Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Därför har Källström dragit sig undan från Djurgården

Kim Källström. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kim Källström med hustrun Erika. Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURES
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
1 / 7

I fjol var Kim Källström var en av Djurgårdens främsta profiler.

I dag har han tagit ett steg bort från klubben. 

– Jag har dragit mig undan för att låta laget köra sitt race utan mig, säger Källström. 

För SportExpressen berättar han om livet efter karriären - och skuldkänslorna gentemot sin familj. 

Det är snart ett år sedan Kim Källström valde att lägga skorna på hyllan efter att ha varit professionell fotbollsspelare i hela sitt vuxna liv. En övergång som gått relativt smärtfritt, men som oundvikligen har genererat i en helt ny vardag.

– De sista åren jag spelade funderade jag mycket på hur det skulle gå, vad jag skulle göra och vad nästa steg var, säger han. 

 

 

Redan innan han valde att avsluta fotbollskarriären började han arbeta som expert för Discovery Networks Sweden. Där har han både arbetat med Europa League och landslagsfotboll kring VM-kvalet. 

Vad nästa steg är vet han fortfarande inte. Eller så är det just det han gör just nu som är det han ska göra. 

– Jag har jobbat lite med tv nu, men annars har jag inte gjort så mycket. Det har varit och är helt fantastiskt att ha möjligheten att bara ta tid för familjen och mig själv och göra lite det som faller mig in. 

Det låter som att du har anpassat dig snabbt till ett liv utanför fotbollen. 

– Det har varit enormt härligt och jag är jätteglad. Jag kände att jag var klar med fotbollen och det har varit en enormt positiv upplevelse att kunna kliva ut rakryggad med känslan att jag gjort och presterat allt jag kan. 

"Det kommer ikapp de flesta"

De sista åren av karriären pratade Källström mycket om viljan att ta mer tid för nära och kära. I hans sommarprat 2016 fick man en känsla av att Källström redan hade börjat förbereda för ett liv där han inte längre är den viktigaste personen i familjen. 

– Jag tror att när jag var 25 och åkte runt och spelade och var borta mycket tänkte jag inte på att det skulle komma en tid då det inte var det bästa som finns. Men den tiden kommer och den kommer ikapp de flesta tror jag, inte alla, men de flesta.

– När man var yngre tränade man för att bli bättre, när man blir äldre tränar man för att inte bli sämre. Då måste man träna ännu mer än när man var ung och när jag insåg att jag inte hade kraften till det längre blev beslutet enklare.

Det blir mer tid för familjen nu säger du, men känner du att du hinner ta igen den tid du missat?

– Jag skulle inte kalla det att ta igen tid, det tror jag aldrig att man riktigt kan för den tiden är ju förlorad på något sätt. Det handlar mer om att kunna vara närvarande i nuet och ha en helt annan roll i att ens barn växer upp och så där. Det har varit otroligt härligt att få känna sig delaktig i familjelivet på ett helt annat sätt.

"Alla har alltid anpassat sig"

Brottas du med några skuldkänslor över att ha missat så mycket och att du själv alltid har varit den som kommer först?

– Ja…

Kim Källström blir tyst i ett par sekunder.

– Ja. Det gör man väl. Det är väldigt speciellt när ens idrottande alltid har stått i första rummet och alla andra som man har levt nära har anpassat sig efter det. Så det är klart att de tankarna finns där.

Han blir tyst en stund igen innan han fortsätter.

– Därför tror jag att den frihet som nästan alla känner när man slutar är väldigt härlig, men man får passa sig lite för att måla allt svart eller vitt också. När man spelar är inte allting fantastiskt, men väldigt mycket är det. Och samma när man slutar, allt är inte fantastiskt men väldigt mycket är det.

– Så jag tror man ska vara försiktig med att måla allt i för hårda toner. Fotbollsspelare och idrottare är människor och vissa vill ha en relation med sina barn och andra vill ha en annan precis som det är för alla människor. Men för mig var det väl så också att så som vi lever i vår familj var det dags för mig att tacka för mig. Det är klart att det påverkar. 

 

LÄS MER: Talangen spåddes Zlatans framtid: ”Föll för livets goda” 

 

Ville få ett ordentligt break

Bortsett från jobben i tv-rutan har Kim Källström i dag tagit ett steg bort från fotbollen på många sätt. Han berättar att han följer Djurgården, men han är sällan på plats på arenorna. 

När Sverige spelade mot Turkiet i Nations League nyligen spelade Källström padel i stället.

– När man har hållit på intensivt med en sport så länge kan det vara skönt att få ta ett litet steg tillbaka och få ett ordentligt break. Så det är det jag har gjort, försökt fokusera på annat, säger han.

Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN

Men du följer Djurgården? 

– Ja, jag följer dem en hel del. Jag har bara varit på plats på två matcher men sett desto mer på tv. Jag har känt att det har varit ganska behagligt att inte behöva åka till arenan utan i stället kunna göra andra saker och kolla på tv.

I fjol slutade Djurgården på en tredjeplats i tabellen med Kim Källström i laget, men Europa-äventyret den här säsongen blev relativt kort. I maj vann de svenska cupen och för närvarande ligger de på en sjundeplats i den allsvenska tabellen med tio matcher kvar att spela.

 

FÅ BÄST KOLL: Följ Djurgården Fotboll – direkt i Messenger 

 

Vad säger du om deras säsong? 

– Jag tycker att de har gjort en väldigt fin säsong. Cuptiteln betydde otroligt mycket, symboliskt var den väldigt viktig för föreningen och just det här att man är tillbaka och är en förening som räknas. Det tror jag är viktigt för klubben och klubbens identitet. 

"Jag åker ut dit ibland"

Källström berättar även att han förvisso har tagit lite avstånd sedan han slutade, men fortfarande behåller en viss närhet till klubben. 

– Jag brukar åka ut till Kaknäs ibland för att ta en kaffe och snacka lite med kompisarna. Sedan umgås jag mycket med Isak (Andreas Isaksson) och Jonas (Olsson) så man har ju ändå bra koll på vad som händer. 

– Men jag känner lite eftersom jag hade den rollen jag hade i Djurgården ville jag också dra mig undan lite när jag slutade för att låta laget köra sitt race utan mig. Jag kände att det var viktigt att jag inte ska stå där hela tiden och titta över axeln. Det är inte alls det man vill göra.