känslorna jag har haft på Borås arena faktiskt.

Anfallaren kommer att undersökas de närmaste dagarna.

– Jag fick ett hugg i höften. Jag misstänker att det är någon typ av bristning. Kanske skulle jag gått av, men det är en svår situation när vi redan har gjort alla byten. Det var pinsamt för mig att stå där som en gammal gubbe. Det var mentalt tufft för det kändes som att jag förstörde för laget. Det var hemskt.

Elfsborgs återstående spelschema

■ Halmstad (b)

■ Varberg (h)

■ Brommapojkarna (b)

■ AIK (h)

■ IFK Göteborg (b)

■ Degerfors (h)

■ Malmö FF (b)