De kan bli utan publik – trots Linds öppning

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Amanda Lind berättade i GP att den allsvenska premiären kan spelas med publik, enligt Folkhälsomyndighetens remissvar.

Men remissvaret gäller den 11 april, vilket betyder att Malmö FF - Hammarby samt Örebro - IFK Göteborg, som spelas den 10 april, kan bli publikfria tillställningar.

– Jag tror nog att man kan hitta lösningar, säger Malmö FF:s vd Niclas Carlnén.

Publiken kan återvända till allsvenskan redan i den första omgången, om smittoläget inte förvärras, berättade Amanda Lind i en intervju i GP

Men två matcher kan bli utan publik då Lind i intervjun pratar specifikt om datumet 11 april. Vilket betyder att Malmö FF - Hammarby och Örebro - IFK Göteborg, som spelas den 10 april, kan bli utan publik.

– De har föreslagit en trappa där man kan anpassa nivån på hur många som kan tas in i en publik, beroende på smittläget. Jag tror att alla ser framför sig att det kommer att bli en stegvis återöppning. Där föreslår Folkhälsomyndigheten att ett första steg ska kunna tas 11 april om smittläget inte försämras, säger Lind till GP.

Det uppstod en oklarhet om publiken tillåts inträda de allsvenska arenorna lagom till premiären i april eller exakt söndagen den 11 april. Amanda Linds pressekreterare Desha Svenneborg bekräftar att det är just 11 april som åsyftats i intervjun med GP.

– Hon svarar i artikeln på vad FHM i sitt remissvar säger om hur en öppning för publik kan gå till. Remissvaret från FHM talar om en stegvis öppning om smittläget tillåter, och de (FHM) har som datum den 11:e april, så det är det hon svarar på. 

”Jag tror man kan hitta lösningar”

Malmö FF:s vd Niclas Carlnén är hoppfull om att kunna flytta matchen, så att även Malmö får en premiäromgång med publik.

– Jag tänker först och främst att det är ett fantastiskt besked att vi har möjlighet att få in publik från och med den första omgången. Sen får man nog ha en dialog kring datumet och ha en flexibilitet kring det. Jag tror nog att man kan hitta lösningar, säger Carlnén

SEF: ”Vi har mycket att reda ut”

Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Mats Enquist ser med positiva ögon på möjligheten att släppa in publik och hoppas att det ska lösa sig med eventuella speldatum.

– Vi börjar i alla fall med att det är en positiv signal. Sedan får vi hantera frågorna som dyker upp. Vi har mycket att reda ut de kommande veckorna, säger Mats Enquist.