Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Därifrån var det inte så kul att spela fotboll”

Irma Helin är allsvensk expert i Discovery plus sen förra säsongen.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Som aktiv representerade Helin bland annat Djurgården, Piteå och Linköping.
Foto: MATHILDA AHLBERG / BILDBYRÅN

Irma Helin, 27, la fotbollsskorna på hyllan för en karriär som tv-expert.

Nu berättar Helin varför hon trivs så bra utanför planen.

– Jag vet inget bättre i livet än att inte behöva göra bra ifrån mig, säger hon i podcasten ”Allsvenskan enligt Jonas och Irma”.

Debuten i damallsvenskan kom redan som 15-åring.

Under sin aktiva karriär hann Irma Helin bli en allsvensk veteran, ta hem SM-guld tillsammans med Linköping och representera landslaget.

Parallellt med spel i Djurgården började Helin jobba som expert i Discovery plus i början av förra året, innan hon lämnade den aktiva karriären helt bakom sig.

– När jag fick det här jobbet, då fick jag lite en utväg. För jag kan bara fotboll helt ärligt. Jag är inte så bra på något annat, säger hon i det senaste avsnittet av ”Allsvenskan enligt Jonas och Irma”.

Den numera allsvenska experten berättar i podcasten vad det bästa med att inte spela elitfotboll längre är:

– Slippa prestera. Jonas, jag vet inget bättre i livet än att inte behöva göra bra ifrån mig, säger hon till Discovery plus-kollegan Jonas Dahlquist.

– När jag slutat behöva prestera, då tittar jag på de som spelar fotboll och idrottar i dag och tänker ”jag tycker så synd om dig att du behöver vara bra”. Vissa klarar det psykiskt absolut, men jag tycker det är så skönt att vakna på morgonen och inte vara viktig för ett lag.

”Jag klarade inte psykiskt ta kontroll över en proffskarriär” 

De sista åren i damallsvenskan spelade Irma Helin med ett trasigt knä, problem hon ännu inte fått bukt på.

 Men redan innan det slutade fotboll vara roligt.

– Jag är stolt att jag vågade sluta spela fotboll. Nu är det så klart skillnad när man har fem år av smärtor i knät som gör att man är dålig varje match man spelar i stort sett. Men jag tror att sen jag var 16, därifrån har det inte varit så jävla kul att spela fotboll. Det har varit roligt ibland när det går bra.

Hon fortsätter:

– Med andra ord så klarade inte jag att psyksikt ta kontroll över en proffskarriär för jag tyckte det var viktigare att inte misslyckas än att känna ”åh vad roligt det här kommer bli” och att jag lyckas. Utan när jag hade varit bra en match kände jag mer en lättnad över att det inte gick dåligt än en njutning av vad kul det här är. Vissa klarar ju det där, men jag kunde inte göra det. Jag tyckte det var mycket roligare att gå ut och spela med kompisarna, jag tyckte träningar var roligare än match. Så i det stor hela tror jag fotbollen har gett mig väldigt mycket, men så jävla kul var det faktiskt inte.